Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Τα ευρήματα του Μετρό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιακά αντικείμενα έφεραν στο φως οι ανασκαφές

Τέσσερα χρόνια εντατικών ερευνών, που ακολούθησαν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, σε δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ανασκαφών έχουν φέρει μέχρι σήμερα στο φως εντυπωσιακά ευρήματα, αδιάψευστους μάρτυρες για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος, από την πρώιμη ελληνιστική εποχή μέχρι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα, που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παρουσίασαν οι επικεφαλής των δύο αρχαιολογικών υπηρεσιών, Λίλιαν Αχειλαρά και Μελίνα Παϊσίδου, αντίστοιχα, σε εκδήλωση απόψε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Οι ανασκαφές της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ έχουν επικεντρωθεί σε τμήματα των δύο νεκροταφείων, ανατολικού και δυτικού, της αρχαίας Θεσσαλονίκης, τα οποία απλώνονταν έξω από τα τείχη της πόλης.Στις περιοχές, όπου χωροθετούνται ο σταθμός «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και η Διακλάδωση προς Σταυρούπολη του σταθμού «πλατεία Δημοκρατίας» έχουν εντοπιστεί εγκαταστάσεις κεραμικών εργαστηρίων, καθώς και τμήματα της δυτικής νεκρόπολης. Μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως 375 τάφοι (κυρίως λακκοειδείς, αλλά και κιβωτιόσχημοι, καμαροσκεπείς, εγχυτρισμοί και κεραμοσκεπείς), που χρονολογούνται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Οι τάφοι ήταν κτερισμένοι με ασημένια και χάλκινα νομίσματα, χρυσά, ασημένια, οστέινα και χάλκινα κοσμήματα, χάλκινα, γυάλινα και πήλινα αγγεία, χάλκινα κάτοπτρα, πήλινα ειδώλια, σιδερένια εργαλεία, χρυσές δάνακες, κ.α.

Το ανατολικό νεκροταφείο, που χρησιμοποιήθηκε από τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια μέχρι την υστερορωμαϊκή περίοδο, βρισκόταν έξω από τα ανατολικά τείχη της αρχαίας Θεσσαλονίκης και στις περιοχές, όπου χωροθετούνται ο σταθμός Σιντριβανίου και η διασταύρωση τροχιογραμμών του ίδιου σταθμού. Μέρος του ανατολικού νεκροταφείου είχε ανασκαφεί και κατά τη διάρκεια παλαιότερων σωστικών ανασκαφών στην περιοχή.Από τα ευρήματα που ήρθαν στο φως στην περιοχή αυτή ξεχώρισαν οκτώ στεφάνια, τέσσερα με φύλλα ελιάς, που εντοπίστηκαν σε λακκοειδή τάφο, και τέσσερα με φύλλα βελανιδιάς, από λίθινη ταφική θήκη.Συνολικά από το ανατολικό νεκροταφείο ερευνήθηκαν 1652 τάφοι (μόλις οι 47 της ελληνιστικής εποχής), ποικίλης τυπολογίας.

Από αυτούς οι 417 βρέθηκαν κτερισμένοι με τα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών.Ενδιαφέροντα τοπογραφικά συμπεράσματα προέκυψαν από τις έρευνες στο σταθμό «Φλέμινγκ», όπου αποκαλύφθηκε συστάδα 17 τάφων των ρωμαϊκών χρόνων, σε μακρινή απόσταση από το οργανωμένο ανατολικό νεκροταφείο. Όπως παρατήρησε η κ. Αχειλαρά, η ύπαρξή της ίσως σχετίζεται με αγροτική εγκατάσταση της ίδιας εποχής στην περιοχή.Ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών, που ερεύνησε η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ήταν η τρίκλιτη βασιλική των παλαιοχριστιανικών χρόνων, που ήρθε στο φως στην περιοχή του σταθμού «Σιντριβάνι». Στο εσωτερικό της βρέθηκαν τρία ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου αιώνα μ.Χ.Η βασιλική, διαστάσεων 17,6 Χ 11,5 μέτρα, θα μεταφερθεί σε χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, πιθανότατα έξω από τη Θεολογική Σχολή, προκειμένου να συμβάλει στη διδασκαλία των φοιτητών.

Οι ανασκαφές της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχαν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη και άλλων σημαντικών κτισμάτων σε σταθμούς κατασκευής του μετρό. Από αυτά ξεχωρίζουν εργαστήρια και αποθηκευτικοί χώροι (5ου- 8ου αιώνα μ.Χ.) από το σταθμό «Πλατεία Δημοκρατίας», που μαρτυρούν την κατάργηση μέρους του δυτικού νεκροταφείου και την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, μνημειακό περίκεντρο κτίσμα (πιθανώς οκταγωνικό) της ύστερης αρχαιότητας στη διακλάδωση προς Σταυρούπολη, καθώς και κτίριο μνημειακών διαστάσεων, με μάλλον κοσμική χρήση, του 15ου αιώνα (με χρήση ως τα χρόνια της Τουρκοκρατίας) από το σταθμό «Βενιζέλου».

Στον ίδιο σταθμό εντοπίστηκαν καταστήματα, χάνια, αποθήκες και εμπορικής χρήσης κτίσματα, που αποτελούσαν το «εμπορικό κέντρο» της μεταβυζαντινής και της νεότερης περιόδου.Τέλος, στο σταθμό «Αγία Σοφία» τα αρχαιολογικά δεδομένα επιβεβαίωσαν την πορεία της μεγάλης λεωφόρου της πόλης (Decumanus), που συμπίπτει με τη σημερινή Εγνατία, αλλά με άξονα μετατοπισμένο κατά βορειότερα.Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στο Αλκαζάρ, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, αναμένεται να δημιουργηθεί μουσείο των ευρημάτων των ανασκαφών του μετρό.Επίσης, μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς τάφους όλων των περιόδων και των τύπων έχουν αποσπαστεί από το χώρο της ανασκαφής, προκειμένου να εκτεθούν μελλοντικά στους σταθμούς, όπου βρέθηκαν.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr/culture/arthro/90227/ta-eurimata-tou-metro-sto-arhaiologiko-mouseio-thessalonikis/


Ποια είναι στην πραγματικότητα η Μόνα Λίζα;



Στα μάτια της Μόνα Λίζα, του διασημότερου πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, βρίσκεται σύμφωνα με ιταλούς ερευνητές ένας μυστικός κώδικας αποτελούμενος από αριθμούς και γράμματα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει ποια ήταν στην πραγματικότητα.

Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί δεκάδες θεωρίες σχετικά με την ταυτότητα της γυναίκας με το αινιγματικό χαμόγελο. Οι πιο ακραίες θέλουν τον καλλιτέχνη να έχει φιλοτεχνήσει µια αυτοπροσωπογραφία του, σε ένα «καλλιτεχνικό παιχνίδι» µε τη θηλυκή πλευρά του.

Χρησιμοποιώντας εικόνες υψηλής ανάλυσης οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Silvano Vinceti, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για την Πολιτισµική Κληρονοµιά της Ιταλίας, διέκριναν στην ίριδα του αριστερού της ματιού (όπως βλέπουμε τον πίνακα) ζωγραφισμένα μικροσκοπικά γράμματα. «Με γυμνό μάτι είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τα μικροσκοπικά σύμβολα. Όμως με τη χρήση μεγεθυντικού φακού μπορεί κανείς να διακρίνει τα γράμματα LV, τα οποία θα μπορούσαν να είναι τα αρχικά του καλλιτέχνη» υποστήριξε ο ίδιος.

Στο δεξί μάτι (όπως βλέπουμε τον πίνακα) διακρίνονται τα γράμματα CE ή το γράμμα B. Υπάρχουν κι άλλα σύμβολα κρυμμένα στο φόντο «μπορεί να είναι το νούμερο 72 ή θα μπορούσε να είναι το γράμμα L με το νούμερο 2», συμπλήρωσε.

Στην πίσω πλευρά του πίνακα είναι ζωγραφισμένοι οι αριθµοί 149, µε έναν τέταρτο αριθµό να έχει σβηστεί, πράγµα που σηµαίνει ότι ο Λεονάρντο ζωγράφισε τον πίνακα κατά πάσα πιθανότητα το 1490, όταν βρισκόταν στο Μιλάνο.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr/culture/arthro/90857/to-mustiko-sta-matia-tis/

Bίντεο που κόβει την ανάσα

Ο Ρώσος Valery Rozov επιχείρησε άλλη μία επικίνδυνη πτώση. Παρ' όλη τη χαμηλή θερμοκρασία που ήταν περίπου -30 βαθμοί Κελσίου ο Rozov και η ομάδα του έφεραν σε πέρας την αποστολή τους.
Ο ριψοκίνδυνος Ρώσος ανέβηκε σε βουνό της Ανταρκτικής σε υψόμετρο 3.000μ. και πήδηξε.
Πραγματικά τα λόγια είναι περιττά.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή:http://www.newsbeast.gr/world/arthro/89849/pidixe-apo-upsos-3000-metron/

Δεν υπάρχουν όρια!!!!!!




ΠΑΟΚ: «Σωθήκαμε από θαύμα»

Για τη… δολοφονική επίθεση των Κροατών στο λεωφορείο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ μίλησε το μέλος της διοίκησης, Σπύρος Μηλιωρίδης, αλλά και ένας οπαδός που βρισκόταν εκεί. Αρκετές συλλήψεις οπαδών της Ντιναμό.

Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν οι Μηλιωρίδης και ο οπαδός στο Libero έχουν ως εξής: «Ο ΠΑΟΚ έχει ενημερώσει τον παρατηρητή του αγώνα, την UEFA και το ελληνικό προξενείο. Αυτή τη στιγμή γύρω από το ξενοδοχείο υπάρχει μεγάλη αστυνομική δύναμη. Ξεκινήσαμε από το ξενοδοχείο να φύγουμε 4 λεωφορεία. Στο ένα ήταν η ομάδα, στο δεύτερο οι δημοσιογράφοι, στο τρίτο οι διοικούντες και στο τελευταίο αυτό που μετέφερε τους οπαδούς. Στην πορεία σε κάποιο φανάρι που σταματήσαμε, δεξιά και αριστερά υπήρχε δάσος. Κάπου εκεί βγήκαν 100 άτομα με πέτρες, πυρσούς και μολότοφ. Ο οδηγός πανικοβλήθηκε, σταμάτησε το λεωφορείο ενώ θα μπορούσε να φύγει, ο δρόμος ήταν άδειος. Έριξαν μία βόμβα μολότοφ μέσα στον κόσμο».

Η μαρτυρία του οπαδού: «Σταματήσαμε σε ένα φανάρι, είχε μπροστά μας ένα περιπολικό, βγήκαν εκατό άτομα με καλυμμένα πρόσωπα. Πέταξαν τρεις πυρσούς, εκ των οποίων ο ένας που μπήκε μέσα στο λεωφορείο έβαλε φωτιά στο κάθισμα. Εμείς σπάσαμε τζάμια για να μπορέσουμε να βγούμε έξω. Ο οδηγός πανικοβλήθηκε και δεν άνοιξε τις πόρτες. Άρχισε να καίγεται το λεωφορείο και εμείς δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω. Αναγκαστήκαμε να σπάσουμε μόνοι μας τα τζάμια με αποτέλεσμα μία κοπέλα να χτυπήσει στο χέρι. Υπάρχουν τρεις σοβαρά τραυματίες. Υπάρχει κοπέλα με σπασμένο χέρι, και άλλη με σπασμένη μύτη. Σωθήκαμε από θαύμα. Αυτό που έχουμε να καταγγείλουμε είναι ότι η αστυνομία δεν κουνήθηκε καθόλου. Δεν βγήκε καν από τα αυτοκίνητα να μας βοηθήσει».

Συλλήψεις οπαδών!
Ο ΠΑΟΚ επικοινώνησε αμέσως με το προξενείο για το πολύ άσχημο γεγονός, ενώ η αστυνομία... κινήθηκε γρήγορα για να «σώσει» ό,τι προλάβει... Πληροφορίες από την Κροατία μιλούν για αρκετές συλλήψεις οπαδών της Ντιναμό, ενώ χρειάστηκαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής για να σβήσουν τη φωτιά στο πούλμαν. «Όταν φτάσαμε στο Ζάγκρεμπ σας θεωρούσαμε φιλόξενους, όμως εσείς μας φερθήκατε σαν... ζώα. Αυτό ήταν μεγάλη ανοησία», τόνιζε στην ιστοσελίδα 24Sata φίλος του ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε τραυματιστεί από την επίθεση.

«Τρομακτικές σκηνές»
«Οι αστυνόμοι που ακολούθησαν το λεωφορείο έσπασαν πολλά παράθυρα για να βγάλουν τους ανθρώπους από αυτό. Μερικοί φίλαθλοι πήδηξαν έξω μόνοι τους. Οι σκηνές ήταν τρομακτικές. Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί στο Ζάγκρεμπ», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Πηγή: http://www.gazzetta.gr/ΠΑΟΚ/item/122752-«Σωθήκαμε-από-θαύμα»»

Robert Williams

Κι όμως υπάρχει ελπίδα

Φτάνει να κλείσουμε τα αυτιά μας στον τρόμο μιας δήθεν έγκυρης ενημέρωσης.
Φτάνει να στρέψουμε τα μάτια μας από τις εικόνες βίας και καταστροφής που μας σερβίρουν.
Φτάνει να πάψουμε να συμμετέχουμε στην κατασκευασμένη διασκέδαση.
Φτάνει να ακούσουμε τη φωνή της ψυχής μας.
Φτάνει να δούμε την αλήθεια που είναι μοναδική.
Φτάνει να αφήσουμε τη δύναμη της αγάπης να κατοικήσει στην καρδιά μας.
Φτάνει να καταλάβουμε ότι είμαστε άνθρωποι.

Robert Williams
Μουσικός

Μαχόμενος για τα πνευματικά δικαιώματα



Πηγή: http://www.newsbomb.gr/opinions/story/rompert-ouiliams-ki-omos-uparxei-elpida

Απελπισμένος βιοτέχνης απείλησε να αυτοπυρποληθεί έξω από το Μαξίμου

Ένας 54χρονος ιδιοκτήτης βιοτεχνίας από τη Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα είναι ο άνδρας, ο οποίος απείλησε να αυτοπυρποληθεί το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή δεν είναι, μάλιστα, η μοναδική φορά που επιχείρησε κάτι τέτοιο, αφού ανάλογη πράξη επιχείρησε να κάνει και το καλοκαίρι σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη.

Ο 54χρονος δεν πρόλαβε, πάντως, να «λουστεί» με εύφλεκτο υγρό, αφού επενέβησαν έγκαιρα οι άνδρες Ασφαλείας του Μαξίμου. πηγη:www.zougla.gr

Παρακαλώ Έλληνες διαβάστε!

Απίστευτος διάλογος στο γερμανικό περιοδικό Stern

Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες, με τίτλο «Αγαπητοί μας Έλληνες», δημοσιεύεται σε πρόσφατο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, Stern. Ο υπέρτιτλος του άρθρου αναφέρει: ...

«Μετά τις τράπεζες, θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν».

Αγαπητοί Ελληνες, από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που εμείς έχουμε συνεισφέρει, όσο κανείς άλλος στο κοινό ταμείο, δηλαδή γύρω στα 200 δις, ενώ εσείς έχετε, αντίθετα, εισπράξει κατά κεφαλήν, όσα κανείς άλλος, δηλαδή σχεδόν 100 δις. Ουδέποτε λαός βοήθησε μέχρι τώρα με τη θέλησή του, σε τέτοιο βαθμό, και για τόσο μακρύ διάστημα, άλλον λαό. Είσαστε, κυριολεκτικά, οι πιο ακριβοί μας φίλοι.

Το ζήτημα πάντως είναι, ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά κι' εμάς. Στην ουσία, ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ, μιας και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας. Στην ΕΕ είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά. Θα θέλαμε, ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς, αφού συνεχίζετε απτόητοι, ν' απεργείτε. Μη μας λέτε λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή.

Εσείς έχετε εφεύρει τη Δημοκρατία κι' ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο λαός είναι αυτός που κυβερνά κι' επομένως, έχει και την ευθύνη. Κανείς δεν σας αναγκάζει να φοροδιαφεύγετε, να χρηματίζεστε, ν' αντιδράτε σε κάθε συνετή πολιτική και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς. Σε τελευταία ανάλυση, οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές και κάνουν, ότι τους πει ο λαός. Θα μας πείτε, βεβαίως, ότι κι' εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε πολύ καλύτεροι, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Κι' έχετε δίκιο.

Οι Έλληνες είναι εκείνοι, που μας είχαν δείξει το δρόμο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, καθώς και τις πρώτες γνώσεις Εθνικής Οικονομίας. Τώρα μας δείχνετε και πάλι το δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά, είναι λάθος δρόμος. Κι' από το σημείο που εσείς έχετε τώρα φτάσει, δεν πάει παραπέρα.


Και η απάντηση που δόθηκε από ένα συμπατριώτη μας:

Αγαπητέ μου Walτer Wuellenweber, ονομάζομαι Γεώργιος Π. Ψωμάς. Είμαι δημόσιος λειτουργός κι' όχι υπάλληλος, όπως κατά κόρον τα ΜΜΕ των «συμπατριωτών» σου (μου) και άλλων «συμπατριωτών» σου (μου) αναφέρουν, ως βρισιά και με περίσσεια χλεύη. Ο μισθός μου είναι 1.000. Το μήνα, όχι την ημέρα, όπως ίσως σ' έχουν παρασύρει, να νομίζεις. Ούτε 1.000 λιγότερα από σένα.

Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που σας έχουμε παραχωρήσει με αδιαφανείς όρους κι' έναντι αυτών των 200 δις που λέτε, ότι μας δώσατε, το 40% περίπου των αμυντικών εξοπλισμών μας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών τηλεπικοινωνιών μας, την κατασκευή 2 μεγάλων αεροδρομίων καθώς και πολλών χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου. Αν ξεχνώ κάτι, ζητώ να με συγχωρέσεις. Σημειώνω, πως είμαστε από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στα καταναλωτικά προϊόντα που παράγουν τα εργοστάσιά σας.

Η αλήθεια είναι, πως δεν ευθύνονται μόνο η πολιτικοί μας γι' αυτή την καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μια εταιρία γερμανικών κυρίως συμφερόντων, η οποία τους λάδωνε, για ν' αναλαμβάνει, όπως λέω παραπάνω, δημόσια έργα (βλ. C4Ι). Πιθανολογώ, πως φταίνε και τα γερμανικά ναυπηγεία, τα οποία μας πούλησαν κάτι υποβρύχια, που γέρνουν. Είμαι σίγουρος, ότι εσύ δεν με πιστεύεις ακόμα, αλλά δείξε λίγο υπομονή και περίμενε, διάβασέ με, κι' αν δεν σε πείσω, τότε διώξε με από την Ευρωζώνη, τον τόπο της Αλήθειας και της Ευημερίας, του Δίκαιου και του Σωστού.

Λοιπόν Walτer, μισός αιώνας και πάνω πέρασε από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τότε που η Γερμανία έπρεπε να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα.

Οι οφειλές αυτές, που μόνον η Γερμανία αρνείται να ξοφλήσει στην Ελλάδα (η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τακτοποίησαν ήδη τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους), συνίστανται:



α) Σε χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

β) Σε χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.

γ) Στα αναγκαστικά δάνεια, τα οποία συνήψε το Γ΄ Ράιχ από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη διάρκεια της κατοχής.

δ) Στις επανορθώσεις, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές, που της προξένησε το Γ' Ράιχ, την περίοδο της κατοχής, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επεδίκασαν οι Σύμμαχοι.

ε) Στις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα).

στ) Στην ατίμητη ηθική προσβολή, που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες που εκφράζει η ελληνική ιδέα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ηθικής τάξης, ύψιστης ηθικής αξίας.

Ξέρω Walτer, σε πειράζουν αυτά που γράφω, αλλά και μένα με πείραξαν, αυτά που έγραψες! Αλλά περισσότερο με πειράζουν, αυτά που σκέφτεσαι και θέλεις να κάνεις για μένα και τους «συμπατριώτες» σου, τους Έλληνες !

Walτer, φίλτατε Walτer, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 130 γερμανικές επιχειρήσεις, στις οποίες, περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί, οι οποίες πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.

Ξέρεις Walτer, σύντομα δε θα μπορώ ν' αγοράζω Γερμανικά προϊόντα, γιατί δεν θάχω λεφτά. Εγώ Walτer μεγάλωσα στα λίγα, θα τ' αντέξω . και μην ανησυχείς για τους νέους στην Ελλάδα, . είμαστε ακόμα πολλοί παλιοί, για να τους βοηθήσουμε, να εξοικειωθούν στη νέα κατάσταση . αλλά εσείς βρε Walτer, . τους ανέργους σας, που θα δημιουργηθούν από την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, πως θα τους αντιμετωπίσετε;

Πες μου σε παρακαλώ . έχω απορία: εμείς οι Έλληνες πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη, την Ευρωζώνη (κι' απ' όπου αλλού θέλετε, εσείς, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και λοιποί «συμπατριώτες). Πρέπει να φύγουμε, για να σωθούμε από μια Ένωση, κατ' επίφαση. Από μια ομάδα κερδοσκόπων. Από μια ομάδα, στην οποία είμαστε συμπαίκτες, όσο καταναλώναμε τα προϊόντα των συμπαικτών !

Εγώ φίλτατε Walτer, πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν Mercedes, BMW, Opel, Ford, Scoda, κλπ. συμμαχικά προϊόντα, γιατί, . δεν μπορούν και δεν πρέπει ! ... Δεν το αξίζουν. Θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν προϊόντα από το Lidl, το Praktiker και το IKEA. Γιατί δε θα μπορούν πια να τ' αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, βρε αδερφέ, τι να κάνουμε !

Φίλτατε Walτer, θα πρέπει να κανονίσουμε και κάποιες άλλες «λεπτομέρειες» . αν μου επιτρέπεις βέβαια, γιατί εσύ είσαι ο «πιστωτής» της ζωής μου. Ξέρεις βρε φίλε Walτer, θέλω να μου επιστρέψεις τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μου, που έκλεψες εσύ (όχι ΕΣΥ βεβαίως, αλλά κάποιοι ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ), θέλω τα ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ, που βρίσκονται στα Μουσεία του Βερολίνου, του Μονάχου, του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης! Τα θέλω τώρα, που μπορεί να πεθάνω, . αλλά θέλω να πεθάνω, κοντά στους πατέρες μου !

Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο Σ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Πηγή:http://24wro.blogspot.com/2010/12/blog-post_8685.html#ixzz186NwKtxr

ΦΙΛΟΙ ΖΙΝΤΑΝ/ΡΟΝΑΛΝΤΟ-STARS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ-Olympiacos Piraeus vs Ronaldo XI and Zidane XI

Παρακολουθείστε στις 9.15 μ.μ. τους All Stars του Ολυμπιακού να υποδέχονται στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» την ομάδα επιλέκτων φίλων του Ζινεντίν Ζιντάν και του Ρονάλντο σε φιλικό αγώνα κατά της φτώχειας.
Επιλέξτε στα παρακάτω links:


http://atdhe.net/30683/watch-olympiacos-piraeus-vs-ronaldo-xi-and-zidane-xi

http://www.firstrow.net/watch/41623/1/watch-olympiacos-piraeus-vs-zidane---ronaldo-xi.html

http://www.skai.gr/player/tvlive/

Ελεύθερος με εγγύηση ο Mr WikiLeaks

Με επευφημίες υποδέχτηκαν οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του WikiLeaks την απόφαση του δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο τον Τζούλιαν Ασάνζ με εγγύηση.

Το ποσό της εγγύησης ορίστηκε στις 240.000 λίρες (πάνω από 400.000 ευρώ).

Η επόμενη εμφάνιση του Ασάνζ ενώπιον του δικαστηρίου προγραμματίστηκε για τις 11 Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σουηδοί κατήγοροι σκοπεύουν να καταθέσουν έφεση για να μπλοκάρουν την απελευθέρωση Ασάνζ, μέσα στις επόμενες δύο ώρες. Ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να ολοκληρωθεί και η διαδικασία της έφεσης.

Οι περιοριστικοί όροι για την απελευθέρωση του Ασάνζ περιλαμβάνουν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καθώς και να παραδώσει το διαβατήριό του. Επίσης, αναγκάζεται να δηλώσει συγκεκριμένη διεύθυνση στο Σάφολκ και να εμφανίζεται κάθε βράδυ στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί μεταξύ των ωρών 10.00-14.00 και 22.00-02.00. Τέλος, θα φορά ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι-πομπό, συνδεδεμένο με την αστυνομία.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του, Μαρκ Στίβενς, το ποσό που έχουν συγκεντρώσει οι εγγυητές του ξεπερνά τις 200.000 λίρες, ενώ οι προσφορές από όλο τον κόσμο φτάνουν το ένα εκατομμύριο λίρες. Οι δικηγόροι του ανέφεραν επίσης ότι δέκα διεθνείς προσωπικότητες γίνονται εγγυητές του Ασάνζ. Δύο από τους εγγυητές, που προσφέρουν πάνω από 20.000 λίρες ο καθένας, έχουν υπογράψει τα έγγραφα της εγγύησης.

Παρόλα αυτά, ο Ασάνζ μπορεί να παραμείνει στη φυλακή για κάποιες ημέρες ακόμη, μέχρι να καταβληθούν τα χρήματα της εγγύσης.

Ο βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς δήλωσε έξω από το δικαστήριο ότι η επιβολή εγγύησης είναι "καλά νέα" για τον Ασάνζ.

Δημιοσογράφοι μέσα από τη δικαστική αίθουσα δίνουν συνεχώς πληροφόρηση για τις εξελίξεις, μέσω twitter. Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έδωσε άδεια ο δικαστής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ασάνζ έχει εγκαταλείψει τη δικαστική αίθουσα και μεταφέρεται πίσω στις φυλακές Wandsworth.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/diethni/story/eleutheros-me-egguisi-o-mr-wikileaks

Ντρογκμπά: «Ήθελε η καρδιά μου»

Το δικό του μήνυμα με αφορμή την απουσία του από το όγδοο φιλικό κατά της φτώχειας έδωσε ο Ιβοριανός άσος της Τσέλσι Ντιντιέ Ντρογκμπά. Μπορεί να μην έδωσε το «παρών» τελικά στο «Γ. Καραϊσκάκης», όμως ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, έστειλε το μήνυμά του, με μία
γραπτή δήλωσή του, μέσω της οποίας ξεκαθαρίζει ότι «η καρδιά μου θα ήθελε να με φέρει εκεί».

«Γεια σας είμαι ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Αυτό που λαμβάνει χώρα σήμερα στην Αθήνα, εκπροσωπεί κάτι πολύ ιδιαίτερο για μένα και μου προκαλεί έντονα συναισθήματα. Είστε όλοι εκεί στην Αθήνα τώρα για τον Αγώνα κατά της Φτώχειας, ενώ εγώ είμαι εδώ, στο Λονδίνο.

Θα το ήθελα πολύ πραγματικά να βρισκόμουν εκεί παίζοντας δίπλα σε όλους μου τους αγαπημένους φίλους και απολαμβάνοντας την παρέα τους, αλλά είμαι υποχρεωμένος να παραμείνω στο Λονδίνο και την Τσέλσι με τους συμπαίκτες μου και τον προπονητή μου, για να προετοιμαστούμε για το επόμενο παιχνίδι. Η καρδιά μου θα ήθελε πολύ να με φέρει εκεί, μαζί σας σε αυτήν την τόσο σημαντική περίσταση, η λογική μου, όμως, μου λέει ότι πρέπει να δώσω όλο μου το ‘είναι’ στην Τσέλσι, στους φιλάθλους του συλλόγου μου, στο προπονητικό τιμ και στους συμπαίκτες μου, οι οποίοι είναι μαζί μου κάθε μέρα. Σας ευχαριστώ που λαμβάνετε μέρος σε αυτόν τον Αγώνα κατά της Φτώχειας. Πρέπει όλοι να αισθάνεστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτό που κάνετε σήμερα, για τους ανθρώπους του Πακιστάν και της Αϊτής, οι οποίοι έχουν υποφέρει τόσο πολύ αυτή τη χρονιά. Δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Από τα βάθη της καρδιάς μου, ευχαριστώ που κατανοείται ότι, τέτοιες στιγμές, η θέση μου είναι στο Λονδίνο.

Το επόμενο γκολ που θα πετύχω θα είναι αφιερωμένο σε όλους εσάς, που έχετε σκοράρει δυνατά απέναντι στην φτώχεια απόψε. Σας ευχαριστώ πολύ» αναφέρει το κείμενο που φιλοξενείται στο πρόγραμμα αγώνα που μοιράστηκε στο φαληρικό γήπεδο.

Πηγή: gazzetta.gr


Ρύθμιση οφειλών στον ΕΛΓΑ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου

Με αίτησή τους προς τις κατά τόπους εφορίες, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες, έμποροι και συνεταιρισμοί μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΕΛΓΑ είτε σε 48 δόσεις είτε εφάπαξ.

Η προθεσμία που τους δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1895/β/3.12.2010) των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2010. Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά:

α) Τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 20/9/2010 οφειλές στις Δ.Ο.Υ., από την ειδική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, του άρθρου 5α του νόμου 1790/1988,

β) τα ποσά των εισφορών, που έχουν παρακρατήσει έμποροι, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κλπ από αγρότες του ειδικού κατ’ αποκοπή καθεστώτος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και δεν τα έχουν αποδώσει με δήλωσή τους στην αρμόδια ΔΟΥ και

γ) τα ποσά των εισφορών, που οφείλονται από αγρότες του κανονικού καθεστώτος και δεν έχουν αποδοθεί μέχρι τις 20/9/2010.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των οφειλών, μέχρι 14 Ιανουαρίου 2011, διαγράφονται όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και καταβάλλεται το ποσό που αντιστοιχεί στην κύρια οφειλή.

Εάν η οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα περιορίζονται στο ήμισυ. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ, ανά αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση καταβολής σε δόσεις (μέχρι σαράντα οκτώ) η πρώτη δόση καταβάλλεται το αργότερο μέχρι την 14η Ιανουαρίου 2011 και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, μέχρι την πλήρη εξόφληση της ρύθμισης.

Στους οφειλέτες που είναι συνεπείς στη ρύθμιση χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας ,ενώ στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις επέρχεται απώλεια της ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, το υπόλοιπο της οφειλής που ρυθμίστηκε και δεν έχει καταβληθεί, επιβαρύνεται με όλες τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης.

Πηγή:http://www.agronews.gr/content/view/62878/200/lang,el/

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για κρατικές ενισχύσεις

Διαδικασίες έρευνας κατά της Ελλάδος για κρατικές ενισχύσεις του 2008 στον τομέα των δημητριακών αποφάσισε να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με τη συμβατότητα των ενισχύσεων με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις είχαν τη μορφή δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο χορηγήθηκε στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με εγγύηση του Δημοσίου και με επιδοτούμενο επιτόκιο κατόπιν έκδοσης υπουργικών αποφάσεων.

Η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει διαδικασία έρευνας σχετικά με τις εικαζόμενες κρατικές ενισχύσεις σε παραγωγούς δημητριακών και σε συνεταιρισμούς που συγκεντρώνουν δημητριακά, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε στις αρχές του 2009.

Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=221395&cid=4

Απευθείας σύνδεση με τη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Παρακολουθείστε σ' απευθείας σύνδεση με την Βουλή των Ελλήνων τη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις Δ.Ε.Κ.Ο. και τα εργασιακά,πατώντας το παρακάτω link:

http://www.hellenicparliament.gr/vouliTVMP.html

«Δικάστε με για εγκλήματα πολέμου»…

Ένα μοναδικό παγκοσμίως γεγονός με πρωταγωνιστή τον σμήναρχο εν αποστρατεία της πολεμικής αεροπορίας κ. Αντώνη Φορλίδα, αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb.gr.


Ο ευαίσθητος αυτός αεροπόρος προσφεύγει στο δικαστήριο της Χάγης ζητώντας να τον δικάσουν για εγκλήματα πολέμου, που διέπραξε στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Φορλίδας ήταν το 2005 στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Καμπούλ ως προϊστάμενος τηλεπικοινωνιών. Στο δεύτερο όροφο του κτιρίου αυτού, οι Αμερικανοί είχαν βάλει 50 παιδιά σαν ανθρώπινη ασπίδα για να μην χτυπήσουν τον πύργο ελέγχου οι Ταλιμπάν. Τα παιδιά αυτά ήταν ορφανά από οικογένειες του Αφγανιστάν και οι πράκτορες των Αμερικανών είχαν διαδώσει το γεγονός στους Ταλιμπάν για να μην γίνει στόχος το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο χρησιμοποιούνταν και ως στρατιωτική βάση (για τους Αμερικανούς).

Ένα από τα παιδιά αυτά κρατάει στην αγκαλιά του ο κ. Φορλίδας στη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα το newsbomb.gr

Από την ημέρα που επέστρεψε ο κ. Φορλίδας στην Ελλάδα δεν μπορεί να ησυχάσει και αποκαλύπτει σήμερα στο newsbomb.gr ότι το 60% των αμερικανικών επιδρομών στο Αφγανιστάν καταλήγουν σε δολοφονίες αμάχων.

«Δεν πατούσα εγώ του κουμπί, αλλά έκανα το έγκλημα να συμμετέχω σε αυτές τις δολοφονίες και γι’ αυτό τώρα ζητάω να δικαστώ και να φυλακιστώ ως εγκληματίας πολέμου» λέει ο κ. Φορλίδας.

Σε ένα ξέσπασμα ευαισθησίας και διαμαρτυρίας για τις γνωστές δηλώσεις Πάγκαλου, ο κ.Φορλίδας εκποιεί σήμερα τα παράσημά του δηλώνοντας ότι το ποσόν που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί στις οικογένειες των σκοτωμένων αεροπόρων.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Κωστοπούλου

Πηγή:http://www.newsbomb.gr/apokalupseis/story/dikaste-me-gia-egklimata-polemou

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεθώνης στην Ν.Αγαθούπολη

Στή Ν. Αγαθούπολη και σε μία ζεστή αίθουσα όμορφα διακοσμημένη με γιορτινό χριστουγεννίατικο άρωμα, έλαβε χώρα η προτελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ του Δήμου Μεθώνης με 8 θέματα στήν ημερήσια διάταξη.

Ήταν όλοι παρόντες, βαθειά συγκινημμένοι από το κλίμα των ημερών και φορτισμένοι από τη βαθιά συναίσθηση ότι το έργο τους πού έλαβε σάρκα και οστά για 4 συνεχή έτη τελειώνει.
Οι σύμβουλοι παρόντος του Δημάρχου κ. Αβραμίδη Κώστα αφού ολοκλήρωσαν επί των εισηγήσεων των θεμάτων τους κεράστηκαν από τήν Πρόεδρο του Δ.Δ Ν. Αγαθούπολης, αντάλαξαν ευχές για τίς γιορτές και ευχήθηκαν επίσης καλή συνέχεια στους νεοκλεγέντες συμβούλους του νέου καλλικρατικού Δήμου Πύδνας- Κολινδρού.k. Boυλκίδου Μαρία,Γαβρηηλίδου Βούλα,Μελιδώνη Ιωάννη και Μεταλλίδη Παύλο.
Τούς ευχόμαστε όλοι επιτυχία στο λειτούργημα πού καλούνται να επιτελέσουν.

ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΣΚΙΕΡ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ

Έχουν ονόματα, όπως "Ατσαλάκωτος Τζέντλεμαν", "Στρατηγός", "Τεχνίτης" και "Πολυταξιδεμένος". Πίσω από τα παρωνύμια αυτά δεν κρύβονται τα μέλη κάποιας συμμορίας, αλλά μια ομάδα ερασιτεχνών σκιέρ, που συχνά ξεπερνούν σε ικανότητες ακόμα και πρωταθλητές του αθλήματος.



Η ιδιαιτερότητα της ομάδας αυτής, όμως, δεν είναι ούτε οι ικανότητές της ούτε τα παρατσούκλια που φέρουν τα μέλη της, αλλά ο μέσος όρος των ηλικιών τους: όλοι διανύουν την έβδομη ή την όγδοη δεκαετία της ζωής τους.

Μια παρέα ανδρών, που σφύζουν από ζωντάνια και κέφι, αθλούνται σχεδόν καθημερινά και είναι γνωστοί στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας ως δεινοί σκιέρ, εκπλήσσουν τους συνομιλητές τους μόλις αποκαλύπτουν την ηλικία τους: είναι όλοι από 57 έως 84 ετών!

"Όλα είναι εγκεφαλικά. Εμείς αισθανόμαστε πολύ νέοι", λένε χαρακτηριστικά και το αποδεικνύουν έμπρακτα, καθώς αθλούνται ακόμα και με αντίξοες καιρικές συνθήκες. "Υπάρχουν φορές που ανεβαίνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο ακόμα και με τη θερμοκρασία να φτάνει τους -20 βαθμούς Κελσίου", συμπληρώνουν.

Οι ίδιοι ονομάζουν την ομάδα τους "Νεολαίοι Βετεράνοι" ή ακόμα και… "G7". Αρχηγός της ομάδας θεωρείται ο Αργύρης Γκίσσας και όχι άδικα, καθώς είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία στην παρέα (84 ετών).

Τον πυρήνα της ομάδας αποτελούν, επίσης, ο Κώστας Κομνηνός, ο Θανάσης Ζάπρος, ο Μπάμπης Χριστοφιλόπουλος, ο Νίκος Καστρόπουλος, ο Κώστας Τσάκης και ο Θεόδωρος Φεσλικίδης. Ο τελευταίος, ο μικρότερος σε ηλικία στην ομάδα, χαρακτηρίζεται, μάλιστα, από τους υπόλοιπους ως ο "Νουρέγιεφ της παρέας", εξαιτίας της δεινότητάς του στο σκι με τα κοντά χιονοπέδιλα (snow blades).

Στην ομάδα των επτά προστίθενται συχνά και άλλοι δεινοί σκιέρ, όπως ο Κύρος Πουπούλης, ο Γιώργος Λογιοτατίδης, ο Γιάννης Πανούδης και ο Δημήτρης Μάναγας.

Όλα τα μέλη της ομάδας ζουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν ως έδρα τους τα τελευταία χρόνια για τις καταβάσεις το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου. "Εκεί βρήκαμε ζεστασιά. Είναι σημαντικό, όμως, και το ότι είναι το μόνο χιονοδρομικό που τα άτομα πάνω από 65 ετών δεν πληρώνουν ημερήσια κάρτα", τονίζουν.

Βέβαια, η ομάδα τους είναι γνωστή στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. "Και αυτό γιατί προσελκύουμε κόσμο ως ζωντανή διαφήμιση για τα οφέλη του σκι", επισημαίνουν.

Ορισμένα από τα μέλη της ομάδας κάνουν σκι για περισσότερα από 60 χρόνια, ενώ άλλοι μυήθηκαν στη μαγεία του αθλήματος σε μεγάλη ηλικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μπάμπης Χριστοφιλόπουλος που έμαθε σκι στα 52 του χρόνια.

Τι είναι, όμως, αυτό που τους συναρπάζει στο συγκεκριμένο άθλημα; "Αρχικά εντυπωσιάζεσαι όταν ανεβαίνεις στο βουνό και βλέπεις την ομορφιά του τοπίου. Στη συνέχεια αισθάνεσαι μαγεία όταν στέκεσαι ψηλά και σκέφτεσαι τα χιλιόμετρα κατάβασης που έχεις να διανύσεις. Και τέλος κατεβαίνεις την πλαγιά μόνος σου, διαλέγεις τη διαδρομή σου και αισθάνεσαι φοβερή ζωντάνια", περιγράφουν.

"Δεν είναι τυχαίο ότι δεν γνωρίζουμε κανέναν άνθρωπο που να ξεκινήσει το σκι και κάποια στιγμή να το σταματήσει", προσθέτουν.

Πλέον θεωρούν το σκι ως πηγή ζωντάνιας: "Πολλές φορές πήγαμε στο βουνό όντας άρρωστοι και γίναμε αμέσως καλά".

Ωστόσο, το σκι δεν είναι η μόνη αθλητική δραστηριότητά τους. Τον αρκετό ελεύθερο χρόνο τους (οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι), τον γεμίζουν με πολλές δραστηριότητες: η ποδηλασία, το τένις, η πεζοπορία και τα ταξίδια είναι μερικές από αυτές. "Και φυσικά συχνά συναντιόμαστε για να πιούμε τσίπουρα. Πλέον, είμαστε τόσο φίλοι που δεν μπορούμε μακριά ο ένας από τον άλλο", καταλήγουν.
Η ομαδα βρισκεται καθημερινα στο χιονοδομικο Ελατοχωριου.

Λάγιος Απόστολος
Γραφείο τύπου Χιονοδρομικού Κέντρου

Ολοκληρώθηκε το έργο αποκάλυψης της παλαιάς λιθοδομής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγινίου

Ολοκληρώθηκε από τη Νομαρχία σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγινίου το έργο της αποκάλυψης της παλαιάς λιθοδομής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγινίου, που είχε ως στόχο το κτίριο να αποκτήσει την παραδοσιακή πέτρινη αισθητική που είχε όταν χτίστηκε.


Με το έργο, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, έγιναν εργασίες ανάδειξης και συντήρησης της εξωτερικής όψης του διώροφου σχολείου, με την αφαίρεση του σοβά και την αποκάλυψη της πέτρας και των διακοσμητικών τούβλων που είχε αρχικά το κτίριο, όταν κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1930-40. Συγχρόνως, με το έργο που έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγινίου, ο οποίος εκπόνησε και τη μελέτη, βαφτήκαν τα κάγκελα και τα στέγαστρα, ενώ τοποθετήθηκε εξωτερικός - περιμετρικός ηλεκτροφωτισμός του σχολείου.
Το έργο επισκέφθηκε ο Νομάρχης Γιώργος Παπαστεργίου και ο Δήμαρχος Αιγινίου Βασίλης Κοντός, οι οποίοι σε δηλώσεις τους τόνισαν την πολύχρονη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών και την ανάδειξη των παραδοσιακών κτιρίων της περιοχής.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου το έργο εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας στοχεύσει και στην προστασία και προβολή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Πιερίας και στην προστασία των παραδοσιακών κτισμάτων. «Με την εξωτερική ανακαίνιση του σχολείου αναδείξαμε για ακόμη μια φορά ότι στην Πιερία και στο Αιγίνιο υπάρχει μεγάλη αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά και κτίρια με το υπέροχο μακεδονικό χρώμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αιγινίου για την πολύχρονη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το 1ο Δημοτικό Σχολείο είναι το παλαιότερο σχολείο της περιοχής και πρόσθεσε ότι με τη συμπαράσταση και την οικονομική αρωγή της Νομαρχίας και του Νομάρχη έγιναν πολλές παρεμβάσεις στα σχολεία του Δήμου που αναβάθμισαν τη σχολική στέγη.
Να σημειωθεί ότι με την καθαίρεση των σοβάδων που είχαν αρχίσει με τα χρόνια να σαπίζουν επετεύχθη όπως ανέφερε και ο Νομάρχης να εξαλειφθεί το κόστος του βαψίματος του κτιρίου, εξωτερικά και συγχρόνως το κτίριο να αποτελεί ένα στολίδι για το Αιγίνιο.

Πηγή: http://politispierias.blogspot.com/2010/12/1_14.html#more

Οι απεργοί στο Σύνταγμα

Δείτε ζωντανά στο www.zougla.gr τι συμβαίνει αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος πατώντας εδώ.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή, και θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ξεκινά στις 13:00 στην πλατεία Συντάγματος η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και στις Τράπεζες.

Τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες περικοπές στους μισθούς, επεκτείνει το θεσμό της ενοικιαζόμενης εργασίας και υπονομεύει την ίδια την υπόστασή τους.

Κλειστές από σήμερα είναι οι τράπεζες, καθώς οι τραπεζοϋπάλληλοι κατέρχονται σε 48ωρη απεργία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο προετοιμάζει ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας.

Πηγή:www.zougla.gr

Ορατός ο κίνδυνος για απόλυτο οργανωτικό χάος και για αναξιοκρατική στελέχωση στο νέο Δήμο Πύδνας - Κολινδρού

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ –ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δύο βδομάδες πριν την εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής και της λειτουργίας του νέου Δήμου δεν φαίνεται να έχει γίνει η παραμικρή προετοιμασία για μια σειρά επείγοντα ζητήματα:

Πως θα οργανωθούν, από ποιους θα στελεχωθούν και σε ποιους χώρους θα λειτουργήσουν οι έντεκα (11) υπηρεσίες που προβλέπονται από το άρθρο 97 του Ν. 3852/10 (Καλλικράτης). Μόνο η νέα Τεχνική Υπηρεσία με τους χάρτες και τα αρχεία απαιτεί τουλάχιστον 100m2.
Τι θα γίνει με την νέα Δ.Ε.Υ.Α. Που θα στεγαστεί, πως θα λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα δίκτυα;
Πως θα συγχωνευτούν τα νομικά πρόσωπα των δήμων σε ένα, όπως επίσης προβλέπεται και ποιος θα είναι ο ρόλος της νέας αναπτυξιακής;
Πως θα ξεκινήσει η υποστήριξη μιας σειράς κοινωνικών αναπτυξιακών δομών όπως τα σχολεία, τα Κ.Ε.Π., τα αρδευτικά, η καθαριότητα, το βοήθεια στο σπίτι, το Κ.Δ.ΑΠ. κ.λπ.;
Πως θα λειτουργήσουν επίσης ζητήματα όπως χώρος συνεδρίασης του 27μελούς πλέον Δ.Σ., καθώς και η ευθύνη πρασίνου, μηχανημάτων, υδραυλικών – ηλεκτρολογικών συντηρήσεων, γηπέδων – γυμναστηρίων και πολλά άλλα;
Επίσης υπάρχει ένα πολύ – πολύ σημαντικό ζήτημα. Πως θα στελεχωθούν οι θέσεις αιρετών – μη αιρετών αμειβομένων; (Αντιδήμαρχοι, Πρόεδρος, Πρόεδροι Δ.Κ. – Τ.Κ., Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. – Αναπτυξιακής), όπως επίσης και των Συμβούλων; Με τι κριτήρια; Θα υπάρξει αξιολόγηση ή θα εξοφληθούν υποσχέσεις και υποχρεώσεις του Δημάρχου; Θα γεμίσει μήπως ο Δήμος με ανθρώπους χωρίς κατάρτιση, ικανότητες και εργατικότητα με μόνο τους προσόν την κομματική – παραταξιακή τους διαπλοκή;
Είναι λοιπόν μια σειρά θέματα που μας ανησυχούν και εντείνουν την αγωνία μας. Ο κίνδυνος του απόλυτου χάους και της στελέχωσης με μη κατάλληλους ανθρώπους στη Διοίκηση είναι δυστυχώς ορατός και πιθανός. Τον απευχόμαστε βέβαια αλλά τον φοβόμαστε.
Εμείς λοιπόν εντοπίζουμε τα προβλήματα, καλούμε το λαό της Β. Πιερίας να είναι σε ετοιμότητα και ξεκαθαρίζουμε ότι θα είμαστε παρόντες στην κριτική, στην πρόταση και αν χρειαστεί σε καταγγελίες και αγώνες.

Αιγίνιο 13 – 12 – 2010
Για την Παράταξη
Αντώνης Νταγλιούδης
Χρήστος Πρασκίδης


Πηγή:http://lefteria.blogspot.com/2010/12/blog-post_7838.html

Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ: Μακεδονικός Ν. Εφέσου – Αναγέννηση Κολινδρού 0-2 // Ξύπνησαν τα τσακάλια ( 13/12/2010 )

Μεγάλη νίκη πέτυχαν χθες τα Τσακάλια στο γήπεδο της Ν. Εφέσου υποχρεώνοντας σε ήττα τον Μακεδονικό γκρεμίζοντάς τον από το ρετιρέ του βαθμολογικού πίνακα.

Οι παίκτες της Αναγέννησης Κολινδρού χθες ήταν σε πολύ μεγάλη μέρα με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να μην μπορούν να τους ανακόψουν και μοιραία γνώρισαν την ήττα.

Ο Μακεδονικός δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό που έδωσαν οι παίκτες της Αναγέννησης και χθες έπεσαν στην γ’ θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Στο 18’ μετά από σέντρα του Γκουδάρα ήρθε με αυτογκόλ το 0-1 για την Αναγέννηση Κολινδρού.

Με το σκορ αυτό τελείωσε το α’ ημίχρονο για να πετύχει στο 72’ ο Γιαουτζής Ο. το 0-2 για την Αναγέννηση με φοβερό σουτ.

Τον αγώνα διαιτήτευσε ο κ. Καριψιάδης με βοηθούς τους κκ Φιρινίδη, Πέτρου.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Μακεδονικός Ν. Εφέσου

Ναζαρίδης, Κάτσι, Βασιλειάδης, Βαϊας, Ζιούρκος (58’ Πλιάκας), Εφραιμίδης Γ., Εφραιμίδης Β., Ξενόπουλος, Καραπάνι, Δερμητζόγλου (40’ Γκόρι), Πουλικίδης (75’ Καρανικόλας).

Αναγέννηση Κολινδρού

Τσαγκαράκης, Τσιάμης, Μπαδές, Τραούδας, Μπαντές, Γιαουτζής Α., Μπουρανής, Γιαουτζής Ο., Γλυκός Ν., Γκουδάρας, Κονιανής.


Πηγή:http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Site=105822385


Νέο οικολογικό καύσιμο για οχήματα...

Τώρα με την οικονομική κρίση που μας μαστίζει προσπαθούμε να εξοικονομούμε από παντού ή να ανακαλύπτουμε νέες άγνωστες δυνατότητες... μιας και η πενία τέχνες κατεργάζεται... όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες.
Όπως κι ο κύριος της φωτογραφίας...
Προσέξτε, δεν είναι αυτό που νομίζετε!!!




Γελοιογραφία:Οι παππούδες και η πρωινή τηλεοπτική ζώνη



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (ΠΑΜΕ) ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2010

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες
Μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες και έμποροι.


Το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου, κυβέρνησης και τρόικας ψηφίζει την Τρίτη, με τη μορφή του κατεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο που επιφέρει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα σε ότι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
Μειώνει δραστικά τις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, σφαγιάζοντας μισθούς και μεροκάματα.
Αυξάνει την λεηλασία των εργατικών λαϊκών εισοδημάτων με την νέα αύξηση του Φ.Π.Α.
Ξανά απαλλάσσει από φόρους κεφάλαιο και το επιδοτεί με τζάμπα χρήμα για νέες επενδύσεις!!!
Στην ουσία, και με το «νόμο» στο εξής οι εργοδότες θα απασχολούν τους εργαζόμενους όσο και όποτε θέλουν, θα τους αμείβουν όσο θέλουν, θα απολύουν όσους και όποτε θέλουν.
Η εφαρμογή του Νομοσχεδίου καταστρέφει τις ζωές μας, θάβει τα παιδιά μας, γενικεύει την φτώχεια και την εξαθλίωση στην τάξη μας.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα μία σειρά αντιλαϊκά μέτρα.
Το δημόσιο χρέος βέβαια και τα ελλείμματα δεν πρόκειται να μειωθούν. Θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο αφού τα δάνεια και η λαϊκή φορολογία, γίνονται τζάμπα χρήμα για τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους, πότε για να «σώσουν» το τραπεζικό σύστημα και πότε για να «σώσουν» τις θέσεις εργασίας, να «τονώσουν» την αγορά και να «ενισχύσουν» την ανάπτυξη. Αυτοί δημιουργούν τα ελλείμματα.
Στόχος της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν είναι να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της μεγαλοαστικής τάξης, που εδώ και χρόνια προβάλλονται, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες καπιταλιστικές χώρες, να ξεπεράσει την σημερινή καπιταλιστική κρίση χωρίς θυσίες και να σιγουρέψει την αειφόρο κερδοφορία της για το μέλλον.
Μέσα σε ένα χρόνο έχουν νομοθετήσει ανατροπές σε δικαιώματα, που η τάξη μας έχει κατακτήσει με πολύχρονους αγώνες και θυσίες. Δεν υπάρχει πτυχή της ζωής μας που δεν έχουν τσαλαπατήσει. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Σήμερα κάθε εργαζόμενος, φτωχός αγρότης και μικροεπαγγελματίας πρέπει να απαντήσει στο δίλλημα που βάζει επιτακτικά η ζωή:
Η θα σκύψει το κεφάλι και θα αποδεχτεί τη φτώχια την ανεργία και την εξαθλίωση που μας ετοιμάζουν καπιταλιστές και κυβέρνηση ή θα συμμετέχει στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες μαζί με το ΠΑΜΕ, ώστε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές σε όφελος εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα.
Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε γενικό ξεσηκωμό ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Τρόικα, τον ΣΕΒ και τους κρυφούς και φανερούς συμμάχους τους.
Δεν κρύβουμε τις δυσκολίες του αγώνα .
Ξέρουμε ότι ο ταξικός πόλεμος είναι σκληρός.
Ξέρουμε ότι χρειάζονται θυσίες.
Άλλος δρόμος όμως ΔΕΝ υπάρχει.
Μόνο ο παλλαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να τους σταματήσει.
Να εμπιστευτούμε τον αγώνα, την ταξική μας δύναμη και προοπτική,
Οι μόνες θυσίες που δεν πάνε χαμένες είναι οι θυσίες του αγώνα και ο μόνος χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δεν γίνεται.
Έλα μαζί μας. Έλα με το ΠΑΜΕ.
Όλοι στην απεργία την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη.
Όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη την ώρα 10.30
Να οικοδομήσουμε την ταξική μας ενότητα, και τη συμμαχία μας με τους αυτοαπασχολούμενος τους μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες και αγρότες, για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.
Να οργανώσουμε την ταξική μας αντεπίθεση.
Να στείλουμε δυνατό μήνυμα σε Ντόπιους και ξένους Δυνάστες ότι τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν.



Καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς, εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που φανερά και μυστικά προδίδουν τα δικαιώματά μας στους μεγαλοβιομήχανους και την κυβέρνηση. Αυτοί όχι μόνο δεν οργανώνουν, αλλά υπονομεύουν και την ταξική ενότητα και την πάλη μας.
Η αθλιότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης εκτελεί τα δικαιώματά μας.
Αυτοί είναι οι νεκροθάφτες τους...


Καλούμε τους εργαζόμενους να πάψουν να πιστεύουν στα ψέματα και τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης, και των συμμάχων της.
Το νέο αντεργατικό έγκλημα ,που τσακίζει μισθούς, και εργασιακά δικαιώματα, δεν έχει καμία σχέση με το έλλειμμα και με το χρέος.
Μην ανέχεστε την κοροϊδία.
Μη παρασύρεσαι από τις λαθροχειρίες των καναλιών που έχουν στην ιδιοκτησία τους εφοπλιστές -μεγαλοεπιχειρηματίες και «εθνικοί εργολάβοι», αλλά και της κρατικής ΤV, ,
που βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το μισθό του πρωτοδιόριστου δημόσιου υπάλληλου με τους μισθούς της εργατικής αριστοκρατίας, τους διευθυντάδες, τους προέδρους και τους «μάνατζερ» των δημόσιων επιχειρήσεων προκειμένου να αποδείξουν ότι μισθοί στην Ελλάδα είναι υψηλοί.
Η αλήθεια είναι ότι είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Θυμήθηκαν πάλι τα «ρετιρέ» με στόχο τη διαίρεση των εργαζομένων.
Θέλουν να μας καταδικάσουν όλους οριστικά στη φτώχεια (εμάς και τα παιδιά μας) για να βγάζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θησαύριζαν και χτες.
Είναι ψέμα ότι η δραστική μείωση των ήδη απαράδεκτων μισθών, η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, γίνεται για να σταματήσουν οι απολύσεις, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
Η αλήθεια είναι ότι ταυτόχρονα με τους μισθούς πείνας και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, θα γίνουν και απολύσεις και η ανεργία θα μεγαλώνει.
Την ανεργία γεννά και μεγαλώνει η καπιταλιστική κρίση, ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, η ισχυροποίηση των μονοπωλίων.




Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Με την ανάπτυξη ενός γερού – μαζικού- ταξικού , λαϊκού κινήματος.
Μέρα με τη μέρα το κίνημα δυναμώνει.
Έλα κι εσύ εκεί που είναι η θέση σου.
Έλα μαζί μας στο δρόμο του αγώνα.
Να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σημερινών μας αναγκών, και να ανοίξουμε το δρόμο για την αυριανή κοινωνία που στην εξουσία θα είναι ο λαός και η οικονομία θα λειτουργεί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Για την κοινωνία που δεν θα υπάρχει το καπιταλιστικό κέρδος και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Όλοι και όλες στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη 2010 και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία Κατερίνης ώρα 10.30 π.μ.

Η γραμματεία του
ΠΑΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

Πηγή: http://lefteria.blogspot.com/2010/12/15-2010.html

Θωμάς Σολοποτιάς – Δήμαρχος Κολινδρού...

Θωμάς Σολοποτιάς – Δήμαρχος Κολινδρού :«Φεύγω από το Δήμο με θετικές αναμνήσεις, αλλά και με την αρνητική ανάμνηση της Κατάργησης του Δ. Κολινδρού»
Συνέντευξη

Ο Δήμαρχος Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει την καρέκλα του δημάρχου, μιλά στο «Βήμα της Δευτέρας» για το έργο, ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ, που αφήνει στο δήμο Κολινδρού, αλλά και για τις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές που έζησε ως Δήμαρχος, σε έναν από τους παλιότερους και ιστορικούς δήμους του νομού μας, που από την 1η Ιανουαρίου καταργείται.
Ο κ. Σολοποτιάς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, φεύγει από τον δήμο χωρίς να αφήσει χρέη, με πολλές θετικές αναμνήσεις αλλά και με την αρνητική ανάμνηση της Κατάργησης του Δήμου Κολινδρού. «Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσα να ήμουν ο τελευταίος Δήμαρχος Κολινδρού», λέει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει το ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες του δημάρχου Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλη Πολύζο για τον καποδιστριακό δήμο Κολινδρού,, ενώ εξηγεί τους λόγους που επέλεξε να μείνει εκτός σε αυτές τις εκλογές, αν και όπως αποκαλύπτει του έγινε πρόταση να ηγηθεί συνδυασμού, και από την 1η Ιανουαρίου να επιστρέψει στη δουλειά του, ως καθηγητής στο Λύκειο Κολινδρού.

Σε λίγες μέρες παραδίδετε τα ηνία του Δήμου Κολινδρού στο πρώτο Δήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλη Πολύζο. Τι «προίκα» θα δώσει ο δήμος Κολινδρού στο νέο δήμο;
Παραδίδουμε μια παρακαταθήκη έργων και γενικότερα ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό Δήμο. Πιο συγκεκριμένα σε συνεργασία με διάφορους φορείς υλοποιήσαμε μια σειρά έργων σε πολλούς τομείς. Εγγειοβελτιωτικά έργα (αρδευτικά δίκτυα, ανορύξεις γεωτρήσεων), έργα οδοποιοίας με μεγαλύτερη έμφαση στην Αγροτική οδοποιία (Χαρακτηριστική η περίπτωση του δρόμου Λιβαδίου Κολινδρού σε συνεργασία με την Νομαρχία Πιερίας. Να μην ξεχνάμε τις αναπλάσεις και γενικότερα τις παρεμβάσεις με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του χώρου σ’ όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου μας. Αναμορφώσαμε τις εκπαιδευτικές υποδομές και εξωραΐσαμε τους χώρους με το Πρόγραμμα των Αύλειων χώρων. Συμβάλλαμε στον Πολιτισμό με δημιουργικές παρεμβάσεις όπως εκείνη της διαμόρφωση του χώρου του Ανοικτού Θεάτρου και πρόσθετους αθλητικούς χώρους. Αξιοποιήσαμε χρηματοδοτήσεις των Υπουργείων, του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και απορροφήσαμε 100% το Πρόγραμμα Θησέας. Υλοποιήσαμε και έχουμε υποβάλει προς ένταξη έργα ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα οχτώ χρόνια.
Ποια έργα και μελέτες «τρέχουν» στο δήμο σας;
Η περίοδος αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί νεκρή λόγω έλλειψης πόρων. Παρόλα αυτά κατασκευάζεται το Αρδευτικό δίκτυο Ρυακίων σε συνεργασία με την Νομαρχία (προϋπολογισμού ύψους 1.460.000 ευρώ) αλλά και πλήθος μικροπαρεμβάσεων του Δήμου στις ανάγκες της περιοχής (οδοποιίας, άρδευσης, συντηρήσεις στα εκπαιδευτικά συγκροτήματα, ανακαίνιση αποχετεύσεων κ.α. ). Από άποψη μελετών είναι έτοιμη προς υποβολή η μελέτη για την κατασκευή του Πολιτιστικού Πάρκου Παλιαμπέλων, έχει ήδη υποβληθεί στην Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονία προς χρηματοδότηση η μελέτη για την Αποχέτευση Λιβαδίου είναι έτοιμες μελέτες για την Αγροτική οδοποιία Κολινδρού, Ρυακίων και Παλιαμπέλων. Επίσης έτοιμη είναι η μελέτη για την επέκταση του Κλειστού Γυμναστηρίου του Αθλητικού Κέντρου Κολινδρού (Κατασκευή βοηθητικού χώρου) όπως η μελέτη για την ολοκήρωση του ελαστικού τάπητα του Αθλητικού Κέντρου. Δεν αμελήσαμε τις υποχρεώσεις μας και σχεδιάσαμε για το μέλλον του Δήμου.
Ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες του κ. Πολύζου για τον «Καποδιστριακό» δήμο Κολινδρού;
Να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο αναπτυξιακό κομμάτι του Δήμου όπως οικιστική ανάπτυξη και τουρισμό.
Χρέη θα αφήσετε;
Ο Δήμος μας δεν αφήνει χρέη
Ποια συμβουλή θα δίνατε στον Βαγγέλη Πολύζο, αν και είναι έμπειρος πολιτικός;
Να ξεδιπλώσει τα χαρίσματα που διαθέτει προς όφελος της κοινωνίας.
Πιστεύετε πως ο κ. Πολύζος θα τα καταφέρει στο νέο δήμο Πύδνας – Κολινδρού;
Αν καταφέρει και παντρέψει τα χαρίσματα που διαθέτει με τις ανάγκες της περιοχής θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
Οι κάτοικοι του Κολινδρού (όπως και άλλα χωρία της Βόρειας Πιερίας) έδωσαν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό στον κ. Πολύζο στις εκλογές. Αυτό πιστεύετε πως έγινε επειδή θελήσανε να «εκδικηθούν» για την «αρπαγή» της έδρας και να βγάλουν Κολινδρινό Δήμαρχο ή πιστεύουν στις ικανότητές του κ. Πολύζου;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν σε μία κρίσιμη συγκυρία. Από την μια, μια δύσκολη οικονομική περίοδο και από την άλλη μια αβέβαιη και ίσως υποσχόμενη αυτοδιοικητική αλλαγή. Ο Κολινδρός έζησε δύσκολες στιγμές κατά την διάρκεια των καλλικρατικών διαπραγματεύσεων και σίγουρα όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στο ποσοστό του νεοεκλεγέντα Δημάρχου. Πέρα απ’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Πολύζος υπήρξε πετυχημένος Δήμαρχος και επί τρεις θητείες βουλευτής Πιερίας.
Διετελέσατε οχτώ χρόνια δήμαρχος Κολινδρού. Τι σημαντικό αφήνετε στον τόπο σας; Είστε ικανοποιημένος από το έργο που έγινε;
Σαφώς και είμαι ευχαριστημένος μέσα στα πλαίσια βέβαια που μας άφησε το κράτος να κινηθούμε. Εάν οι Δήμοι είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια ίσως να πετυχαίναμε περισσότερα. Με βάση τα δεδομένα της συγκυρία των δύο τετραετιών ξεπεράσαμε κατά πολύ τα προσδοκώμενα.
Τι δεν μπορέσατε να κάνετε ως δήμαρχος, που έχει ανάγκη ο τόπος σας;
Κάποιες πρωτοβουλίες για τις οποίες δεν είχαμε τις σχετικές χρηματοδοτήσεις αλλά και γενικότερα την στήριξη από το κράτος
Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στη θητεία σας;
Η αχαριστία που έδειξε η κυβέρνηση στο πρόσωπο ενός ιστορικού Δήμου με την νέα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική. Δεν αναφέρομαι στον εμπαιγμό για την έδρα όσο στο ότι ο Δήμος Κολινδρού έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστό Δήμο.
Ποια ήταν η καλύτερή σας στιγμή ως δήμαρχος;
Κάθε φορά που πετυχαίναμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση και ολοκληρώνονταν η κατασκευή μια υποδομής

Φεύγετε από τον δήμο με….
Πολλές θετικές αναμνήσεις αλλά και με την αρνητική ανάμνηση της Κατάργησης του Δήμου Κολινδρού. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσα να ήμουν ο τελευταίος Δήμαρχος Κολινδρού.
Γιατί δεν συμμετείχατε στις εκλογές;
Σε κάτι το οποίο δεν με εκφράζει ( υπάρχουσα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση) δεν μπορώ να συμμετέχω.
Σας έγινε πρόταση να συμμετέχετε σε κάποιο συνδυασμό;
Μου έγινε πρόταση να συμμετέχω και ως επικεφαλής συνδυασμού αλλά ισχύει η απάντηση της προηγούμενης ερώτησης.
Από την 1η Ιανουαρίου που θα μπορεί κάποιος να βρει τον Θωμά Σολοποτιά;
Στο Λύκειο Κολινδρού να συνεχίζει το εκπαιδευτικό του καθήκον
Τα μελλοντικά σας σχέδια;
Για το εγγύς μέλλον θα είμαι καθηγητής όσο για το απώτερο δεν είμαι Προφήτης. Το μέλλον είναι απρόβλεπτο!


Πηγή:http://lefteria.blogspot.com/2010/12/blog-post_2050.html#more



Δικό μου σχόλιο:
Είναι προσωπικός καλός μου φίλος κι επειδή γνωρίζω πως σκέφτεται,θέλω μόνο να τον ευχαριστήσω δημόσια για όσα έκανε αυτά τα οχτώ χρόνια για το χωριό μας.
Δούλεψε πολύ.
Ίσως μπορούσε να δώσει ακόμη περισσότερα αν υπήρχαν πιο κατάλληλες συνθήκες,αλλά ήδη έδωσε πάρα πολλά κι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.
Εγώ τουλάχιστον του το αναγνωρίζω...

Τυχερό το Λύκειο Κολινδρού που θα διαθέτει ξανά στις τάξεις του έναν σπουδαίο φιλόλογο κι έναν εξαίρετο άνθρωπο...και προπαντός:
Κύριο με το Κ κεφαλαίο!!!

Καλή συνέχεια Θωμά...
Θα τα λέμε...

Δ.Α.

Σαν σήμερα

ΤΡΙΤΗ
14
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Ανατολή Ήλιου: 07:31
Δύση Ήλιου: 17:07
Σελήνη 8 ημερών

Γεγονoτα

164 π.Χ: Ο Ιούδας Μακαβαίος αναστηλώνει τον ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ. Το γεγονός γιορτάζεται κάθε χρόνο από τους Εβραίους («Χανούκα»).

1900: Ο γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ δημοσιεύει τη μελέτη του για την κβαντική θεωρία.

1911: Ο νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούντσεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στο Νότιο Πόλο.

1947: Η Ρεάλ Μαδρίτης εγκαινιάζει το νεόκτιστο γήπεδό της, 95 χιλιάδων θέσεων, που παίρνει το όνομα του προέδρου, αλλά και ποδοσφαιριστή της ομάδας, Σαντιάγο Μπερναμπέου.

1976: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στην Αθήνα τον χουντικό βασανιστή Ευάγγελο Μάλλιο.

1979: Οι Clash κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «London Calling», ένα από τα σημαντικότερα της ροκ μουσικής.

Γεννησεις
1503: Μισέλ ντε Νοτρ Νταμ, γνωστός στην Ελλάδα ως Νοστράδαμος, γάλλος αστρολόγος και μελλοντολόγος. [θαν. 2/7/1566]

1883: Μανώλης Καλομοίρης, κορυφαίος έλληνας μουσουργός και μουσικοπαιδαγωγός. [θαν. 3/4/1962]

1946: Τζέιν Μπίρκιν, αγγλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. («Je t'aime... moi non plus»)

Θανατοι
1799: Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης. [γεν. 22/2/1732]

1943: Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ, αμερικανός γιατρός και πρωτοπόρος της υγιεινής διατροφής. Δημιούργησε τα περίφημα κορν-φλέικ, τα οποία βιομηχανοποίησε ο αδελφός του Γουίλιαμ, ιδρύοντας της εταιρία Kellogg. [γεν. 26/2/1852]

1990: Φρίντριχ Ντίρενματ, ελβετός συγγραφέας και δραματουργός. («Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας») [γεν. 5/1/1921]




Αϊγιά χιόνννν !!!!!

Επιτέλους είδαμε και μια άσπρη μέρα... λόγω χιονιού.
Το πρώτο χιόνι της χρονιάς στον Κολινδρό...
Για τη συνέχεια βλέπουμε...
Πάντως ως το βράδυ δεν έμεινε τίποτα!!!!





24γράμματα:Τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο μακαρίτης.

Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο μακαρίτης. Υπάρχει ετυμολογική σχέση ανάμεσα τους;

Παρουσίαση με λίγα λόγια: Είναι εύκολο να συνδυάσουμε την ετυμολογία του χριστουγεννιάτικου παραδοσιακού γλυκίσματος, του μελομακάρονου, από τις λέξεις: μέλι + μακαρόνι. Μη ψάξετε, όμως, να βρείτε ομοιότητα σχήματος ανάμεσα στα μακαρόνια και τα μελομακάρονα. Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά και ξένα λεξικά θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ. ελληνική λέξη “μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Οι Ιταλοί, έθνος με παράλληλο πολιτισμό, διατήρησαν τη λέξη μακαρωνία στη λέξη maccarone (: μακαρόνι). (Στα 24grammata.com θα βρείτε τη σχετική βιβλιογραφία και φωτογραφίες). Οι Έλληνες συνέχισαν, τουλάχιστον, για τρεις χιλιάδες χρόνια να χρησιμοποιούν λέξεις, όπως: μακάρι, μακάριος, μακαρίτης, μακαριστός και τελευταία, μακαρονάς, μακαρονάδα και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1500 μ.Χ γίνεται γνωστό στη Γαλλία και αργότερα στην Αγγλία ένα αμυγδαλωτό μπισκότο, κάτι σαν το δικό μας “εργολάβο”, με το όνομα “macaroon” (Γιώργος Δαμιανός)

Για περισσότερα στο: 24grammata.com