Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

«Πηγή έμπνευσης η ομάδα του 2004» δήλωσε ο Σάντος


Γκντάνσκ
Ο Φερνάντο Σάντος σχολίασε με αρκετή δόση χιούμορ τα Γερμανικά δημοσιεύματα για το γεγονός ότι καπνίζει πολύ τονίζοντας ότι «είναι αλήθεια, αλλά όταν καπνίζω σκέφτομαι τις τακτικές που θα ακολουθήσουμε», ενώ προσέθεσε ότι αναλαμβάνει πρόθυμα τον ρόλο του Δαυίδ, ο οποίος νίκησε τον Γολιάθ.

Τέλος, τόνισε ότι η πορεία της Εθνικής το 2004 αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και τους παίκτες του.

Αναλυτικά όσα είπε ο Φερνάντο Σάντος:
Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

-πριν το παιχνίδι με τη Ρωσία ήρθαν οι ίδιοι παίκτες. Αυτό έγινε για γούρι;
«Δεν είναι δική μου επιλογή. Δεν ξέρω αν έγινες εσκεμμένα. Αν αυτό είναι οιωνός ακόμη καλύτερα».

-Για τον χαρακτηρισμό «καλλιτέχνες ποδοσφαιρικής επιβίωσης» που απέδωσε ο Λεβ στην Εθνική Ελλάδος:
«Έχουμε την επίγνωση της πραγματικότητας αυτή. Η Γερμανία έχει ξεκινήσει σαν φαβορί για όλη τη διοργάνωση. Αν είμαστε καλά όμως… Είχαμε πει ότι δεν θα έρθουμε για διακοπές. Για αυτό θα είμαστε και αύριο στο γήπεδο. Περιμένουμε αύριο ένα μεγάλο παιχνίδι. Όσοι θα εμπλακούν στην αναμέτρηση να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο να πάει μπροστά. Ένα παιχνίδι που όλοι οι παίκτες θα δώσουν τα πάντα. Για την Γερμανική ομάδα γνωρίζουμε την αξία της και το πόσο καλή ομάδα είναι. Είναι και φαβορί αλλά όσο και να διαρκέσει ο αγώνας θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τις πιθανότητες που έχουμε. Είναι 90 όλα μπορούν να συμβούν».

-Το 2004 κερδίσαμε τους Πορτογάλους με Γερμανό. Μήπως ήρθε η ώρα να κερδίσουμε τους Γερμανούς με Πορτογάλο;

«Ελπίζω να γίνει. Είναι κάτι που δεν το είχα σκεφθεί. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελαν να πω ότι η ομάδα του 2004 είναι παράδειγμα για εμάς. Συνέχισαν και έφτασαν μέχρι το Κύπελλο. Εμείς θέλουμε να έχουμε σας πηγή έμπνευσης αυτούς τους παίκτες και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό»

-Για τα προκλητικά γερμανικά δημοσιεύματα:

«(Γελάει)… Αλήθεια είναι καπνίζω πολύ. Όταν δεν μου αρέσει θα το κόψω. Δεν μας ενοχλεί».

-Έχει στο μυαλό του την εικόνα να μπαίνει στον τελικό με την Εθνική ομάδα;

«Δεν υπάρχει κανείς που δεν έχει φέρει αυτή την εικόνα στο μυαλό του. Εάν δεν έχω τέτοια φιλοδοξία θα αφήσω την προπονητική και θα πάω για ψάρεμα».

-Τακτική: θα είναι άλλη σε σχέση με τη Ρωσία;

«Αυτός είναι ο ένας λόγους που καπνίζω πολύ. Σκέφτομαι τις τακτικές. Αλήθεια είναι ότι το έχουμε σκεφθεί… Πρέπει να μπούμε δυνατά. ΝΑ μην κάνουμε λάθη. Τότε θα αυξήσουμε τις πιθανότητες που έχουμε για να πανηγυρίσουμε στο τέλος. Όλοι οι προπονητές λένε σωστά… ότι κάθε παιχνίδι είναι τελικός».

-Τεχνικά χαρακτηριστικά λένε ότι το παιχνίδι μοιάζει Δαβίδ με Γολιάθ:

«Αυτό είναι καλό… Ο Δαυίδ κέρδισε τον Γολιάθ! Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία είναι πολύ καλή ομάδα που φτάνει ψηλά. Εγώ αναλαμβάνω πρόθυμα το ρόλο του Δαυίδ».

-Για τις καιρικές συνθήκες:

«Οι συνθήκες θα είναι οι ίδιες. Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι ότι ο αγωνιστικός χώρος θα είναι βαρύς. Δεν είναι ο κρίσιμος παράγοντας».

-Εάν είναι σημαντική στιγμή της καριέρας του:

«Είναι ένα από τις πιο σημαντικές στιγμές τις καριέρας μου. Το πιο δύσκολο όμως ήταν όταν μια ομάδα από την 3η κατηγορία την ανέβασα στην 1η Πορτογαλίας. Ξεχωριστό και το πρώτο παιχνίδι στην Εθνική Ελλάδος. Μια χώρα που όλοι γνωρίζουν πόσο αγαπώ όλα τα χρόνια που δουλεύω στη χώρα».

-Πώς προετοιμάζετε την ομάδα σας;

«Ο προπονητής κάθε ομάδας προσπαθεί να αξιοποιεί τα χαρακτηριστικά των παικτών του βάζοντας το στίγμα του. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτό από την πρώτη στιγμή. Να κρατήσουμε όλα τα καλά στοιχεία, την καλή της άμυνα, και να δημιουργήσουμε προοπτικές για να βελτιώσουμε το επιθετικό μας παιχνίδι. Έχουμε βελτιωθεί.
Ο κ.Λεβ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά που χαρακτηρίζεται από τον ρεαλισμό της και έχει δώσει ευελιξία στην ομάδα που είναι καλή σε όλους τους τομείς».

-Εάν έχει επιστήσει την προσοχή του σε κάποιον παίκτη της Γερμανίας:

«Δεν έχουμε επικεντρωθεί σε κάποιον παίκτη. Αλλά γενικότερα στην ομάδα. Έχουμε επισημάνει τα στοιχεία της γερμανικής ομάδας. Ατομικά χαρακτηριστικά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μείνουμε. Καθώς μαν-του-μαν δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο και οι εποχές αυτές έχουν απομακρυνθεί».

-Για τον Οζίλ…

«Είναι φανταστικός παίκτης… Πολύ ταλαντούχος. Δεν είναι τυχαία στη Ρεάλ και βασικός. Ούτε πως ο κορυφαίος τεχνικός στον κόσμο ο Μουρίνιο λέει ότι είναι το καλύτερο 10άρι. Όχι δεν θα τον μαρκάρουμε μαν-του-μαν. Σας είπα ότι έχουν περάσει οι εποχές αυτές».

-Για τη διαδικασία των πέναλτι… Καθώς φαίνεται πώς η Εθνική δεν τα πάει καλά…

«Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Όσον αφορά το γεγονός ότι χάνουμε πέναλτι δεν έχω να πω τίποτα. Χρειάζεται συγκέντρωση και τύχη».


Παπασταθόπουλος: «Δεν μας αγγίζει ό,τι γράφεται»

Για το αν τους έχουν θυμώσει τα διάφορα δημοσιεύματα:
 «Πιστεύω ότι είναι κάτι που δεν μας αγγίζει. Όλοι κοιτάμε το αυριανό παιχνίδι. Θέλουμε πολύ να κερδίσουμε και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το 100% μέσα στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα, ό,τι γίνεται και γράφεται δεν μας απασχολεί».

Για την πίεση που θα έχει η ελληνική άμυνα στο ματς: «Πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες -και οι 11 που θα αγωνιστούν αύριο- είναι έτοιμοι για να μπουν στο γήπεδο και να κάνουν αυτό που κάνουν στα προηγούμενα παιχνίδια. Να δώσουν το 100%. Πιστεύω πως αν είμαστε καλά, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και όλα θα πάνε καλά».


Γκέκας: «Ας το αποδείξει αν είναι φαβορί η Γερμανία»


Για τη γερμανική νοοτροπία, την οποία ξέρει λόγω της παρουσίας του στην Bundesliga: «Δεν έχω να πω πολλά για τη γερμανική νοοτροπία. Την ξέρουμε όλοι, όπως και την ομάδα. Το μόνο που έχω να πω είναι πως θα είναι ένα δύσκολο ματς και για τις δύο ομάδες. Η Γερμανία μπορεί να ήταν από την αρχή το φαβορί, ακόμα και για την κατάκτηση του Euro, ωστόσο αυτό θα πρέπει να το αποδείξει μέσα στα 90 ή τα 120 λεπτά».

Για την απουσία του Καραγκούνη: «Ο Γιώργος θα είναι μία απώλεια. Είναι ο αρχηγός μας και η ψυχή της ομάδα. Από εκεί και πέρα, εάν θα είμαι εγώ ή κάποιος δεν έχει σημασία. Αυτό που κάνει ο Γιώργος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι μαζί τώρα, για να κερδίσουμε τον αγώνα».
Newsroom ΔΟΛ