Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Αυτός είναι ο πιο γρήγορος υπερ-υπολογιστής του κόσμου


Κάθε 6 μήνες, γίνεται ένας υπερ-διαγωνισμός, ανάμεσα στους υπερ-υπολογιστές αυτού του κόσμου,  για να αναδειχθεί ο ταχύτερους από αυτούς. Σήμερα αναδείχθηκε ο κορυφαίος για
αυτό το εξάμηνο, σύμφωνα με το Top 500 Supercomputer sites, ένας υπερυπολογιστής στις ΗΠΑ. Την επιλογή κάνει το Διεθνές Συνέδριο για Υπερυπολογιστές, στη Γερμανία και είναι η 39η λίστα που εκδίδει.
Το όνομά του  ταχύτερου υπερ-υπολογιστή είναι Sequoia, βρίσκεται στο εργαστήριο Lawrence Livermore που ανήκει στοΥπουργείο Ενέργειας και τον έχει «στήσει» η IBM. Στο «τεστ» στο οποίο υποβλήθηκε ο Sequoia κατόρθωσε να πραγματοποιήσει 16,32 petaflop υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο, σε ένα benchmark που ονομάζεται Linpack και για την πραγματοποίηση των υπολογισμών αυτών, χρησιμοποίησε 1.572.864 πυρήνες.
Μη μπείτε στη διαδικασία να κλάψετε για τον αριθμό των πυρήνων του δικού σας υπολογιστή. Όσο εσείς σερφάρετε στο internet και παίζετε παιχνίδια, ο Sequoia χρησιμοποιείται για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, οπότε, οι ανάγκες είναι λίγο(sic) μεγαλύτερες από τις δικές σας.
Οι επιστήμονες που διαχειρίζονται τον υπερυπολογιστή Sequoia δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την πρωτιά. Το benchmark που έτρεξαν για 23 ώρες, έδειξε πως κανένας από τους σχεδόν 1,6 εκατομμύρια πυρήνες δεν «έπεσε» και το σύστημα λειτουργούσε στο 81% των δυνατοτήτων του, πράγμα που σημαίνει πως στο 100% θα ήταν ικανό να εκτελέσει περισσότερους από 20 τετρακις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (petaflops).
Αν αναρωτιέστε για το μέγεθος, σημειώστε αριθμούς: ο Sequoia πραγματοποίησε τον εκπληκτικό αριθμό των 16 χιλιάδων τρισεκατομμυρίων υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, διαθέτοντας όπως είπαμε 1,6 εκατομμύρια πυρήνες, είναι στημένος σε 96 racks, με 98.304 υπολογιστικούς κόμβους και 1,6 petabytes μνήμης σε μία έκταση 418 τετραγωνικών μέτρων.
Αυτός είναι υπερυπολογιστής!
Πηγή: ArsTechnica