Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Σε εξέλιξη το έργο για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
 Ικανοποιημένη η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας από την πορεία και την αρτιότητα των εργασιών

Επιθεώρηση στο μεγάλο έργο που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και
προβλέπει τον  εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των αρδευτικών δικτύων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Άνω Αγιάννη, Νεοκαισάρειας, Γανόχωρας , Σβορώνου και των οικισμών Ν. Κεραμιδίου και Χράνης  καθώς και τη βελτίωση  της αγροτικής οδοποιίας -που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο αρδευτικό δίκτυο- συνολικού μήκους 80  χλμ. , πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.
  
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  επισκέφτηκε τις περιοχές Κουλούρα και Αδριανό του Δ.Δ.Σβορώνου,  συνοδευόμενη από  τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής  Ενότητας Πιερίας, Χρήστο Συγκερίδη, τον   Προϊστάμενο   του Τμήματος Δομών- Περιβάλλοντος   της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρη Λαφαζάνη, την επιβλέπουσα  Πολιτικό Μηχανικό-υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Φανή Τσακνάκη και εκπρόσωπο του αναδοχου του έργου προκειμένου να ελέγξουν την πορεία του εργασιών.

Η Σοφία Μαυρίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτάχυνση και την αρτιότητα των εργασιών,  τονίζοντας ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου  υλοποιεί έργα,  που συμβάλουν στη βελτίωση των υποδομών,  που  διευκολύνουν τις συνθήκες εργασίας των αγροτών της Πιερίας και θα τονώσουν κατ΄επέκταση την αγροτική οικονομία.


Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των  20.000.000 ευρώ  και η  συνολική αρδευόμενη έκταση   για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα είναι περίπου 20.300 στρέμματα.  Η μελέτη του έργου πραγματοποιήθηκε από το δήμο Κατερίνης όπως και οι ενέργειες για την ένταξή του στη χρηματοδότηση, ενώ διευθύνουσα- επιβλέπουσα υπηρεσία είναι το τμήμα Δομών- Περιβάλλοντος   της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
    
Αναλυτικότερα,  η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει: αντικατάσταση και κατασκευή νέων αγωγών δικτύου άρδευσης σε συνολικό μήκος περίπου 139.000 μ.μ. ,για όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Φρεάτια εξυπηρέτησης δικτύου ,με τις απαραίτητες συσκευές λειτουργίας (υδροληψίες, δικλείδες ελέγχου ,δικλείδες εκκένωσης, αεραγωγοί, αντιπληγματικές βαλβίδες κ.λ.π. )

Παράλληλα, προβλέπεται η ανόρυξη  μιας νέας γεώτρησης στο Δ.Δ. Σβορώνου, για την εξυπηρέτηση της αρδευόμενης έκτασης περιοχής Ανδριανού  και εργασίες καθαρισμού και αντικατάστασης του εξοπλισμού  υφισταμένων γεωτρήσεων, που  τροφοδοτούν  τα δίκτυα, ενώ θα  κατασκευασθούν νέες  δεξαμενές εξυπηρέτησης δικτύων και αντλιοστάσια σε όλα τα δίκτυα. Συγκεκριμένα :



* Στο Δ.Δ. Νεοκαισάρειας : ρυθμιστική δεξαμενή χωρητικότητας 400κ.μ., για την συλλογή του νερού των γεωτρήσεων ,αντλιοστάσιο κατάθλιψης, δεξαμενή χωρητικότητας 2.600 κ.μ. και αντλιοστάσιο για άρδευση των περιοχών των υψηλών περιοχών του δικτύου .

*Στο Δ.Δ. Α Αγιάννη : Δύο δεξαμενές ,για τις δύο περιοχές εξυπηρέτησης του δικτύου χωρητικότητας 2.600 κ.μ. και 750 κ.μ. αντίστοιχα. και αντλιοστάσιο εξυπηρέτησης των υψηλών περιοχών του δικτύου.

*Στο Δ.Δ. Σβορώνου: Δεξαμενή εξυπηρέτησης του δικτύου της περιοχής Κουλούρας χωρητικότητας 900 κ.μ.

*Στο Δ.Δ. Γανόχωρας: Κατασκευή δίδυμης δεξαμενής χωρητικότητας 2.250 κ.μ. και αντλιοστασίου κατάθλιψης στο δίκτυο διαστάσεων 13,00μ.χ7,00 μ.

*Στο Δ.Δ. Ν. Κεραμιδίου:Κεντρικό αντλιοστάσιο κατάθλιψης , δεξαμενή εξυπηρέτησης δικτύου χωρητικότητας 2.250 κ.μ. και αντλιοστάσιο εξυπηρέτησης των υψηλών περιοχών του δικτύου.

*Στο Δ.Δ Χράνης :Κατασκευή δεξαμενής χωρητικότητας 1.200 κ.μ. και αντλιοστάσιο κατάθλιψης στο δίκτυο.



Αναφορικά με το αρδευτικό δίκτυο, έχει κατασκευασθεί δίκτυο αγωγών μήκους περίπου 119.000,00 μ.μ ,  και συγκεκριμένα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα δίκτυα του Δ.Δ. Ν. Κεραμιδίου ,του Δ.Δ. Σβορώνου- περιοχή Κουλούρα ,του Δ.Δ. Νεοκαισάρειας ,το μεγαλύτερο μέρος από τα Δ.Δ. Χράνης και  Γανόχωρας   και υπολείπεται να κατασκευασθεί  το δίκτυο αγωγών της περιοχής Σβορώνου –περιοχή Ανδριανού.

Στο μεταξύ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή αρδευτικής γεώτρησης στην περιοχή γηπέδου του Δ.Δ. Σβορώνου, για την εξυπηρέτηση της περιοχής Κουλούρα  και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν καθαρισμοί και δοκιμαστικές αντλήσεις στις υπάρχουσες  γεωτρήσεις όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων οι οποίες αξιοποιούνται στο  έργο.


Στο Δ.Δ. Νεοκαισάρειας  έχει κατασκευασθεί η  ρυθμιστική δεξαμενή χωρητικότητας 400κ.μ., για τη  συλλογή του νερού των γεωτρήσεων και αντλιοστάσιο κατάθλιψης δίπλα στη δεξαμενή, στο Δ.Δ. Α Αγιάννη  έχει κατασκευασθεί δεξαμενή χωρητικότητας  750 κ.μ. για την εξυπηρέτηση του δυτικού τμήματος του αγροκτήματος ,βρίσκεται υπό κατασκευή η δεξαμενή χωρητικότητας 2.600 κ.μ. για την εξυπηρέτηση του ανατολικού  τμήματος του αγροκτήματος καθώς και το αντλιοστάσιο εξυπηρέτησης των υψηλών περιοχών του δικτύου, στο Δ.Δ. Σβορώνου κατασκευάσθηκε η δεξαμενή εξυπηρέτησης του δικτύου της περιοχής Κουλούρας χωρητικότητας 900 κ.μ. , στο Δ.Δ. Γανόχωρας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί  η κατασκευή  δίδυμης δεξαμενής χωρητικότητας 2.250 κ.μ., και βρίσκεται υπό κατασκευή το αντλιοστάσιο κατάθλιψης στο δίκτυο διαστάσεων 13,00μ.χ7,00 μ. , στο Δ.Δ. Ν. Κεραμιδίου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κεντρικού  αντλιοστασίου κατάθλιψης διαστάσεων 8,00μ.χ6,00 μ ., ενώ υπολείπεται η κατασκευή της δεξαμενής και του αντλιοστασίου στα Δ.Δ. Κεραμιδίου και Νεοκαισάρειας ,για τα οποία δεν έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο οι εκτάσεις, καθώς και η κατασκευή της δεξαμενής και του αντλιοστασίου της Χράνης , η οποία αναμένεται να αρχίσει το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τις ηλεκτρομηχανικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εξοπλισμού των νέων αντλιοστασίων των Δ.Δ. Κεραμιδίου και Νεοκαισάρειας, με όλο τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό  (αντλίες , πίνακες αυτοματισμού κ.λ.π.) καθώς και του υφιστάμενου αντλιοστασίου στη  χωμάτινη δεξαμενή της Γανόχωρας.