Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

"Έκλεισε" το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

Αύριο παρουσιάζεται στην Τρόικα

«Στις 5 το απόγευμα έκλεισε το πακέτο των 11,5 δις ευρω που θα παρουσιάσουμε αύριο στην Τρόικα». Αυτό επεσήμανε νωρίτερα στο protothema.gr κορυφαίος υπουργός ο οποίος έχει άριστη
γνώση των προσπαθειών που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την σύνταξη των επίπονων μέτρων για την επόμενη διετία.

Αν και μέχρι στιγμής οι υπουργοί τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με το περιεχόμενο τους που θα παρουσιάσει αύριο τους κ. Τομσεν Μορς και Μαζουχ όπως επίσης και ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς στον Μ. Μπαροζο εν τούτοις συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε οι περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εφάπαξ να αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ, φθάνοντας τελικά στα 5 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή εκτός απρόοπτου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το πλαφόν στις συντάξεις να διαμορφωθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τον αρχικό προγραμματισμό των 2.400 ευρώ και να κινηθεί κοντά στην περιοχή των 2.000 ευρώ.

Ο κατάλογος των μέτρων που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2012-2013 θα παραδοθεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός ήταν αδύνατον να συναντηθεί αύριο με τον κ. Μπαρόζο χωρίς να έχει στα χέρια του τα οριστικά μέτρα .

Ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει με τον ίδιο όπως και με την τρόικα τρία ζητήματα: · την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, δεδομένου ότι η ύφεση εφέτος θα σπάσει κάθε ρεκόρ και θα αγγίξει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 7% · την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% · και τη λήψη ισοδύναμων μέτρων που θα διασώσουν τα ειδικά μισθολόγια, προκειμένου να μη βαθύνει και άλλο η ύφεση.

Στις κορυφαίες επιδιώξεις της κυβέρνησης συγκαταλέγονται επίσης η απόκρουση των πιέσεων για νέα μέτρα το 2012 και για νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=212931