Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 179 "ναι"

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων
Με την ευρεία πλειοψηφία 179 βουλευτών πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της, έτσι όπως το περιέγραψε ο πρωθυπουργός, αλλά και οι
υπουργοί, κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, υπέρ -όπως αναμενόταν- ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), ενώ κατά τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας των πολιτικών αρχηγών. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τρομοκρατούν όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Από την άλλη, ο κ. Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «αποτελεί την τελευταία στάση του Μνημονίου», ενώ χαρακτήρισε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ως «Μερκελιστές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά για καταγγελία ή ακύρωση του Μνημονίου», ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε την ανάγκη τήρησης της προγραμματικής συμφωνίας, καθως και αυτή της επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του μνημονίου.

Ο κ. Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει το λαό», ενώ ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος είπε ότι το Μνημόνιο δεν πρόκειται να θεραπεύσει την κρίση.

Ακόμη, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική στις κυβερνητικές προθέσεις για αποκρατικοποιήσεις.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η οικονομική πολιτική και οι αποκρατικοποιήσεις, με τους αρμόδιους υπουργούς, όπως οι κ.κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης, να δέχονται πολλά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον τελευταίο να πρωταγωνιστεί, μάλιστα, σε μια σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν, επίσης, η αποχώρηση των κομμάτων της Αριστεράς από τη Βουλή και τις δύο φορές που στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής , αλλά και η αδιαθεσία της Αλέκας Παπαρήγα, που δεν μίλησε καθόλου το Σάββατο, αλλά πήρε το λόγο την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό θερμόμετρο είχε ανέβει από το Σάββατο με την τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στις κυβερνητικές προθέσεις για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και στον κ. Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι «παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, υποσχόμενος επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».

Απάντηση στον κ. Τσίπρα επιχείρησε να δώσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «δημαγωγό», ενώ ο κ. Φώτης Κουβέλης υπερασπίστηκε την παρουσία της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Πάνος Καμμένος εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε να εξεταστούν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, ενώ ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος προχώρησε σε μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση, με επίκεντρο το θέμα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.


protothema