Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Με συνεχείς ενημερωτικές ημερίδες στους Επαγγελματίες Αλιείς η Π.Ε. Πιερίας ενεργοποιεί την οικονομική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 - 2013

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Στο πλαίσιο δημοσιοποίησης των ενεργών προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 - 2013, από το τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής
Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής  Ενότητας  Πιερίας,   διοργανώθηκαν ενημερωτικές ημερίδες, σε τοπικό επίπεδο αρμοδιότητάς της, προς τα μέλη των αλιευτικών συλλόγων, με σκοπό την ευρεία ενημέρωση των δικαιούχων για τις διαδικασίες υπαγωγής πράξεων και καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων.



Στις ημερίδες παρουσιαστήκαν από τους υπαλλήλους του τμήματος Αλιείας, οι δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας που αφορούν τα εξής:

• Μέτρο 1.3, επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη και στην επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων

• Μέτρο 2.3, επενδύσεις μεταποίησης – εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας



Να σημειωθεί,  ότι την  Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, στο Δημοτικό Κατάστημα Μακρυγιάλου, έγινε ενημέρωση στα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Ν. Πιερίας για τα μέτρα 2.1 (επενδύσεις υδατοκαλλιέργειας) και 2.3.



Οι φορείς/δυνητικοί Δικαιούχοι ενίσχυσης χρηματοδότησης υποβάλλουν Αίτηση Ενίσχυσης -Χρηματοδότησης και το σχετικό φάκελο ενίσχυσης της Πράξης στις κατά τόπο αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας από την 1η Ιουλίου 2012 και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2012, ως εξής:




Για τα μέτρα 2.1 και 2.3 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Ιουλίου 2012.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο του  αλιευτικού  συλλόγου Λιτοχώρου καθώς και με τα μέλη του, είχε η   Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, την Πέμπτη  5 Ιουνίου 2012  στο Λιτόχωρο, στο πλαίσιο  των ενημερωτικών ημερίδων για την αλιεία . Οι αλιείς είχαν τη  δυνατότητα να παρουσιάσουν τα κυριότερα θέματα που τους απασχολούν και να αναλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με ιδιαίτερη αναφορά στη  λειτουργία του λιμανιού της Γρίτσας.

 «Με την οικονομική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω της υλοποίησης, ειδικά, του Μέτρου 1.3, που αφορά επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών και στα εργαλεία τους,  και του Μέτρου 2.3, που αφορά επενδύσεις στη μεταποίηση – εμπορία των προϊόντων αλιείας, από το  Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Αλιείας (Ε.Π.ΑΛ.) 2007-2013 , μπορούμε να πετύχουμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τους αλιείς μας,   προστασία του αλιευτικού μας αποθέματος και του θαλάσσιου πλούτου και περιβάλλοντος του  Θερμαϊκού κόλπου. Η προοπτική μεταποίησης και τυποποίησης των αλιευτικών προϊόντων (Μέτρο 2.3) έχει ως στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας αυτών από τους ίδιους τους αλιείς», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.


Η Σοφία Μαυρίδου  αναφέρθηκε και στις προοπτικές  σύνδεσης της αλιείας με την τουριστική  βιομηχανία. «Είμαι πεπεισμένη ότι στηρίζοντας τη μικρή μας παράκτιας αλιεία,  θα συμβάλλουμε σημαντικά στην ανάπτυξη  των παράκτιων περιοχών της Πιερίας καθώς και  στη δημιουργία εναλλακτικών μορφών απασχόλησης», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.


Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ε. Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου,  ανέφερε ότι «ο  αλιευτικός στόλος της Π.Ε. Πιερίας αποτελείται κυρίως από σκάφη μικρής παράκτιας αλιείας. Γνωρίζουμε τη σημασία του κλάδου και οφείλουμε να ενισχύσουμε τους αλιείς μας, γι΄ αυτό και περάσαμε σε τόση αναλυτική ενημέρωση   σχετικά με το Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα  Αλιείας 2007 - 2013, από το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ε. Πιερίας, διοργανώνοντας τέσσερις ημερίδες σε Καλλιθέα (03-07-2012), Πλαταμώνα (04-07-2012), Λιτόχωρο (05-07-2012), Μακρύγιαλο (06-07-2012). Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας προσπαθεί να γνωστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το συγκεκριμένο θέμα. Σχεδιάζουμε σα διεύθυνση το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις στην έδρα της Π.Ε. Πιερίας με όλους τους αλιευτικούς φορείς για την καλύτερη επίλυση θεμάτων που τους απασχολούν».


Η Αν. Προϊσταμένη του τμήματος  Αλιείας της Π.Ε. Πιερίας, Βιολόγος- Ιχθυολόγος,  Πηνελόπη Βουλγαρίδου,  ανέφερε ότι οι υπάλληλοι του τμήματος προσπαθούν για την όσο το δυνατό ευρύτερη δημοσιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (Ε.Π.ΑΛ.) 2007-2013 και τη διευκόλυνση των δικαιούχων στην προετοιμασία ένταξης ενεργειών – πράξεων στο Ε.Π.ΑΛ. 2007-2013 με μελέτες κ.λ.π..».



Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς, επισήμανε ότι «βλέπουμε καθημερινά μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά των νέων ανθρώπων, για επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην αλιεία.  Πιστεύουμε ότι στην οικονομική κρίση που περνάμε η ενασχόληση με την αλιεία θα είναι μία σωστή διέξοδος. Η παράκτια αλιεία για την Πιερία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας μας καθώς συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των παράκτιων περιοχών της Πιερίας και   στην αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του αλιευτικού μας στόλου. Με τη δυνατότητα της στήριξης  των επενδύσεων στα αλιευτικά σκάφη,   οι αλιείς μας θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της τεχνολογικής προόδου καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων αλλά και στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Θέλουμε να ευδοκιμήσει ο αλιευτικός κλάδος της περιοχής μας,  αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους αλιευτικούς πόρους του Θερμαϊκού Κόλπου, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά και  στην ανάπτυξη της αλιευτικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής μας».