Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Αγκόλα: Η πρώτη κινεζική αποικία στην Αφρική - Έτοιμη η πόλη-φάντασμα (φωτό)

Μας το έστειλε μία φίλη..... Ευχαριστούμε πολύ

Λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Αγκόλα Luanda μια κινεζική εταιρεία η CITIC (China International Trust and Investment Corporation) δημιούργησε μια νέα πόλη, με εκατοντάδες κτίρια με μια διαφορά:
Είναι άδεια.  Η νέα πόλη ονομάζεται Nova Cidade de Kilamba και αποτελείται από 750 οκταώροφα κτίρια, 12 περίπου σχολεία και τουλάχιστον από 100 τουλάχιστον καταστήματα.
Το έργο ύψους 3,5 δισ. € καταλαμβάνει έκταση 12.355 εκταρίων (50 τετραγωνικών χιλιομέτρων) ικανό να φιλοξενεί περί τους 500.000 ανθρώπους και αυτό είναι μια από τις πολλές πόλεις οι οποίες κατασκευάζονται στην Αγκόλα από κινεζικές εταιρείες.
Ο πρόεδρος της χώρας José Eduardo dos Santos έχει εξαγγείλει ότι η πόλη αποτελεί μέρος του σχεδίου Kilamba ενός κοινωνικού προγράμματος κοινωνικής στέγασης και παράδειγμα της κοινωνικής πολιτικής του ενώ έχει φέρει ως επισκέπτες μέχρι και τον κινέζο αντιπρόεδρο Xi Jingping. Η τιμή για κάθε διαμέρισμα εξοργιστική όσο και εξωφρενική πιστέψτετο ή όχι αλλά η Luanda για άγνωστους λόγους είναι σήμερα η 2η ακριβότερη πόλη στον κόσμο!- εκτιμάται στα 120.000 έως και 200.000 $ ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή για ένα τριάρι ανέρχεται στα 250.000 $.
Σε μια χώρα όμως που το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται στα 5.144 $ είναι απορίας άξιο ποιος από τους ντόπιους θα μπορούσε να αγοράσει ένα διαμέρισμα στις πόλεις αυτές. Πολλοί βέβαια εκτιμούν πως με την εξεύρεση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου θα ανέβει και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της χώρας.
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως πρόκειται για πόλεις οι οποίες θα στεγάσουν Κινέζους εργάτες, όσο και αν αυτό φαίνεται υπερβολικό. Η Αγκόλα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στην Κίνα και όπως αναφέρθηκε νέα κοιτάσματα αναμένονται να ανακαλυφθούν και οι εργάτες αυτοί θα μείνουν σε αυτές τις πόλεις.
Άλλες πιο "προχωρημένες" απόψεις αναφέρουν πως σύντομα η ηπειρωτική Κίνα θα ξεμείνει από φυσικούς πόρους (νερό, τρόφιμα) και έτσι οι πόλεις αυτές αποτελούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μετοίκισης τεράστιων αριθμών Κινέζων εποίκων από την Κίνα σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Αγκόλα.
Όπως και να έχει όμως οι πόλεις αυτές εξακολουθούν να είναι άδειες χωρείς κανένας να κατοικεί σε αυτές και είναι άγνωστο το πότε αυτό θα γίνει.

Image
Image
Image
Image
 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr