Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ούζο Πλωμαρίου: Η μυρωδιά της Ελλάδας σ’ ένα μπουκάλι

Μας το έστειλε ο Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος ..... Ευχαριστούμε πολύ
Κάτω από το καπάκι του κρατά κρυμμένα μυστικά μιας ευλογημένης από το Θεό χώρας

«Ούζο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς», ούζο όταν πιεις νιώθεις υπέροχα, νιώθεις Έλληνας. Ένα ποτό άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία μας, τους εαυτούς μας τους ίδιους.
Πόσες στιγμές όμορφες τις έχετε συνοδεύσει με ένα (ή και παραπάνω) ποτήρι-α ούζου...
Πόσα καλοκαίρια το ουζάκι συνοδεύει τους καλύτερους μεζέδες σας, τις πιο ανάλαφρες και αληθινές κουβέντες σας, τα πιο πραγματικά σας συναισθήματα;
Είναι πάντα εκεί για να ταξιδεύει τον νου και την ψυχή σας σε μέρη που μοιάζουν απάτητα.
Αυτή η αίσθηση που σας αφήνει στον ουρανίσκο είναι σαν να χαϊδεύει την ψυχή σας, και ταυτόχρονα φανερώνει τις πιο απόμερες κι αληθινές σκέψεις κι όλα αυτά...  τα κρατά κάτω από το πώμα του.
Ένα πώμα που, όταν το ανοίξεις, σου έρχονται μεμιάς όλες οι μυρωδιές της Ελλάδας...μυρίζει έντονα ο ουρανός, η θάλασσα, τα χρώματα που ο Θεός ξόδεψε σε αυτή τη σπιθαμή γης..την πιο ευλογημένη. Και σε αυτή τη γη γεννήθηκε το ούζο.
Το Πινάκιο σήμερα και για τις τρεις επόμενες Κυριακές θα κάνει αφιέρωμα σε ένα ούζο που αντιπροσωπεύει όλα τα παραπάνω, το Ούζο Πλωμαρίου. Μέσα από τα 4 αφιερώματα θα σκιαγραφήσουμε:
-την ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου, την καταγωγή του και τη συνταγή του
-  το παραδοσιακό αποστακτήριο, τον τρόπο παραγωγής και την εξαγωγική δραστηριότητα
 - το Άδολο, το πρώτο premium Ούζο από 100% τριπλή απόσταξης, η καρδιά της καρδιάς του Ούζου Πλωμαρίου
-    και φυσικά  τα μικρά μυστικά του Ούζου
Ας αρχίσουμε λοιπόν με την ιστορία του...μια ιστορία που μετρά περισσότερα από 100 χρόνια


Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου- Πάνω από ένας αιώνας παράδοσης στο ούζο
Το Πλωμάρι δεν θεωρείται τυχαία η πατρίδα του ούζου.
Η γεωγραφική θέση της Λέσβου, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας, η θάλασσα και το πλούσιο έδαφος επέτρεψαν στους ντόπιους παραγωγούς να φτιάξουν ούζο εξαιρετικής ποιότητας.
Οι κάτοικοί του, ταξιδεμένοι κοσμοπολίτες ναυτικοί και έμποροι, ήταν μία εύπορη τάξη που ήξερε να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής.
Ο νησιώτικος χαρακτήρας τους έδεσε με το δυνατό μυρωδάτο ποτό που τους ταξίδευε μακριά όταν δεν ταξίδευαν με τα καράβια τους.


Ο τελειομανής Πλωμαρίτης
Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκίνησε το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του.
Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, συνδυάζοντας τους αρωματικούς σπόρους και τα βότανα της Λέσβου όπως: μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, αλάτι από τις αλυκές Καλλονής Λέσβου,  εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, μάραθο, αστεροειδή άνισο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μια εξαιρετική ποικιλία από βότανα της Λεσβιακής γης, με κυρίαρχο φυσικά τον γλυκάνισο από το Λισβόρι που θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο, δημιούργησε ένα μοναδικό ούζο εξαιρετικής ποιότητας. 
Αυτά τα συστατικά , μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης, ανακάτεψε ο επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, Ισίδωρος Αρβανίτης σε ένα χάλκινο άμβυκα, δημιουργώντας το μοναδικό και περίφημο Ούζο Πλωμαρίου που διατηρεί τη γεύση και την ποιότητα του αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.
Μία γεύση που δένει με την παράδοση, ένα ποτό καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου.

 Ελληνική εταιρία

Έναν αιώνα μετά, τίποτα δεν αλλάζει, γιατί η ποιότητα του Ούζου Πλωμαρίου ήταν και είναι απόλυτη και μοναδική.
Η εταιρία που είναι 100%  Ελληνική  και ανήκει στην  οικογένεια Καλογιάννη, χρησιμοποιώντας την ίδια συνταγή και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, σ