Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα για φέτος» λέει η κυβέρνηση

Τι αποφάσισε η Διυπουργική
«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα για φέτος αν εφαρμοστούν πλήρως τα ψηφισμένα μέτρα του Μαρτίου» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη διυπουργικής σύσκεψη υπό τον υπουργό
Οικονομικών  Γιάννη Στουρνάρα.

«Το κομβικό σημείο είναι στις 23 του μήνα είναι να έχουμε δρομολογήσει τα ψηφισμένα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για το 2013» ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες ενόψει της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα στις 23-24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και άλλα 120 εκατ. ευρώ για το 2013 ώστε να αποφευχθεί να γίνουν οι περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια των στρατιωτικών. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς έγκριση στην τρόικα, καθώς δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και η πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 12 μήνες ώστε να περιορισθούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών πεντατεούς θητείας.

Στην διυπουργική σύσκεψη δέκα υπουργοί και υφυπουργοί εξέτασαν «κωδικό προς κωδικό» κάθε δαπάνη του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του υπουργείου τους για 2012, με στόχο να δουν τι μπορεί να περικοπεί και από πού.

Για «θλιβερό προνόμιο» έκανε λόγο υπουργός της κυβέρνησης ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη και καλείται τώρα για δεύτερη φορά να περικόψει επιπλέον δαπάνες του υπουργείου του, μετά το Φεβρουάριο που τις είχε περικόψει ήδη κατά 80 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και δαπάνες για παιδεία, υγεία, άμυνα, κοινωνική ασφάλιση, ενώ μεγάλο μαχαίρι φαίνεται πέφτει σε επιχορηγήσεις προς φορείς του Δημοσίου και στο Πρόγραμμα Επενδύσεων.


http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=210396