Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Στη σύσταση της 'Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης' προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στη σύσταση της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» με στόχο:
 
·  την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
·  την παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης των προϊόντων που παράγονται στη Κεντρική Μακεδονία και είναι ενταγμένα στο «καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»,
· την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών, με την ευρύτερη συμμετοχή των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων σε επίπεδο περιφέρειας, ώστε να δοθεί ώθηση στην ευρύτερη κατανάλωση τοπικών προϊόντων σε χώρους μαζικής εστίασης.
 
    Σύμφωνα με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δημήτριο Ευθυμιάδη  «η σύσταση της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης», που θα έχει τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, προβλέπεται από το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς (αρ. 9, ν. 4015/2011) και θα είναι το «εργαλείο» της Περιφέρειας για τη διασφάλιση της παραγωγής πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων και την προώθηση τους στην εσωτερική και διεθνή αγορά».
 
Οι εν δυνάμει φορείς που μπορούν να συμπράξουν για την ίδρυση της εταιρίας είναι:
1. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
2. Οι Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
3. Οι Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις της Περιφέρειας
4. Τα Εμποροβιοτεχνικά Επιμελητήρια
5. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ή οποιοδήποτε τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα λειτουργεί και έχει έδρα την περιοχή
6. Φορείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης, των καταναλωτών κ.ά., που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια και σχετίζονται με το χώρο της διατροφής και των αγροτικών προϊόντων
7. Οι συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις, που θα δημιουργηθούν μετά την εφαρμογή του Ν.4015/2011 περί συνεταιρισμών.
8. Οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, είτε εκπροσωπούνται μέσω των συλλογικών οργανώσεων είτε όχι, εφόσον το επιθυμούν.
9. Ομάδες παραγωγών (συμπεριλαμβανομένων και των οργανώσεων νέων αγροτών)
10. Επιχειρήσεις του κλάδου ανεξάρτητα του μεγέθους τους ή του κύκλου εργασιών που έχουν έδρα την Περιφέρεια.
11. Μεμονωμένα άτομα εφ’ όσον βάσει ιδιότητας δικαιολογείται η παρουσία τους και προάγει τους σκοπούς της εταιρίας
12. Συνδικαλιστικές οργανώσεις γεωπόνων, τεχνολόγων τροφίμων, οικονομολόγων και κάθε άλλης ειδικότητας επιστημόνων που με την παρουσία τους προάγουν τους σκοπούς της εταιρίας και βοηθούν στην επίτευξή τους.
 
    Στο αμέσως προσεχές διάστημα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με καθέναν από τους δυνητικούς εταίρους και μια ανοικτή συνάντηση- ενημέρωση με όλους τους ενδιαφερόμενους όπου θα συζητηθεί και θα τεθεί σε διαβούλευση το προτεινόμενο καταστατικό της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης».
     Στόχος του προγραμματισμού είναι από το φθινόπωρο του 2012 να τεθεί σε λειτουργία η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη» ώστε να προάγει με τις δράσεις της τους σκοπούς της και κατ’ επέκταση την ευημερία του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.