Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Καύσωνας είναι και θα περάσει


Στους 41 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φθάσει το θερμόμετρο τα επόμενα εικοσιτετράωρα λόγω του κύμα καύσωνα που άρχισε να πλήττει την χώρα. Ανεπαίσθητη πτώση της
θερμοκρασίας θα σημειωθεί από την Τετάρτη το βράδυ αλλά πραγματική δροσιά θα έχουμε κατά την διάρκεια του επόμενου Σαββατοκύριακου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να φθάνει τους 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα έξι μποφόρ, ενώ στις βόρειες περιοχές, κυρίως στη Μακεδονία, τις ορεινές περιοχές της Λάρισας και την ορεινή Θράκη, θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Από τη Δευτέρα -και κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης στα κεντρικά και βόρεια της χώρας θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις και μπόρες κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Από το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη η ζέστη θα είναι πιο υποφερτή, με κάμψη της θερμοκρασίας, που ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με μέγιστη θερμοκρασία στους 37- 39 βαθμούς.

Παρακολουθείστε τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και δείτε τους χάρτες με την σταδιακή επέλαση του καύσωνα κι ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός:




Πατήστε εδώ και δείτε την πρόγνωση του καιρού στη zougla.gr

Δορυφορική εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο



Χάρτης Παγκόσμιου Συστήματος Πρόγνωσης



Ο καιρός την Κυριακή 08 Ιουλίου 2012


Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημεριανές κι απογευματινές ώρες στα ορεινά ηπειρωτικά, τη Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και μεμονωμένες καταιγίδες περιμένουμε την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012. 

Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 38 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 24 έως 38 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 25 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη και από 26 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Βόρειο Αιγαίο ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, βορειοδυτικών διευθύνσεων. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Βόρειο Ιόνιο τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες στα ανατολικά μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα ορεινά μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες νότιοι έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Για τις θαλάσσιες μετακινήσεις σας...


Μέσω του συστήματος Ποσειδών οι «θαλασσόλυκοι» μπορούν να πληροφορηθούν όλες τις πληροφορίες για τον καιρό. Για κάθε θαλάσσια μετακίνησή σας μπορείτε να παρακολουθείτε ανά τακτά διαστήματα τις αλλαγές στον καιρό.

Πατήστε εδώ και δείτε τις προγνώσεις ναυσιπλοΐας από το σύστημα Ποσειδών




Επίσης έχετε την ευκαιρία να μαθαίνετε όλες τις πληροφορίες για τον καιρό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για την ένταση των ανέμων, για τις περιοχές, όπου θα σημειωθεί βροχόπτωση, χιονόπτωση, τις νεφώσεις και την θερμοκρασία.

Η πρόγνωση του καιρού για την Ελλάδα


Η πρόγνωση του καιρού για την Ευρώπη

Πατήστε εδώ και δείτε τι καταγράφει ο σταθμός στην Αθήνα
Πατήστε εδώ και δείτε τι καταγράφει ο σταθμός στον Πειραιά


Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα

Η έγκαιρη πρόγνωση ενός επικείμενου κύματος καύσωνα συμβάλλει στην κατάλληλη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού αλλά και των πολιτών για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, μικρά παιδιά, όσοι ακολουθούν κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή ή όσοι υποφέρουν από δερματικά νοσήματα) πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώστε να περιορίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία τους.

Τα μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλοι επίσημοι κρατικοί φορείς, π.χ., το ΕΚΑΒ, αρκούν μερικά απλά πράγματα.
Συγκεκριμένα, πρέπει:

  • Να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 4:00 το απόγευμα.
  • Να αποφεύγετε την πολύωρη και κοπιαστική σωματική εργασία.
  • Να καταναλώνετε μικρά και ελαφρά γεύματα που αποτελούνται ως επί το πλείστον από φρούτα και λαχανικά.
  • Να κάνετε καθημερινά πολλά και χλιαρά ντους.
  • Να φοράτε απαραιτήτως γυαλιά ηλίου, καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ενδεχόμενη αλλαγή στη δοσολογία των φαρμάκων.
  • Ντύνετε τα βρέφη ελαφρά και δίνετέ τους και άλλα υγρά εκτός από το γάλα, όπως νερό ή χαμομήλι.
  • Αν έχετε κάποιον ηλικιωμένο συγγενή, συμβουλέψτε τον να μένει σε μέρη όπου υπάρχει κλιματισμός και φροντίστε να είστε σε συνεχή επαφή μαζί τους, ώστε αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, να τον μεταφέρετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας. Ο κρατικός μηχανισμός είναι πάντα σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του καύσωνα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ακολουθήστε τις απλές συμβουλές των ειδικών και προστατέψτε την υγεία σας.




http://www.zougla.gr/greece/article/kafsonas-pro-ton-pilon-566166