Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Κ.Τζαβάρας: Ανοιχτά Μουσεία - Προβολή πολιτιστικής κληρονομιάς


Αντίδοτο στην οικονομική κρίση χαρακτήρισε τον πολιτισμό ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας στη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους δημοσιογράφους που
καλύπτουν τα θέματα πολιτισμού, λέγοντας παράλληλα ότι στόχος του είναι να βγει ο πολιτισμός από τα μουσεία.

Ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου, που είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, η διασφάλιση των ανοιχτών Μουσείων, με ωράρια λειτουργίας που θα διευκολύνουν την επισκεψιμότητά τους και η προβολή και αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί και την «ελληνική ετερότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το θέμα της ασφάλειας των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων, σημείωσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης τα κρούσματα παραβατικότητας θα πληθαίνουν και γι' αυτό σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζεται κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη και αποτελεσματικότερη ασφάλεια των χώρων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συγχώνευση του υπουργείου Πολιτισμού από το υπουργείο Παιδείας, τόνισε ότι «δεν μειώνει την αξία που έχει ο πολιτισμός και έγινε διότι είναι του ίδιου πνεύματος και ταυτόχρονα στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μικρότερου κυβερνητικού σχήματος». «Έχω όλες τις αρμοδιότητες που είχε ο υπουργός Πολιτισμού», είπε ο κ. Τζαβάρας που σημείωσε ακόμη: «Είμαι θεατής του τοκετού μου ως υπουργός Πολιτισμού».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, θέση την οποία θα καλύψει η κ. Λίνα Μενδώνη.

«Οι προηγούμενοι λειτούργησαν ως Άγιοι Βασίληδες, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπάρχουν χρήματα. Έχει ως σήμερα εξαντληθεί το 48% του προϋπολογισμού και στόχος είναι να ξοδεύουμε από εδώ και πέρα το 8% κάθε μήνα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του υπουργείου, ενώ σημείωσε ότι διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του Εθνικού Θέατρου, της Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Στην προσπάθεια να αυξηθούν οι πόροι του υπουργείου ο κ. Τζαβάρας είπε ότι θα γίνει αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου κατά περίπτωση και επίσης όπου υπάρχουν αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες, οι οργανισμοί θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Για το στεγαστικό ζήτημα του υπουργείου, ώστε να σταματήσει το καθεστώς της διασποράς των υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Πολιτισμού σε πολλά και διαφορετικά κτίρια, είπε ότι υπάρχει η σκέψη να συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες στο τρίγωνο, υπουργείο- Αρχαιολογικό Μουσείο-Ακροπόλ, έτσι και το κόστος να μειωθεί και η περιοχή να αναβαθμιστεί.

Αποκάλυψε επίσης, ότι θα ανανεωθεί η θητεία του προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα.

Σε ερώτηση για τις χορηγίες ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη βουλή θα τροποποιεί τις διατάξεις για τις πολιτιστικές χορηγίες ώστε να γίνουν λιγότερο γραφειοκρατικές. «Υπάρχουν χορηγοί που θέλουν να δώσουν χρήματα αλλά τους αποτρέπει η γραφειοκρατική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για το ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων) τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει αναμόρφωσή του, διότι μπορεί να μετατραπεί σε μηχανισμό ο οποίος και θα προβάλει και θα δίνει χρήματα στον πολιτισμό.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ


zougla.gr