Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ζήτησε δάνειο και από την Ρωσία η Κύπρος! - Δ.Χριστόφιας: "Είναι πιο φθηνό από της ΕΕ"! Ζήτησε δάνειο και από την Ρωσία η Κύπρος! - Δ.Χριστόφιας: "Είναι πιο φθηνό από της ΕΕ"!



Διαψεύδοντας πανηγυρικά όσους είχαν βιαστεί να προβλέψουν ότι "Η Ρωσία δίνει ακριβό δάνειο και γι'αυτό η Κύπρος προσδέθηκε στον Μηχανισμό Στήριξης" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πριν λίγο ότι "Είμαστε πεπεισμένοι ότι τελικα η Κύπρος θα εξασφαλίσει και ένα δάνειο από τη Ρωσία".
Η παραπάνω δήλωση μεταδόθηκε από το πρακτορείο Bloomberg και έγινε μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους. «Περιμένουμε θετική απάντηση από την Ρωσία. Ακόμα περιμένουμε για απάντηση, δεν έχει τελειώσει τίποτα», ήταν η θέση του και μάλιστα αποκάλυψε ότι "Οι όροι του δεύτερου δανείου από τη Ρωσία (σ.σ.: έχουν προηηγθεί 3 δισ. ευρώ για την δημοσιονομική σταθερότητα της Κύπρου) θα είναι λιγότερο δαπανηροί από ότι οι όροι βοήθειας των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης, τα οποία παρέχονται με αντάλλαγμα απαιτήσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Οι Ρώσοι πάνω απ'όλα είναι καλοί φίλοι και αν τελικά δώσουν και το δεύτερο δάνειο στην Κύπρο, αυτό δεν ακυρώνει τη συμφωνία με τον Μηχανισμό Στήριξης, αλλά θα αλλάξει ίσως το περιεχόμενό του. Θα συνδυάσουμε και τα δύο. Ελπίζουμε λοιπόν να επιτύχουμε και τα δύο» είπε αφήνοντας τους πάντες άφωνους.
Με δεομένο ότι μέχρι και χθες ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "Δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από την Κύπρο για δάνειο", δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Το ένα είναι να έχει συναντήσει δυσκολίες και υπερβολές απαιτήσεις από την τρόϊκα (δεν έχει υπογράψει ακόμα κανένα δάνειο από τον Μηχανισμό Στήριξης και μπορεί να πάρει το αίτημα πίσω) και να χρησιμοποιεί το ρωσικό δάνειο ως διαπραγματευτικό όπλο και το δεύτερο ότι όντως θέλει να λάβει δάνειο και από την Ρωσία για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης.
Πάντως οι Κύπριοι εδώ και δύο εβδομάδες έχουν δηλώσει ότι "Η διαπραγματευση με την Ρωσία για το δάνειο μέχρι στιγμής είναι πολιτική και δεν έχουν μιλήσει τα υπουργεία Οικονομικών".  

"Μπορεί να υπάρξει ένας συνδυασμός δανείου από την Ρωσία και προσφυγής στο μηχανισμό"κατέληξε ο Χριστόφιας. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ρωσικό δάνειο είναι φθηνότερο από αυτό του Μηχανισμού Στήριξης και αυτό λέει πολλά και για τα όσα ακολουθήθηκαν στην λήψη και των ελληνικών δανείων που καταχρέωσαν τους Έλληνες πολίτες...
 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr