Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Eικόνες διάλυσης στο "Μακεδονία"


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Εικόνες που θυμίζουν εγκαταστάσεις αεροδρομίων τριτοκοσμικών χωρών ξεπηδούν από τις
φωτογραφίες που παρουσιάζει η zougla.gr, οι οποίες απαθανατίζουν τις κτηριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Στο επίκεντρο τρείς υπηρεσίες. Η 2η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, ο 5ος Πυροσβεστικός Σταθμός και η Υπηρεσία Προγνώσεως Καιρού. Τρεις άκρως σημαντικές υπηρεσίες, οι οποίες ασχολούνται με την ασφάλεια των επιβατών και του αεροδρομίου καθώς και με τη πρόληψη των καιρικών συνθηκών.

Κτήρια-τρώγλες

Οι εγκαταστάσεις τους, οι οποίες βρίσκονται εντός του αεροδρομίου, ενώ θα έπρεπε να είναι λειτουργικές και προσεγμένες, αντίθετα, όπως μαρτυρούν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, θυμίζουν τρώγλες αφημένες στο φθορά του χρόνου.

Βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδης ανθρώπινες ανάγκες. Ενδεικτικό είναι ότι τα καζανάκια στις τουαλέτες δεν λειτουργούν, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, οι οποίοι καθημερινά περιβάλλονται από εκατομμύρια μικρόβια.


(Το σύστημα εξαερισμού σε κατάσταση αποσύνθεσης)

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ καθώς υπάρχουν άλλα, πολύ σοβαρότερα, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και να αποβούν μοιραία. Ένα από αυτά είναι η βλάβη που έχει δημιουργηθεί από διαρροή νερού στον πύργο πληρώσεως.


(Ετοιμόρροποι σοβάδες κρέμονται σε μία κλωστή πάνω από τα κεφάλια των εργαζόμενων)

Ενώ το πρόβλημα υφίσταται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, οι αρμόδιοι φορείς δεν φρόντισαν να το διορθώσουν με αποτέλεσμα να είναι πιθανό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για κατάσβεση φωτιάς σε αεροπλάνο, ο πύργος να μην μπορέσει να ανταποκριθεί και να προκληθεί καταστροφή.



Απροστάτευτα τα πυροσβεστικά

Παραμελημένα είναι όμως και τα πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει το αεροδρόμιο, καθώς φυλάσσονται σε χώρο που περισσότερο παραπέμπει σε «χωράφι», παρά σε χώρο φύλαξης.

Οι επικεφαλείς του αεροδρομίου έχουν «παρκάρει» τα πυροσβεστικά οχήματα σε μέρος χωρίς σκέπαστρο με αποτέλεσμα αυτά να είναι εκτεθειμένα στις όποιες καιρικές συνθήκες επικρατούν, γεγονός που επιφέρει τη φθορά τους.



Στο ίδιο μήκος κύματος και η ποιότητα των δρόμων που ακολουθούν καθημερινά. Η διαδρομή είναι γεμάτη λακούβες, που σε περίπτωση που πέσει μέσα κάποιο από αυτά, θα προκληθεί μεγάλη ζημιά, επιβαρύνοντας το ελληνικό Δημόσιο για τις επισκευές. Ουδείς ενδιαφέρεται...



Ακόμα, βέβαια, χειρότερο σενάριο είναι οι τραγικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν, σε περίπτωση που το πυροσβεστικό όχημα, από τη φθορά που θα υποστεί, δεν θα μπορέσει να μεταβεί σε έκτακτο συμβάν.



Ακούει κανείς;

Στις καλένδες των υπευθύνων φαίνεται ότι έχει γραφεί το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Παρ’ όλο που εργαζόμενοι έχουν επικοινωνήσει με τους επικεφαλείς εκφράζοντας την σοβαρή κατάσταση που λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετό καιρό, εκείνοι φαίνονται να κωφεύουν, αδιαφορώντας τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους επισκέπτες του αεροδρομίου, αφήνοντας τα κτήρια στη «μοίρα» τους.