Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Πρόγραμμα 'Innovage' για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην τρίτη ηλικία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών αναπτυξιακών πολιτικών για την οικολογική ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων μέσω της δικτύωσης, της καθοδήγησης και της δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών (clusters) σχετικά με τις δραστηριότητες σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο στοχεύει το έργο “INNOVAGE”, όπου συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο με το ακρωνύμιο “INNOVAGE” υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG  IVC και χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Εξάλλου, το έτος 2012 έχει οριστεί ως το ευρωπαϊκό έτος της δραστηριότητας της τρίτης ηλικίας και της αλληλεγγύης των γενεών. Σε μια Ευρώπη που γερνάει, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές στατιστικές, είναι απαραίτητο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να αναπτυχθούν οι πολιτικές εκείνες, οι οποίες στοχεύουν στην ενεργό γήρανση του πληθυσμού.   
   Το έργο “INNOVAGE” συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων στην τρίτη ηλικία μέσα από τη διαμόρφωση των απαιτούμενων πολιτικών και συνθηκών σε περιφερειακό επίπεδο και τη διασύνδεσή τους με αντίστοιχες τοπικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, μέσα από την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των επιτευγμάτων της καινοτομίας και της γνώσης.
Στο πλαίσιο του έργου “INNOVAGE”θα αναπτυχθούν κοινή μεθοδολογία και εργαλεία, ενώ παράλληλα θα λάβει χώρα και διάχυση της γνώσης και ανταλλαγή καλών πρακτικών.
   Το έργο προβλέπει τη δημιουργία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενός κόμβου καινοτομίας “Ιnnovation Hub”, με στόχο την προώθηση των καλών πρακτικών, που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων, όσον αφορά στην υλοποίηση καινοτόμων ενεργειών για την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων με σεβασμό πάντοτε στο περιβάλλον και στην αειφόρο διαχείριση.    
   Επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια του Μάρκε στην Ιταλία, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν αρμόδιοι φορείς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Τσεχία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Βουλγαρία.   
   Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του έργου μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στα τηλέφωνα 213309791,2313309925 και 2313309935 και στο fax 2310 421888, αλλά και στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στο τηλέφωνο 2310 403004.