Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η new generation της πολιτικής στήν εξουσία

Oι εξ απορρήτων βγαίνουν στο προσκήνιο


Τάσος Κορωνάκης / ΣΥΡΙΖΑ 
Ο επίμονος συντονιστής




«Πες το κι έγινε», είναι η συχνή απάντηση που δίνει ο κ. Τάσος Κορωνάκης στον πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα σαν ήρωας αστυνομικού μυθιστορήματος του Ελρόι. Αλλωστε το θρίλερ που έζησε στην πρόσφατη εκστρατεία ξεπερνούσε οποιοδήποτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτός είναι που συντόνιζε τις επίσημες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν δίπλα στις κάμερες όταν χρειαζόταν, που έδινε το σύνθημα για τις νέες εκλογικές εξορμήσεις. Πολιτικός μηχανικός, συνομήλικος σχεδόν του κ. Τσίπρα (δύο χρόνια μικρότερος) και με την ίδια ιδεολογική πορεία, ήταν φυσικό ο κ. Κορωνάκης να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του προέδρου. Ξεκίνησε από γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από τα κατώτερα γρανάζια που απαιτούν όχι μόνο τρέξιμο αλλά και μπόλικα μεροκάματα στον δρόμο, για να βρει πρόσφατα την αναγνώριση στην καρδιά της Κουμουνδούρου. Οποιος τον γνωρίζει, μιλάει για ενθουσιώδη συνεργάτη, με υπομονή, πίστη και επιμονή - σχεδόν όπως ο ήρωας της ομώνυμης ταινίας «Ο επίμονος κηπουρός» (ποιος είπε ότι αυτό που ζει αυτόν τον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαντάζει κινηματογραφικό σενάριο;).

Μυρσίνη Λιοναράκη / ΔΗΜ.ΑΡ.
Εκφραστής της Σοσιαλ-δημοκρατίας



Δεν υπάρχει κάμερα που να έχει τραβήξει πλάνο από σύναξη, συγκέντρωση ή έστω πολιτικό ραντεβού της ΔΗΜ.ΑΡ. και να μην περιλαμβάνει την κυρία Μυρσίνη Λιοναράκη. Πρόκειται για ένα από τα πιο δυναμικά και αξιόλογα στελέχη του κ. Φώτη Κουβέλη, άνθρωπος της άμεσης και απόλυτης εμπιστοσύνης του. Στενή φίλη και συνεργάτης του κ. Ανδρέα Παπαδόπουλου και συνάδελφός του σε δημοσιογραφικά έντυπα και ραδιοφωνικούς σταθμούς, η 34χρονη πολιτικός δείχνει να βρίσκεται σε αγαστή σύμπλευση και ως προς τις ιδέες: γι’ αυτήν η Σοσιαλδημοκρατία είναι προτιμότερη από τη νέτη σκέτη Αριστερά. Οσο για το χούι με την πολιτική, αυτό ομολογεί ότι της έχει μείνει από μικρή. Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Οταν με ρωτάνε “γιατί, κοριτσάκι μου; Tα έχεις όλα, την οικογένειά σου, την καριέρα, τι θες και μπλέκεις με αυτές τις αηδίες;” η απάντηση είναι αναπόφευκτη: η πολιτική είναι τρόπος ζωής». 
Μεγαλωμένη σε πολιτικοποιημένο περιβάλλον -είναι κόρη του αείμνηστου δημοσιογράφου Νικήτα Λιοναράκη-, ομολογεί ότι σύχναζε περισσότερο σε πολιτικές συγκεντρώσεις παρά σε παιδικές χαρές και ως εκ τούτου συνήθιζε τα πολιτικά παιχνίδια από τα κοριτσίστικα με τις κούκλες.

Ελλη Κοκολιού / ΠΑΣΟΚ
Η αποφασιστική διεθνολόγος



Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί και πάλι να φαντάζει όμορφη - αρκεί που διαθέτει την παρουσία του νέου ανερχόμενου ονόματος του ΠΑΣΟΚ, της κυρίας Ελλης Κοκολιού. Οταν είδαν το όνομά της να στολίζει πρόσφατα το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής-και μάλιστα ακριβώς πάνω από αυτό του Αντώνη Λιάρου-, μίλησαν για έκπληξη, εκτός από εκείνους που γνωρίζουν για την εμπιστοσύνη που της δείχνει τελευταία το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η Ελλη, εκτός από ευπροσήγορη και μορφωμένη, έχει το τσαγανό που θέλει σήμερα το κόμμα για να αναγεννηθεί από την εκλογική του ήττα. Υπήρξε -όχι τυχαία- υπεύθυνη σε θέματα Τύπου και πάντα το κατάλληλο πρόσωπο για να μιλήσει σε δημόσια φόρα. Σήμερα όλοι λένε ότι για τα μάτια της Ελλης θα δοθούν πολλοί πολιτικοί αγώνες.

Ανδρέας Παπαδόπουλος / ΔΗΜ.ΑΡ. 
Η λόγια φωνή του Κουβέλη



Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος-Βρετός ήταν λόγιος του 19ου αιώνα, από τους Ελληνες που αγαπούσαν τις επιστήμες και τον Διαφωτισμό. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο με τον σημερινό εκπρόσωπο της ΔΗΜ.ΑΡ., που δείχνει να εμμένει στο ευρωπαϊκό προφίλ της Αριστεράς -αν και κατά βάθος προτιμά τον όρο «σοσιαλδημοκρατία»- και τις πιο διεθνιστικές της τάσεις. Πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Magna Carta λόγω και των επιρροών από την εποχή που σπούδαζε Πολιτικές Επιστήμες στην Αγγλία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα βρέθηκε στην ανανεωτική συντροφιά του Λεωνίδα Κύρκου και στον κύκλο των πιο προνομιούχων στελεχών του τότε περιβάλλοντος της Κουμουνδούρου. Ηταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τον κ. Φώτη Κουβέλη κατά την αποχώρησή του από τον Συνασπισμό και από τους τελευταίους που έδειξαν να μετανιώνουν γι’ αυτή την κίνηση. Σήμερα, εκτός από εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ., ο 33χρονος πολιτικός είναι και ένα από τα πιο προβεβλημένα νέα στελέχη του κόμματος και, όπως λένε οι κακές αριστερές γλώσσες, προτιμά το πράσινο από το κόκκινο χρώμα (καμία σχέση με ποδόσφαιρο…).

Ηρώ Διώτη  / ΣΥΡΙΖΑ 
Η «πράσινη» επαναστάτρια



Η μεταμόρφωση της κυρίας Ηρούς Διώτη από μορφωμένη ενζενί χαμηλών τόνων σε δυναμική βουλευτή ήταν πολύ γρήγορη και αντίστοιχη με αυτή του παραμυθιού, ή τουλάχιστον με τις ξεσηκωτικές ιστορίες που θρέφουν χρόνια τώρα το επαναστατικό ασυνείδητο. Με μια κόκκινη παντιέρα ξεκίνησε να γυρίσει τον κόσμο παρασυρμένη από τα επαναστατικά ταξίδια της δεκαετίας του ’90 και γοητεύτηκε από τα αντιρατσιστικά κινήματα του ανθούσαν την εποχή εκείνη. Περίεργη να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς, να μελετήσει ενδελεχώς τη διεθνή πολιτική κονίστρα, φρόντισε η πανεπιστημιακή της πορεία να έχει αντίστοιχο αντικείμενο: Διεθνείς Ευρωπαϊκές Οικονομικές και Πολιτικές Σπουδές. Η άνεσή της στον λόγο, τα άρτια κείμενα και ο δυναμισμός της την έφεραν σύντομα στην Κουμουνδούρου και μόλις πρόσφατα στη Βουλή. Πολλοί λένε ότι η 33χρονη σήμερα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που σύντομα θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την περιβαλλοντική πολιτική του κινήματος. Η καταγωγή της από τη Λάρισα της έχει διδάξει πολλά και η ευαισθησία της για τα σύγχρονα πράσινα κινήματα του κόσμου την ανέδειξε σε κεντρικό στέλεχος της Αριστεράς, ειδική σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και οικολογίας.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης / ΣΥΡΙΖΑ
Ο κοσμοπολίτης οικονομολόγος



Η ξανθιά παρουσιάστρια του Bloomberg είχε κάθε λόγο να νιώθει ανακουφισμένη που ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί της δεν είχε καμία σχέση με αυτό που περίμενε από αριστερό ακτιβιστή: ευειδής με κοσμοπολίτικο στάτους, άνεση στον λόγο και στιβαρή πολιτική θέση, ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι δικαιολογημένα η πρώτη επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα για τη θέση συντονιστή του γραφείου του. Γνωρίζοντας τα οικονομικά δεδομένα της Ευρώπης από πρώτο χέρι, καθώς είχε υπάρξει και εισηγητής σε σεμινάρια του ΣΥΡΙΖΑ προς τους «συντρόφους», ο νεαρός οικονομολόγος αποτελεί τελευταία τη σκιά του προέδρου. Δίνει συνεντεύξεις σε διεθνή δίκτυα και εφημερίδες -όπως στους βρετανικούς «Times»-, οργανώνει τις συζητήσεις (και τις απαντήσεις) σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό, επιλέγει τους εκπροσώπους της οικονομικής πολιτικής του κόμματος. Από τη θέση του συντονιστή του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του Συνασπισμού, ο νεαρός πολιτικός ξέρει από πρώτο χέρι τι θέλει ο πρόεδρός του - και κυρίως σε ποιους θέλει να μιλήσει. Μέχρι λοιπόν ο κ. Σακελλαρίδης να ξαναπιάσει τα αγαπημένα του σεμινάρια στο Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς» -που αποτελεί και το βασικό θεωρητικό κέντρο του κόμματος και του οποίου είναι εισηγητής-, δεν προλαβαίνει να αντιμετωπίζει τις κάμερες των ξένων καναλιών που τον επιζητούν απεγνωσμένα.

Νίκος Ανδρουλάκης / ΠΑΣΟΚ
Ο εξ απορρήτων του Ευάγγελου



Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης τα τελευταία χρόνια είναι το αντίδοτο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σε όλους τους εσωτερικούς αντιπάλους, ανένδοτους εραστές της εξουσίας ή της οικογενειακής προσκόλλησης. Πάντα πιστός στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και βασικός ιδεολογικός συνομιλητής του, σε σχέση με το επόμενο βήμα στο κόμμα, ο νεαρός πολιτικός εξαργύρωσε την εμπιστοσύνη με μια εμβληματική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εξάλλου, ποτέ δεν έπαιξε μόνο στα εσωτερικά της Ιπποκράτους και όταν όλοι έτρεχαν στα γυμναστήρια αυτός προτιμούσε τα έδρανα των πανεπιστημίων. Ετσι, αφού αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και έκανε το μεταπτυχιακό του σε Περιβαλλοντολογικά Θέματα, συνέχισε με σπουδές Φιλοσοφίας ως υποψήφιος διδάκτορας. Σίγουρα, άλλωστε, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πολλά σωκρατικά τεχνάσματα για να λύσει τους άλυτους γρίφους του ΠΑΣΟΚ: μέσα, ή έξω, εντός, εκτός και επί τα αυτά. Ο ίδιος επιμένει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ότι αυτό που προέχει -για την ώρα- είναι «μια δημοκρατική μεταρρύθμιση, πάντα στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας» και μια «κυρίαρχη θεσμική λειτουργία του κόμματος ως άμεση προτεραιότητα, αντί για τα περιβάλλοντα του εκάστοτε αρχηγού». Σημειωτέον: ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να έχει την ηλικία του Χριστού, αλλά δεν έχει καμία όρεξη να θυσιαστεί στον βωμό των εσωκομματικών - άλλωστε εξακολουθεί να πιστεύει στην επιστήμη και όχι σε μεταφυσικά θαύματα. 


http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=208372