Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

“Ο άνθρωπος ελέφαντας”: Ένα μυστήριο που διαρκεί 123 χρόνια

Μας το έστειλε το onlycy.com.... Ευχαριστούμε πολύ
Έχουν γραφτεί τόσο πράγματα γι’ αυτόν που έχει γίνει μύθος. Δεκάδες επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν την παραμόρφωσή στο σώμα του. Έχει μείνει στην ιστορία ως ο
“Άνθρωπος Ελέφαντας” γνωστός με το όνομα Joseph Carey Merrick.

Ο Merrick πέθανε το 1890 ωστόσο 123 χρόνια μετά τον θάνατό του, οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να δώσουν λύση στο μυστήριο, αναλύοντας το DNA που θα πάρουν από τον σκελετό του.

Όπως αναφέρει η Βρετανική Daily Mail μέσα στον επόμενο μήνα οι επιστήμονες θα κάνουν δοκιμές για να ανακαλύψου -αν καταστεί δυνατόν- την αλληλουχία του γονιδιώματος του Merrick, ούτως ώστε να ρίξουν φως σε τυχόν γονιδιακή αλλοίωση.

Ο σκελετός του Merrick ο οποίος πέθανε στα 27 του χρόνια διατηρείται στο νοσοκομείο Royal London του Whitechapel

Έχει μείνει στην ιστορία ως ο “Άνθρωπος Ελέφαντας”, διότι αρχικά οι ειδικοί θεωρούσαν ότι έπασχε από ελεφαντίαση.

Από το 2001 όμως, επικράτησε η εκδοχή ότι έπασχε από τη σπάνια διαταραχή που ονομάζεται- proteus syndrome- Σύνδρομο του Πρωτέα.

Θα δώσει η ανάλυση του DNA του λύση στο μυστήριο; Δεν θα είναι εύκολο, λένε οι επιστήμονες και η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, διότι δεν θέλουν να καταστρέψουν τον σκελετό.

“Πρέπει να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές διότι είναι ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο”, υποστηρίζει ο επικεφαλής Richard Trembath.



Η πορεία της ζωής του

Γεννήθηκε στο Λέστερ της Αγγλίας, γιος της Mary Jane και του Adam Merrick. Eίχε έναν μικρότερο αδελφό και μία αδελφή . Από την ηλικία των δύο ή πέντε ετών, εμφάνισε δείγματα δυσμορφιών στο σώμα του και ανάπτυξης όγκων, που σταδιακά επεκτάθηκαν ώστε μέχρι την περίοδο της εφηβείας του ήταν πλήρως παραμορφωμένος. Σε κάποια χρονική περίοδο, το δεξί του χέρι και ο βραχίονας του επίσης αχρηστεύτηκαν.

Για ένα διάστημα εργάστηκε ως πλανόδιος πωλητής, πριν καταλήξει για λόγους βιοπορισμού να γίνει θέαμα σε περιπλανώμενο τσίρκο (freak show). Την ίδια περίπου περίοδο, προκάλεσε το ιατρικό ενδιαφέρον του χειρούργου Frederic Treves , ο οποίος παρουσίασε τον Μέρικ στην Παθολογική Εταιρεία του Λονδίνου το 1884.

Μετά την απαγόρευση τέτοιου είδους θεαμάτων στην Αγγλία, το 1886, ταξίδεψε στο Βέλγιο, προς αναζήτηση εργασίας. Εκεί αντιμετωπίστηκε με μεγαλύτερη σκληρότητα και τελικά έπεσε θύμα κλοπής και εγκατάλειψης. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Λονδίνου Whitechapel Hospitalμ όπου τον ανέλαβε ο Treves και σύντομα έγινε ο διασημότερος ασθενής του.

Το νοσοκομείο φρόντισε να του παραχωρηθεί μία ειδικά διαμορφωμένη μόνιμη κατοικία, σε μία από τις πτέρυγες του νοσοκομείου, καθώς σύμφωνα με την πολιτική που ίσχυε απαγορευόταν η κατάληψη κρεβατιών από ασθενείς που έπασχαν από ανίατες ασθένειες. Εκεί έζησε μέχρι το θάνατό του, στις 11 Απριλίου 1890.


Ασθένεια

Πάμπολλες είναι οι εκτιμήσεις ειδικών από το τι έπασχε ο Merrick. Για παράδειγμα το 1971 ο ανθρωπολόγος Άsley Montacrioux πρότεινε πως ο Merrick έπασχε από νευροϊνωμάτωση τύπου 1, μία γενετική ανωμαλία – γνωστή και ως σύνδρομο von Recklinghausen – που προκαλεί ανάπτυξη όγκων.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1979, ο Michael Cehen ανακάλυψε μία νέα σπάνια νόσο που αργότερα έλαβε το όνομα σύνδρομο του Πρωτέα. Το 1986, υποστηρίχθηκε για πρώτη φορά πως το σύνδρομο αυτό ήταν η αιτία της δυσμορφίας του Merrick.