Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

"Κόκκινα" δάνεια:Τρόμος στις τράπεζες

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω των επισφαλών δανείων μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones, επικαλούμενο υψηλόβαθμους τραπεζίτες.

Τα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι πλέον χαρακτηρίζουν ως επισφαλή το 20% των
δανείων τους.

Η ύφεση και τα διαδοχικά κύματα περικοπών στερούν από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τα μέσα για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, αναφέρει το πρακτορείο. 

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) είχε διαμορφωθεί στο 18,5%, υπερδιπλάσιο μέγεθος σε σύγκριση με την Ισπανία που έφτανε το 9% στα τέλη Μαΐου.

"Ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τρομακτικός", αναφέρει ένας τραπεζίτης. "Υποχρεωθήκαμε επίσης να παρατείνουμε την περίοδο αποπληρωμής για περισσότερα από μισό εκατομμύριο δάνεια. Ο κόσμος απλά δεν έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει".


Οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύστημα δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά την επιτυχία του δεύτερου προγράμματος που περιελάμβανε 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

"Είναι κοντά να χαθεί ο έλεγχος", δηλώνει ο πρώτος τραπεζίτης. "Η ύφεση μας έχει πλήξει άγρια και δυστυχώς δεν φαίνεται να πλησιάζει το τέλος".

http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=33057