Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

«Μεγαλώνει» η Ελληνική παροικία στην Αυστραλία


Τα «καραβάνια» των Ελλήνων μεταναστών που κατευθύνονται προς την Αυστραλία αποδεικνύονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, αστικός μύθος αλλά η
παροικία μας μεγαλώνει σε όγκο, αν και αυτό δεν φαίνεται από τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής.
H Πρεσβεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξέδωσε 26 βίζες για επαγγελματική μετανάστευση από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2012 και αντίστοιχα 253 βίζες για οικογενειακή μετανάστευση. Τέλος, 442 είναι οι φοιτητές ελληνικής υπηκοότητας που σπουδάζουν στη Αυστραλία.
Συνολικά, δηλαδή, μετανάστευσαν 721 Έλληνες στην Αυστραλία στους εννέα μήνες από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2012.
Βέβαια, ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος των προηγούμενων χρόνων. Και στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται οι ομογενείς, κάτοχοι αυστραλιανών διαβατηρίων που επέστρεψαν στην Αυστραλία από την Ελλάδα (και υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες) ούτε, φυσικά, όσοι έρχονται για τουρισμό.
Στο μεταξύ, προβληματισμό δημιουργούν τα πρώτα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού 2011, που αναδεικνύουν μείωση των νόμιμων κατοίκων της Ελλάδας κατά 300.000 περίπου άτομα. Μολονότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, όπως και η φυσική κίνησή του κατά το 2011, πολλοί συνδέουν τη νέα ανθρωπογεωγραφία με την οικονομική κρίση.
Το πρώτο καμπανάκι «χτυπάει» στα μαιευτήρια...

Η συνέχεια εδώ