Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Έσβησε ο άνθρωπος που διεκδικούσε δικαίωμα στο θάνατο

Μας το έστειλε το onlycy.com/... Ευχαριστούμε πολύ

«Αντίο κόσμε, έφτασε η στιγμή», με αυτό το μήνυμα θέλησε να αποχαιρετήσει όσους του συμπαραστάθηκαν στον αγώνα που έδωσε όχι για τη ζωή, αλλά για το δικαίωμα στον θάνατο ο
Βρετανός Τόνι Νίκλινσον, λίγες ώρες πριν τελικά πεθάνει.

Η υπόθεση Νίκλινσον είχε αναστατώσει την βρετανική κοινωνία καθώς ο 58χρονος, που ήταν παράλυτος από τον λαιμό και κάτω (έπασχε από σύνδρομο εγκλεισμού) όταν το 2005 κι ενώ βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στην Αθήνα υπέστη εγκεφαλικό, ζητούσε από το δικαστήριο να ικανοποιηθεί το αίτημά του για ευθανασία.

Το γεγονός ότι δε μπορούσε να μιλήσει ούτε να επικοινωνήσει παρά μόνο μέσω υπολογιστή, έκανε τη ζωή του αφόρητη.

Έτσι η αρνητική απόφαση από τον δικαστή την περασμένη εβδομάδα που δεν του επέτρεπε να δώσει νόμιμα τέλος στη ζωή του με τη βοήθεια γιατρού, ήταν αρκετή για να τον ωθήσει στην τελευταία πράξη της ζωής του. Ενώ ήδη έπασχε από πνευμονία αποφάσισε να σταματήσει την λήψη τροφής κι έτσι σήμερα το πρωί έσβησε, απαλλαγμένος όμως από την «μιζέρια και την αναξιοπρέπεια» που όπως έλεγε τον ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια.

Η σύζυγός του και πρώην νοσοκόμα που τον φρόντιζε έγραψε στο Twitter «έχασα τον έρωτα της ζωής μου αλλά τώρα πια δεν υποφέρει», ενώ η κόρη του Μπεθ συμπλήρωσε «δε θα μπορούσα να ζητήσω έναν καλύτερο και πιο δυνατό μπαμπά. Τώρα ησύχασε. Θα είμαστε καλά. Σ’αγαπώ».

Η οικογένεια Νίκλινσον θέλησε επίσης να ευχαριστήσει όσους την υποστήριξαν στον αγώνα της στέλνοντας ένα μήνυμα: «Μπορεί ήδη να το γνωρίζετε. Ο μπαμπάς πέθανε ήσυχα σήμερα το πρωί από φυσικά αίτια. Ηταν 58. Πριν πεθάνει μας ζήτησε να γράψουμε “Αντίο κόσμε, έφτασε η στιγμή. Το διασκέδασα”. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια».