Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για επικίνδυνο φυτοφάρμακο

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες βαμβακοπαραγωγών για την καταστροφή των καλλιεργειών τους από χρήση συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου στους
ορυζώνες της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Χθες ξεκίνησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Την παραγγελία στον πταισματοδίκη για να διενεργηθεί έρευνα έδωσε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη. Με αφορμή τα χθεσινά δημοσιεύματα για την καταστροφή των βαμβακοκαλλιεργειών, ζήτησε να εξεταστεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, με την έννοια πως από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου ενδεχομένως να προκλήθηκαν προβλήματα και στον πληθυσμό. 

Στο πλαίσιο της έρευνας οι εντολές της εισαγγελέα ήταν ρητές. Αρχικά ο πταισματοδίκης θα συγκεντρώσει τις καταθέσεις μαρτύρων και συγκεκριμένα γεωπόνων, υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των θιγόμενων καλλιεργητών και στη συνέχεια θ’ αποφασιστεί σε ποια πλευρά θα αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες.

Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον προκύπτουν στοιχεία, ενδεχομένως να κληθούν για εξηγήσεις και οι υπεύθυνοι της εταιρείας που διακίνησε το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο, όπως και όσοι το συνέστησαν στους αγρότες. Σε αυτήν την περίπτωση θα εξεταστεί εάν το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο διακινήθηκε παράνομα.

Πηγή: makthes.gr
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος


http://www.zougla.gr/