Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-Η απέραντη μαγεία των ελληνικών βυθών

Μας το έστειλε το tritoneskaterinis.blogspot.gr/..... Ευχαριστούμε πολύ

162.000 ερασιτέχνες δύτες επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρα μας, ενώ φέτος έως το τέλος Οκτωβρίου οι αντίστοιχες αφίξεις αναμένεται ότι θα αγγίξουν τις 200.000.  Η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια για να γίνει «Καραϊβική της Ευρώπης», τονίζουν οι ειδικοί του χώρου, αν χωροθετηθούν τα καταδυτικά πάρκα
Μισό εκατομμύριο καταδύσεις πραγματοποιούνται ετησίως στους ελληνικούς βυθούς, με τον καταδυτικό τουρισμό να… πατάει γκάζι τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 162.000 ερασιτέχνες δύτες, καθένας εκ των οποίων έμεινε κατά μέσον όρο τρεις ημέρες στη χώρα μας, πραγματοποιώντας ισάριθμες «βουτιές». Φέτος καταγράφεται αύξηση 24%.
«Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στην Ελλάδα 158.000 δύτες, με τον καθένα να βουτά κατά μέσον όρο τέσσερις φορές. Αναμένουμε πως έως το τέλος Οκτωβρίου θα αγγίξουν τους 200.000», επισημαίνει ο Γιώργος Τζανάκης, υπεύθυνος του Καταδυτικού Οδηγού Ελλάδας. Κι όλα αυτά ενώ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση καταδυτικών πάρκων που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην εξειδικευμένη αυτή μορφή τουρισμού…
Η Ελλάδα, αν και κάνει ακόμη τα νηπιακά της βήματα στην αυτόνομη κατάδυση, έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει «Καραϊβική της Ευρώπης», λένε οι εμπλεκόμενοι φορείς επισημαίνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας: 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής (σχεδόν το 35% ολόκληρης της Μεσογείου), 3.500 νησιά και βραχονησίδες, ζεστά και ασφαλή νερά, χωρίς επικίνδυνα είδη καρχαριών και άλλων υδρόβιων, με μεγάλη διαύγεια και εκατοντάδες ναυάγια. Μπορεί, συνεπώς, με αξιώσεις να διεκδικήσει μέρος της πίτας από την αγορά της αυτόνομης κατάδυσης, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια σημαντικό κεφάλαιο για τις εθνικές οικονομίες πολλών χωρών.
Τρεις ημέρες έμεινε κατά μέσον όρο κάθε ένας από τους 162.000 ερασιτέχνες δύτες που επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρα μας
«Το 27% του ΑΕΠ της Μάλτας προέρχεται από τις καταδύσεις», εξηγεί ο Νίκος Τζανουδάκης, πρόεδρος του πανελληνίου συνδέσμου εκπαιδευτών κατάδυσης. Στα νησιά Medes της Ισπανίας, οι Αρχές έχουν αναγκαστεί να επιβάλουν πλαφόν 1.500 δυτών την ημέρα, λόγω της τεράστιας ζήτησης. Στην Κροατία ο καταδυτικός τουρισμός γνώρισε αλματώδη αύξηση 270% μεταξύ 2006-2010, καθώς οι Κροάτες οριοθέτησαν καταδυτικά πάρκα και βύθισαν παλιά πλοία για να αυξήσουν τα ναυάγιά τους.
Στην Ελλάδα οι ερασιτεχνικές καταδύσεις απαγορεύονταν, εν πολλοίς, κυρίως για λόγους προστασίας ενάλιων αρχαιοτήτων μέχρι το 2005. Πριν από επτά χρόνια έγινε το μεγάλο βήμα και διά νόμου απελευθερώθηκαν τα ελληνικά νερά για τους απανταχού αυτοδύτες. Η κίνηση αυτή έδωσε τεράστια ώθηση. Τα 80 καταδυτικά κέντρα και σχολές που λειτουργούσαν τότε έχουν γίνει σήμερα 240.
Τα καταδυτικά πάρκα είναι προστατευόμενες θαλάσσιες εκτάσεις, κλειστές σε κάθε είδος αλιείας
Η παγκόσμια αγορά, ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Το μόνο που μένει να ρυθμιστεί είναι η χωροθέτηση καταδυτικών πάρκων. «Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές, προστατευμένες από κάθε είδους αλιευτική δραστηριότητα, όπου εκτελούνται καταδυτικές περιηγήσεις, βόλτες με σκάφη με γυάλινο πυθμένα κ.ά.», εξηγεί ο Αντώνης Χαλκέας, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Κατάδυσης.
Ο νόμος του 2005 προβλέπει τη δημιουργία τους, αλλά παραπέμπει σε νέα διάταξη για τη συγκεκριμενοποίηση προδιαγραφών, κανονισμών λειτουργίας κ.ά. Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου τονίζουν πως οι ρυθμίσεις για τα πολυαναμενόμενα καταδυτικά πάρκα θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό, το οποίο συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες του υπουργείου και προωθείται άμεσα σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.
Η Ελλάδα, όπως τονίζουν οι ειδικοί του χώρου, μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μέρος της πίτας από την αγορά της αυτόνομης κατάδυσης, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τις εθνικές οικονομίες πολλών χωρών
Τουρίστες υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου
24 εκατομμύρια αυτοδύτες σε ολόκληρο τον κόσμο
Διεθνείς μελέτες για το προφίλ των ερασιτεχνών δυτών δείχνουν πως είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δεν διστάζουν να ταξιδεύουν συχνά ακόμη και σε πολύ μακρινούς προορισμούς, πραγματοποιώντας πολυήμερες διαμονές.
Σε όλο τον κόσμο ο αριθμός τους ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια και αυξάνεται κατά 1,3 εκατ. κάθε χρόνο. Στην Ευρώπη οι αυτοδύτες φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια, από τους οποίους εκτιμάται ότι το 70% επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς.
Στην Ευρώπη οι αυτοδύτες φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια, από τους οποίους εκτιμάται ότι το 70% επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς
«Ολοι αυτοί οι άνθρωποι μαθαίνουν καταδύσεις και εξοπλίζονται για να πάνε διακοπές, δεδομένου ότι τα νερά των πατρίδων τους είναι θολά και κρύα», σημειώνει ο κ. Τζανουδάκης. Ο ετήσιος τζίρος από τις εξορμήσεις τους υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ, καθώς περισσότεροι από 800 χιλιάδες Ευρωπαίοι δύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι δαπανούν στο ταξίδι αυτό περισσότερα από 400 ευρώ την ημέρα.
«Τα καταδυτικά πάρκα θα φέρουν στην Ελλάδα επενδύσεις αλλά και μια εξειδικευμένη μορφή τουρισμού, που είναι υψηλού εισοδήματος και χαμηλής όχλησης», σημειώνει ο βιολόγος, ιχθυολόγος, Κώστας Κούτσης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Φίλων Καταδυτικών Πάρκων «Τριαιναστήρ». Οπως προσθέτει, τα καταδυτικά πάρκα είναι συνήθως μικρές εκτάσεις, της τάξης των δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εύκολα διαχειρίσιμες. Αυτό μετριάζει και τις αντιδράσεις των ψαράδων.
«Για τα μικρά νησιά τα καταδυτικά πάρκα είναι σωτήρια εξέλιξη, καθώς εξασφαλίζουν τουρισμό υψηλού οικονομικού επιπέδου για σχεδόν 12 μήνες τον χρόνο», τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου.
Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος, σημειώνοντας πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας έχει πάρει ζεστά το θέμα.
Ηδη υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων. Το «παρών», για παράδειγμα, έχουν δώσει οι Λειψοί, η Σίκινος, οι Σπέτσες. η Σαντορίνη κ.ά. «Τα καταδυτικά πάρκα συμφέρουν από κάθε άποψη.
Πιέρ Ιβ Κουστό
Συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και στην αναγέννηση των αλιευμάτων. Ενισχύουν το εισόδημα των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και των ψαράδων», σημειώνει ο Αναστάσιος Ζώρζος, δήμαρχος Σαντορίνης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Πιερ Ιβ Κουστό
Υπέροχες οι θάλασσές σας
«Βουτώ στα καθαρά ελληνικά νερά εδώ και αρκετά χρόνια, αναζητώντας καταφύγιο από τους πυρετώδεις ρυθμούς του σημερινού κόσμου. Η θάλασσα είναι υπέροχη στην Ελλάδα. Ομως δείχνει τα όριά της, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο. Ψαράδες και δύτες θρηνούμε τη βίαιη υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής, που για πολλά χρόνια θεωρούσαμε ανεξάντλητη. Σήμερα έχουμε τη γνώση και την τεχνολογία να ανατρέψουμε αυτή την τάση, δημιουργώντας θαλάσσια καταφύγια, προστατευόμενες περιοχές όπου η ζωή θα βρει χώρο να αναπνεύσει. Ολοι θα ευεργετηθούν: Ψαράδες και τουριστικοί επιχειρηματίες. Κυρίως όμως θα προσφέρουμε στα παιδιά μας: έναν κήπο γεμάτο ζωή».

Ο «Βενιαμίν» του θρυλικού Γάλλου ωκεανογράφου ίδρυσε πέρυσι στη Σαντορίνη το πρώτο Cousteau Divers Diving Center στην Ελλάδα.