Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Συναντήσεις εργασίας ξεκινά η ΠΕΝΑ

Μας το έστειλε η ΕΝΑ Πιερίας..... Ευχαριστούμε πολύ

Την Πέμπτη, 23 Αυγ, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ  είχε την πρώτη εποικοδομητική συνάντηση εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο ΥπΑΑΤ, λίγες μέρες πριν το 19ο Πανελλήνιο
Συνέδριο Νέων Αγροτών, τον Αυγ 2012,
Εν μέσω της έντασης των θερινών αγροτικών εργασιών, με τις εξελίξεις να τρέχουν στους Συνεταιρισμούς (την κατ’ εξοχήν έκφραση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας της αγροτικής κοινωνίας), τους έντονους προβληματισμούς για τα γερασμένα στοιχεία που κάποτε αναγέννησαν την Ελλάδα (προβλέπεται, με τα σημερινά στοιχεία, ότι το 2020 οι κατά κύριο επάγγελμα πραγματικοί αγρότες θα είναι περίπου 300.000, από του σημερινούς 520.000 περίπου κατά κύριο επάγγελμα, και τους 850.000 περίπου «κατ όνομα αγρότες» που εισπράττουν την σημερινή ενιαία οικονομική ενίσχυση των 2,2 δις περίπου ετησίως), χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς και με επιλεκτικό αποκλεισμό από τακτική ετήσια κρατική χρηματοδότηση, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ είναι η μόνη αναγνωρισμένη θεσμική Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση Νέων Αγροτών που πραγματοποίησε το 2011, 182 δημόσιες δημοσιευμένες συναντήσεις-συζητήσεις σε όλη τη Ελλάδα, ενώ ήδη ξεπέρασε τις 110 μέσα στο 2012, χωρίς καμιά κρατική χρηματοδότηση, και ήδη ετοιμάζει το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, το οποίο θα γίνει 6-9 Σεπ 2012, στο  μπαλκόνι των Πιερίδων μουσών, με θέα τον Όλυμπο και την εξαίρετη Πιερική ακτή, με θέμα «Νέες Μορφές Συνεργασιών στην ΥΠΑΙΘΡΟ».
Η πολύ παραγωγική συνεργασία του Αναπληρωτή Υπουργού ΑΑΤ κ. Μ. Χαρακόπουλου και των συνεργατών του με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ δρομολόγησε διαδικασίες για την προώθηση τόσο του αγροτικού τομέα όσο και του αγροτικού κόσμου στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της προσπάθειας της Ελλάδος.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος επεσήμανε την έκπληξη όλων, όταν πληροφορήθηκε το ΔΣ της ΠΕΝΑ (πριν δύο μέρες στο Διαύγεια) ότι η ανασυγκρότηση του πολυσυζητημένου νόμου 4015 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που περιελάμβανε και αδόκιμες-ανεφάρμοστες  «ρυθμίσεις» για τον αγροτικό συνδικαλισμό, προβλέπει Επιτροπή επεξεργασίας στην οποία οι οργανωμένοι και αναγνωρισμένοι Νέοι Αγρότες  (ΠΕΝΑ), που θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα, δεν κλήθηκαν να μετέχουν ακόμα, ενώ το αντικείμενο αφορά το μέλλον τους κυρίως.
Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να δημιουργηθεί διέξοδος στον ασφυκτικό αποκλεισμό των αγροτών από τις αγορές, τόσο των καταναλωτών όσο και της  παγκοσμιοποιημένης αγοράς, είπε ο κ. Β. Κόλλιας.  Πρέπει να δημιουργηθούν ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ, παράλληλα με ότι υπάρχει και λειτουργεί σήμερα, όπως λειτουργεί, καθώς και ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΑ-εργαλεία των αγροτών. Οι ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ λειτουργούν σήμερα σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία κλπ) και αποτελούνται μόνο από τοπικούς αγρότες , τα ΣαβατοΚύριακα, στα όρια των πόλεων, δίνοντας διέξοδο επαφής αγροτών-καταναλωτών (κάτι σαν μετεξέλιξη του κινήματος της πατάτας), διέξοδο στην κυκλοφορία χρήματος στους αγρότες, πολύ φθηνότερα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και επανατροφοδότηση-πληροφόρηση των αγροτών από τους καταναλωτές του για την ποιότητα. Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας λειτουργεί πιλοτικά μια τέτοια αγορά αγροτών. Τα ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΑ είναι εργαλεία των αγροτών, συνήθως με την μορφή πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών, για να βρουν διέξοδο τα αγροτικά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Είναι διαστροφή ότι το κράτος (Περιφερειακό Ταμείο) και οι ιδιώτες (έμποροι και άλλοι) μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα από τους ίδιους τους αγρότες αυτήν την διαδικασία, που όλοι ελπίζουν ότι θα διορθωθεί.
Οι Νέοι Αγρότες και όσοι αισθάνονται να μην έχουν επαρκή εμπειρία στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θέλουν να αναπτυχθούν στον αγροτικό τομέα, δεν βρίσκουν αξιόπιστη-αμερόληπτη πηγή πληροφόρησης, ή έστω ένα μέσο για την διοχέτευση όλης της αναγκαίας πραγματοποιηθείσας αγροτικής έρευνας. Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ θα μπορούσε να προωθήσει ένα σχήμα για την δημιουργία μιας μορφής «Γεωργικών Εφαρμογών», κάτι σαν «μεσιτίες» μεταφοράς της έρευνας και γνώσης στην πράξη. Ήδη η ΠΕΝΑ υποστηρίζει πανελληνίως την δημιουργία ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ αγροκτημάτων σε κάθε δήμο ή καλύτερα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας (κα Γ. Δρόσου-Παγίδα), με τον Δήμο Επιδαύρου και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ επεξεργάζονται ένα τέτοιο αγρόκτημα σε συνδυασμό με τον Ασκληπιείο Βοτανικό Κήπο. Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών (κ. Π. Γκιοργκίνης) με τον Δήμο Εμμ. Παπά και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σχεδίασαν ένα τέτοιο αγρόκτημα.
Για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ-CAP η ΠΕΝΑ, είπε ο κ. Λ. Πολυμενάκος (Γεν. Γραμματέας) τόνισε ότι η ΠΕΝΑ πραγματοποίησε το 2011 και μέχρι σήμερα πολλές δημόσιες (περίπου 250) συναντήσεις-συζητήσεις.  Ήδη  η ΠΕΝΑ επεξεργάζεται την πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, στα πλαίσια της ΕΥΡΩΠΗΣ 2020 και του ΟΡΙΖΟΝΤΑ 20220. Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 είναι η πρόταση της ΠΕΝΑ για τον μελλοντικό επαγγελματία αγρότη στα πλαίσια ενός «συμβολαίου» με τις επιθυμίες των καταναλωτών και των δυνατοτήτων ποιότητας και κόστους του ελληνικού αγροτικού παραγωγικού μηχανισμού, λαμβάνοντας πάντα υπ όψη την ανάγκη για την μικρότερη περιβαλλοντική παρέμβαση και την μεγιστοποίηση των δημόσιων δωρεάν αγαθών που προσφέρει ο αγρότης με την σωστή δράση του.
Ο σχεδιασμός μιας κάποιας στοιχειώδους αγροτικής πολιτικής είναι αυτονόητη, όσο αυτονόητη είναι και η συμμετοχή αυτών που θα κληθούν να την υλοποιήσουν. Η ΠΕΝΑ επεσήμανε τον έντονο προβληματισμό της για τον μέχρι σήμερα  αποκλεισμό της από την συμμετοχή σε δομές, επιτροπές και σχήματα που συμμετέχουν στον σχεδιασμό Αγροτικής Πολιτικής. Τελευταίο παράδειγμα πριν δύο ημέρες η ανακοίνωση της επιτροπής εξέτασης βελτίωσης εφαρμογής του νόμου για τους συνεταιρισμούς (και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις). Και πριν 1,5 μήνα η πραγματοποίηση Συνεδρίου με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ για την Αγροτική Ανάπτυξη όπου μεταξύ των 233 συνέδρων υπήρχαν μόνο δύο (2!...) Αγρότες, από τους οποίους μόνο ένας εκπρόσωπος ΑΣΟ (ο κ. Β. Κόλλιας, από τα ΠΕΝΑ).
Για την τρέχουσα συνεχώς επιδεινούμενη συγκυρία στον μόνο παραγωγικό τομέα της Ελλάδος που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Ι. Ζαφείρης, δίνοντας σημεία μεταβολών που συμβαίνουν στα κοστολόγια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων όσο και στο φορολογικό, ερήμην των οργανωμένων αγροτών, και χωρίς κάποια στοιχειώδη διαβούλευση, όπως επισήμως τώρα ονομάζεται η δεοντολογία, η δημοκρατία, η συμμετοχή ή ακόμα και η ευγένεια.
Ο κ. Β. Γιαννόπουλος  προσκάλεσε τον κ. Μ. Χαρακόπουλο στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9 Σεπ στο Ελατοχώρι, όπου η ΠΕΝΑ θέλει να δειχθεί ο δυναμισμός των Νέων Αγροτών και να δείξει η μόνη οργανωμένη αναγνωρισμένη υπαρκτή δομή Νέων Αγροτών στην Ελλάδα την εμπιστοσύνη της στους πραγματικούς αγρότες. Ο  κύριος κορμός του Συνεδρίου θα έχει  16 περίπου παρουσιάσεις Πετυχημένων πραγματικών Πρακτικών-Ιστοριών, και όσοι εγγραφούν στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών θα μπορούν να συζητήσουν με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές παραγωγής πραγματικού πλούτου στην Ελλάδα και ταυτοχρόνως πετυχημένων  μελών της αγροτικής κοινότητας. Ο λόγος θα είναι των Νέων Αγροτών (19-40 ετών) άλλα το Συνέδριο είναι ανοικτό σε όλους  όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν και να εγγραφούν κανονικά.
Την Κυριακή, 9 Σεπ, από τις 10.00 μέχρι τις 13.00, η Ένωση  Νέων Αγροτών Πιερίας, με πρόταση του κ. Δ. Δαλαμήτρα (προέδρου ΕΝΑ Πιερίας), ως προσφορά στους αγρότες και κατοίκους της Πιερίας θα είναι ανοικτό (χωρίς εγγραφή) για να έχουν την δυνατότητα όλοι να απολαύσουν τις εισηγήσεις των κκ. Α. Χανιώτη (Ευρ. Επιτροπή), Δρ Φ. Βακάκη (ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020), κ. Α. Σαρόπουλου (ΓΕΩΤΕΕ), και των προσκληθέντων Ευρωβουλευτών και Πολιτικών.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατανόηση των προβληματισμών των οργανωμένων Νέων Αγροτών από τον Αν. Υπουργό ΑΑ&Τ κ. Μάξιμο Χαρακόπολουλο, και κυρίως για την δρομολόγηση διαδικασιών επίλυσής τους καθώς και την επιθυμία παρακολούθησης των εξελίξεων τους.
Η ΠΕΝΑ, όπως δήλωσε ο κ. Β. Γιαννόπουλος, με πολύ σοβαρό οικονομικό κόστος και ακόμα μεγαλύτερες διαδικαστικές τεχνικές δυσκολίες, παραμένει αταλάντευτη σε μη κομματικούς εναγκαλισμούς και εκβιαστικά διλλήματα, όπως κατόρθωσε με πολύ κόστος να επιτύχει μέχρι σήμερα επί 19 χρόνια, και θα συνεχίσει να ενημερώνει όλους τους θεσμικούς φορείς για τις προσεγγίσεις των θεσμικά οργανωμένων Νέων Αγροτών, κυρίως για θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Μάλιστα η ΠΕΝΑ προτίθεται να προσκαλέσει όλους τους αγροτικούς συνδικαλιστικούς φορείς, που ενδιαφέρονται οργανωμένα για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, την Κυριακή, 9 Σεπ 2012, στις 14.00, σε οργανωμένη ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων για την διαμόρφωση πλατφόρμας προώθησης των κοινών προβληματισμών για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382