Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Παραπέμπονται χρηματιστές για τις μετοχές - «φούσκες»

Στο εδώλιο 49 κατηγορούμενοι
Δεκατρία χρόνια μετά το…πάρτι του Χρηματιστηρίου της Αθήνας η Δικαιοσύνη αποφαίνεται πως πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 49 άτομα – ανάμεσά τους χρηματιστές,
τραπεζικά στελέχη, επιχειρηματίες και επενδυτές- προκειμένου να λογοδοτήσουν για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση με τις μετοχές-«φούσκες» το διάστημα 1999-2000.

Με βούλευμα 900 σελίδων το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη 49 άτομα (από τους αρχικούς 67 κατηγορουμένους) απορρίπτοντας τις εφέσεις που εκείνοι είχαν καταθέσει. Οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα όπως απάτη κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και υπεξαίρεση 57 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, είναι μεταξύ άλλων οι: Παναγιώτης Κονταλέξης, Παναγιώτης Πανούσης, Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος και Χρυσή Στέγγου, Σπύρος Τασόγλου, Δημήτρης Ράνιος κ.α .


Τι τους καταλογίζουν

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ι. Λιακόπουλου, αναφέρουν μεταξύ άλλων στο βούλευμά τους πως «σκοπός των κατηγορουμένων ήταν με τη δημοσίευση και τη διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος». Σύμφωνα με το βούλευμα, «προηγουμένως, πέτυχαν να πλήξουν την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς οι καταχωρημένες στους πίνακες τιμές των μετοχών αλλά και άλλοι συναλλασσόμενοι που δεν γνώριζαν τις μεθοδεύσεις, θεωρούσαν τις ανακοινωθείσες τιμές ως αντιπροσωπευτικές της πραγματικής αξίας των μετοχών».

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ένα μόνο σκέλους του σκανδάλου με τις μετοχές -«φούσκες» την οποία είχε χειριστεί η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια η οποία βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας κάθειρξη 12 ετών.

Αρχικά, σε βάρος εμπλεκομένων στην υπόθεση είχα απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, το 2006 όμως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Λακαφώσης ζήτησε τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων συγκεκριμένων προσώπων.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=214389