Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Στοπ στην προσωποκράτηση...

...για χρέη στο δημόσιο. Την εκ βάθρων αλλαγή του ποινολογίου της εφορίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό
μελετάται η κατάργηση του μέτρου της σύλληψης όσων χρωστούν στο δημόσιο μεγάλα χρηματικά ποσά το οποίο από την έως τώρα εφαρμογή του κρίνεται αναποτελεσματικό στην είσπραξη των χρεών.

Στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τους οφειλέτες του δημοσίου το οποίο θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2011 προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές για όσους δεν πληρώνουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο είναι διαρκές αδίκημα με αποτέλεσμα να συνεπάγεται την παραπομπή του οφειλέτη στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Συγκεκριμένα το αυτόφωρο ισχύει για τις περιπτώσεις χρεών άνω των 5.000 ευρώ τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθούν. Με βάση την εγκύκλιο που είχαν εκδώσει οι εισαγγελικές αρχές, η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και η παραπομπή των οφειλετών με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενεργοποιήθηκε μόνο για όσους φορολογούμενος είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος ή άνω των 75.000 ευρώ από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Εκατοντάδες είναι οι οφειλέτες που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης για μεγάλα χρέη τους προς το δημόσιο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι οφειλέτες πέτυχαν την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους και προχώρησαν σε ρύθμιση της οφειλής τους χωρίς όμως να παραμείνουν συνεπείς σε αυτήν τη ρύθμιση. Το αποτέλεσμα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, είναι το μέτρο της σύλληψης και του αυτοφώρου να μην φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα όσον αφορά στις κρατικές εισπράξεις. Παράλληλα επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις μπαίνουν χειροπέδες σε φορολογούμενους οι οποίοι ήταν καθόλα νόμιμοι μέχρι πρόσφατα και η οικονομική κρίση τους κατέστρεψε.

Ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των οφειλετών του δημοσίου καθώς παρά τα πολύ αυστηρά μέτρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Από τα περίπου 35 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 έχουν πλέον ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ. Σημειώνουν ότι με μια καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών για την πραγματοποίηση κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων του οφειλέτη μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.


Πηγή:www.capital.gr




http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=32589