Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η Ελλάδα δεν επιτρέπει την είσοδο σε Τούρκους που γράφουν ως τόπο γέννησής τους Gumulcine αντί Κομοτηνή

Μας το έστειλε το onlycy.com/..... Ευχαριστούμε πολύ

Σε προβλήματα που δημιουργούνται στην Ελλάδα για τους γεννημένους στην Κομοτηνή Τούρκους υπηκόους αναφέρεται σήμερα μερίδα του τουρκικού Τύπου, με αφορμή την πρόσφατη άρνηση
εισόδου από τις ελλαδικές Αρχές σε μέλη της συνοδείας του Τούρκου Αντιπροέδρου Μπεκίρ Μποζντάγ, όταν θέλησαν να επισκεφθούν την Κομοτηνή, επιδεικνύοντας διαβατήρια, στα οποία ως τόπος γέννησής των αναγραφόταν η πόλη Gumulcine, αντί Κομοτηνή.

H «Χουριέτ», στις εσωτερικές της σελίδες και με τον τίτλο «Κρίση για το ‘τόπος γέννησης Κομοτηνή’», γράφει σήμερα ότι, σε ορισμένα πρόσωπα της αντιπροσωπείας που συνόδευε τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Μπεκίρ Μποζντάγ στην επίσκεψή του στη ‘Δυτική Θράκη’, δεν δόθηκε άδεια εισόδου στην Ελλάδα, διότι ως τόπος γέννησης στα διαβατήριά τους αναγραφόταν η λέξη «Gumulcine».

Το δημοσίευμα υπογράφουν ο Τουράν Γιλμάζ από την Αγκυρα και ο Γιώργος Κιρμπάκης από την Αθήνα, ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρεται ειδησεογραφικά και η εφημερίδα «Τακβίμ», γράφοντας πως η Ελλάδα, που χρεοκόπησε, τώρα καταβάλλει προσπάθεια να δημιουργήσει κρίση με την Τουρκία.

Ο Γενικός Διευθυντής του IRCICA ( Κέντρου Ιστορικών, Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Ερευνών) της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, Χαλίτ Ερέν, ο Βουλευτής Αδριανούπολης, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, καθώς και η σύζυγός του, Φαϊζέ Μουεζίνογλου, κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στη «Χουριέτ», αντιμετώπισαν εμπόδιο από την Ελληνική Αστυνομία, επειδή στον τόπο γέννησης τους αντί για «Κομοτηνή» έγραφε «Gumulcine».

Η «κρίση», σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, αναφέρθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα πρώτα στο ελλαδικό Υπουργείο Εξωτερικών και, όταν δεν εξασφαλίσθηκε αποτέλεσμα, μεταφέρθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Παρά τις διπλωματικές αυτές ενέργειες, όμως, δεν υπήρξε θετικό για τους Τούρκους αποτέλεσμα και τα άτομα αυτά αποχώρησαν από την αντιπροσωπεία του κ. Μποζντάγ και αναγκάστηκαν να φύγουν από τα Υψαλα.

Αλλάζοντας, στη συνέχεια, τα διαβατήριά τους και γράφοντας στον τόπο γέννησης τη λέξη «Κομοτηνή», μπόρεσαν να μεταβούν την επομένη στην Ελλάδα.

Ο Βουλευτής Προύσας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, διότι ο τόπος γέννησης στο διαβατήριό του αναφερόταν ως «Κομοτηνή».

«Ο κ. Μποζντάγ, που ξεκίνησε την επίσκεψή του δυσάρεστα», συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα, «αφού έκανε την προσευχή του και επισκέφθηκε στην συνέχεια την Κομοτηνή και την Ξάνθη, επέστρεψε οδικώς στην Τουρκία».

Ο κ. Μουεζίνογλου, με τον οποίο συναντήθηκαν οι δημοσιογράφοι της «Χουριέτ» στην Ελλάδα, είπε ότι «οι Ελληνες πέρασαν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, παρουσιάζοντας σαν αιτιολογία τη συμφωνία ότι οι Τούρκοι, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, οφείλουν να γράφουν στο διαβατήριό τους την ελληνική ονομασία του τόπου γέννησής τους και οι Ελληνες, που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, να γράφουν την τουρκική ονομασία του τόπου γέννησης, όμως αυτό δεν το εφάρμοζαν μέχρι τώρα».