Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Πέθανε ο γάιδαρος των Αμερικανών πεζοναυτών, ο Smoke

Μας το έστειλε το  onlycy.com..... Ευχαριστούμε πολύ

Ο Σμόουκ, ο Ιρακινός γαϊδαράκος η οδύσσεια του οποίου, από τα πεδία των μαχών στα λιβάδια της Νεμπράσκα, συγκίνησε όλο τον κόσμο, άφησε την τελευταία του πνοή στο Ράντσο Μίρακλ Χιλς, στα
βόρεια της Όμαχα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, συντροφιά με ένα κοπάδι πόνι.

Ο γαϊδαράκος, που είχε «υπηρετήσει» στο στρατό ως ζώο θεραπείας για βετεράνους που έπασχαν από μετατραυματικό σύνδρομο, έπεσε σε λήθαργο και πέθανε στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Σμόουκ είχε υιοθετηθεί από Αμερικανούς πεζοναύτες το 2008 όταν εμφανίστηκε, τραυματισμένος και υποσιτισμένος, στο στρατόπεδο Τακάνταμ της επαρχίας Ανμπάρ του Ιράκ. Οι κανονισμοί απαγόρευαν στους πεζοναύτες να έχουν ζώα όμως ο συνταγματάρχης Τζον Φόλσομ από την Όμαχα, που τότε ήταν διοικητής του στρατοπέδου, βρήκε έναν στρατιωτικό ψυχίατρο που χαρακτήρισε τον Σμόουκ «θεραπευτικό ζώο» γιατί η παρουσία του βοηθούσε τους πεζοναύτες να αποβάλουν το άγχος τους.

Πολύ γρήγορα ο γαϊδαράκος έμαθε να μπαίνει στα γραφεία και να ανοίγει τα συρτάρια για να βρει τα μήλα, τα καρότα και τις άλλες λιχουδιές που του άφηναν εκεί οι φίλοι του. Πολλοί πεζοναύτες έστελναν στα παιδιά τους φωτογραφίες και ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Σμόουκ ο οποίος έγινε διάσημος και απέκτησε σελίδα στο Facebook με χιλιάδες φίλους.

Όμως, οι Αμερικανοί στρατιώτες που αντικατέστησαν τους πεζοναύτες στο στρατόπεδο έδωσαν τον γαϊδαράκο σε έναν ντόπιο. Ο Φόλσομ, που σήμερα έχει αποστρατευθεί, εντόπισε τα ίχνη του τετράποδου φίλου του και ξεπέρασε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια μέχρι που κατάφερε, πέρσι, να τον φέρει στη Νεμπράσκα.
«Ήταν ένας μεγάλος γαϊδαράκος», είπε ο Φόλσομ για τον Σμόουκ ο οποίος πιθανότατα πέθανε από κολικό.