Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΗΣ TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση της διάθεσης 82.000 tn στερεού παραπροϊόντος της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας "TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ", για την αποκατάσταση τμήματος του λατομείου αδρανών υλικών στη θέση "Γούρνες-Ξηροκάμπι" Λιτοχώρου, κρίνουμε απαραίτητο να δοθούν διευκρινίσεις, τόσο επί της διαδικασίας αδειοδότησης όσο και επί της ουσίας του θέματος.

-      Η ΔΕΑΔΟ (Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Δίου-Ολύμπου) υπέβαλε, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αποκατάσταση τμήματος λατομείου στην αρμόδια υπηρεσία (ΔΙΠΕΧΩ/Α.Δ.Μ-Θ), η οποία στη συνέχεια διαβίβασε τη ΜΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση. Επίσης, η ΜΠΕ διαβιβάστηκε και σε άλλους 9 αρμόδιους φορείς.
-      Το Περιφερειακό Συμβούλιο με την αρ. πρωτ. 91837/2191/13-3-2012 ανακοίνωση-πρόσκλησή του, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" της Κατερίνης, ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε για γνωμοδότηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για «Τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου αδρανών υλικών στη θέση "Γούρνες-Ξηροκάμπι" Λιτοχώρου ως προς τον τρόπο αποκατάστασης τμήματος λατομείου εκτάσεως 15 στρεμμάτων» και κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα από 16-3-2012 μέχρι και 16-4-2012 να λάβει γνώση επί του περιεχομένου του φακέλου της ΜΠΕ και να υποβάλει προτάσεις, ενστάσεις, παρατηρήσεις κλπ. Την ίδια ανακοίνωση ανάρτησε τόσο η Διεύθυνση Ανάπτυξης όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Πιερίας στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας.
-      Μετά την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία προθεσμία, η Διεύθυνση Ανάπτυξης απέστειλεως όφειλεεισήγηση και τεχνικό υπόμνημα στη Γραμματεία της Περιφερειακής Επιτροπής Ανάπτυξης, προκειμένου να λάβουν γνώση τα μέλη της, πράγμα που έγινε με την πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, θετική εισήγηση έστειλε και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Πιερίας προς την ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ./Α.Δ.Μ-Θ.
-      Σημειώνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοσιοποίησης, δεν κατατέθηκε στην Διεύθυνση Ανάπτυξης και στο Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Πιερίας, καμία ένσταση ή έγγραφο διαμαρτυρίας, παρατηρήσεις κλπ. από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
-      Η Περιφερειακή Επιτροπή Ανάπτυξης συνεδρίασε στις 25-5-2012 και γνωμοδότησε θετικά, με αποχή ενός μέλους και ομόφωνη απόφαση των υπολοίπων.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι είναι εντελώς ανυπόστατα τα όσα γράφονται για αδιαφανείς διαδικασίες ως προς την ενημέρωση των πολιτών.  Από τα συλλογικά όργανα και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόστηκε αυστηρά η προβλεπόμενη διαδικασία δημοσιοποίησης του θέματος και επομένως δεν ευσταθούν τα όσα γράφονται για λήψη αποφάσεων ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Ο χρόνος από τη δημοσιοποίηση μέχρι την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Ανάπτυξης ήταν διπλάσιος του συνήθους.
Όσον αφορά την επικινδυνότητα, τη μεταφορά και τη μέθοδο απόθεσης του υλικού, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Πιερίας με  βάση τα στοιχεία της ΜΠΕ, τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της και τη νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, διευκρινίζει τα εξής:
-      Το παραπροϊόν που προκύπτει κατά τη διεργασία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου από ορυκτό πυρολουσίτη στην εγκατάσταση της εταιρίας "ΤΟSΟΗ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ" στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται ως «μη-επικίνδυνο βιομηχανικό απόβλητο» και ταξινομείται στον εξαψήφιο κωδικό 060316 (Μεταλλικά οξείδια εκτός εκείνων που περιλαμβάνονται στο σημείο 060315) του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων.
-      Σύμφωνα με την υπαριθμ. πρωτ. 170067/08-06-11/ΥΠΕΚΑ «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία της υπό επέκταση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου της εταιρείας "TΟSOH ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε." που είναι εγκατεστημένη στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. Σίνδου Ν. Θεσσαλονίκης», το επεξεργασμένο παραπροϊόν είναι μη επικίνδυνο και είναι δυνατόν να αξιοποιείται ως πληρωτικό υλικό για την αποκατάσταση παλαιών λατομείων, ορυχείων δανειοθαλάμων καθώς και σε λιμενικά έργα και έργα οδοποιίας. 
-      Ο χώρος όπου πρόκειται να διατεθεί το υλικό βρίσκεται εντός της λατομικής περιοχής, η οποία έχει καθοριστεί με την ΤΒΠ/Φ.5/414/16-7-1985 απόφαση Νομάρχη Πιερίας, εκ των οποίων το ενεργό λατομείο αδρανών υλικών λειτουργεί σε έκταση 380 στρεμμάτων. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως Ζώνη 4 του ΠΔ/31-01-1990 (ΦΕΚ 87Δ΄/90) Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Λιτοχώρου και βρίσκεται εκτός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και όχι εντός αυτής, όπως από λάθος ή από σκοπιμότητα αναφέρεται στα δημοσιεύματα.
-      Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα ΕΕ/ΑΠΘ 87405 του Εργαστηρίου Δασικής Εδαφολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Αξιοποίηση του παραπροϊόντος (cake) της ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας του πυρολουσίτη (MnO2)», το παραπροϊόν της TOSOH μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοποιημένο υλικό κατάλληλο για την αποκατάσταση λατομείων ασβεστόλιθου.
-      Για τη μεταφορά του υλικού έχει εκδοθεί η με αρ. 1097/6-4-2012 (ΑΔΑ Β4ΩΚΟΡ1Υ-Ω5) απόφαση της Α.Δ.Μ-Θ, Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού άδεια για τη δραστηριότητα (συλλογή-μεταφορά) στερεών-μη επικίνδυνων αποβλήτων, από αδειοδοτημένη εταιρεία, στην οποία τονίζεται ότι το υλικό είναι μη επικίνδυνο.
-      Η μέθοδος διάθεσης επί του εδάφους ακολουθεί τις προδιαγραφές της υγειονομικής ταφής στερεών-μη επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΑ), όπως προβλέπονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.
Ο χαρακτηρισμός, επομένως, του υλικού ως επικίνδυνου και μάλιστα ως «βόμβα στους πρόποδες του Ολύμπου», δείχνει τουλάχιστον άγνοια της πραγματικότητας, μη λαμβάνοντας υπόψη την ταξινόμησή του ως μη επικίνδυνου από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΕΚΑ, ΑΔΜ-Θ, Δ/νση Περιβάλλοντος Θεσ/νίκης), που έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας
Τέλος, τα Συλλογικά Όργανα και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενεργούν πάντοτε με βάση τους νόμους και με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τον σεβασμό προς τις τοπικές κοινωνίες και είναι στη διάθεση οπουδήποτε πολίτη για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με το θέμα.