Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Δυναμική παρουσία της Π. Ε. Πιερίας στη 10η “Γιορτή του Αγρότη” που πέτυχε τους στόχους της με μεγάλη συμμετοχή και επισκεψιμότητα

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
  Σοφία Μαυρίδου: ΄΄Πρέπει να εξασφαλίσουμε το αγροτικό εισόδημα και για τις επόμενες γενιές΄΄
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στη 10η
Έκθεση  Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής Τεχνολογίας,  που πραγματοποιήθηκε στο  Δημοτικό Γήπεδο Καρίτσας το τριήμερο 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012.
  Η  έκθεση που άνοιξε τις πύλες της για 1οη χρονιά  συνδιοργανώθηκε από  την  Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Δήμο  Δίου- Ολύμπου,  προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθος επισήμων και κόσμου για τα τοπικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής, για τις  νέες τεχνολογικές εξελίξεις και προοπτικές στη γεωργία και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενώ το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της γιορτής ανέλαβαν τοπικοί πολιτιστικοί  φορείς και σύλλογοι.

Το προσεγμένο περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας που επιμελήθηκαν με μεράκι  οι Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής,  υπό την καθοδήγηση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης, Ευδοκίας Γεωργίου-Κίτσιου,  σημείωσε μεγάλη επισκεψιμότητα  και αποτέλεσε την απόδειξη μιας επιτυχημένης και σωστής προετοιμασίας. Άλλωστε, οι γεωπόνοι- υπάλληλοι της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας καθ΄όλο το τριήμερο ενημέρωναν και συμβούλευαν  τους ενδιαφερόμενους για  θέματα  αγροτικής παραγωγής.
 Τοπικά αγροτικά προϊόντα, όπως, ακτινίδια με γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) , σταφύλια, ρόδια, μέλι, καπνά, βαμβάκι, αρωματικά φυτά, τσάι,  ελιές, τυριά με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) , μύδια Μακρυγιάλου, αλλαντικά και σκευάσματα κρέατος μαύρου χοίρου Ολύμπου,  κρασιά με γεωγραφική ένδειξη  (ΠΓΕ), τσίπουρο, γλυκά κουταλιού και λικέρ προβλήθηκαν εξαιρετικά στο περίπτερο  αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα αγαθά της εύφορης Πιερικής γης. Άλλωστε, το πλούσιο έντυπο και ηλεκτρονικό τουριστικό υλικό που διανεμήθηκε στους επισκέπτες υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο την πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.
  
Στο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η αγροτική οικονομία της Πιερίας για  την αντιμετώπιση  της  οικονομικής  κρίσης,  αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, στη  διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην τελετή των εγκαινίων το  Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012. Όπως σημείωσε, ο δρόμος της παραγωγής είναι μονόδρομος σ’ αυτό το δυσμενές οικονομικό τοπίο.  
 «Στην Πιερία ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν στηριζόμενες στο αγροτικό εισόδημα. Αυτό το εισόδημα πρέπει να το εξασφαλίσουμε και για τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Πρόσθεσε, ότι μέλημα της Π.Ε.Πιερίας είναι να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και την αγροτική επιχειρηματικότητα και μέσα από δράσεις, ημερίδες και εκδηλώσεις βρίσκεται στο πλευρό του αγρότη.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι η  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας συνεχίζει το έργο της με γνώμονα πάντα το όφελος των αγροτών, των αλιέων των κτηνοτρόφων και  την προστασία των καταναλωτών.
 «Οφείλουμε στον τόπο μας να προωθήσουμε ενέργειες και δράσεις που θα ενδυναμώνουν τον αγροτικό τομέα, θα ενημερώνουν τους αγρότες για αγροτικά προγράμματα, εξελίξεις και νέες εφαρμογές της γεωπονικής επιστήμης και θα προσελκύσουν κυρίως τους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία.Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να ανασυγκροτηθεί και μαζί με τον τουρισμό να αποτελέσουν  τους βασικούς πυλώνες για την οικονομική ανάταση της Πιερίας», υπογράμμισε η κ. Σοφία Μαυρίδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη  προβολής  και προώθησης  των τοπικών αγροτικών προϊόντων,  στήριξης του αγροτικού κόσμου, εκπαίδευσης των αγροτών και εφαρμογής ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που θα αποτελέσει την απάντηση στην οικονομική κρίση.
 Το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου συγκέντρωσε η ημερίδα με θέμα: ΄΄ Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και η νέα ΚΑΠ 2014-2012΄΄ , όπου κατατέθηκαν απόψεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, με εισηγητές τον Ευρωβουλευτή  της Ν.Δ. και αντιπρόεδρο του Ε.Ε., κ. Γιώργο Παπαστάμκο και τον Καθηγητή Πανεπιστημίου, κ. Ηλία Ελευθεροχωρινό.

«Το μέλλον της γεωργίας για τον τόπο μας βρίσκεται  στις παραδοσιακές καλλιέργειες που τις γνωρίζουμε καλά  και που μπορούν να δώσουν τη  λύση στο αρνητικό αγροτικό ισοζύγιο που παρουσιάζει η χώρα μας », δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης.
  Στην έναρξη της γιορτής την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου,   χαιρετισμό
απηύθυνε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς . Ο κ. Ρουκάς  σημείωσε η ότι αγροτική οικονομία είναι στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. «Οι υπηρεσίες μας στηρίζουν έμπρακτα τον αγρότη,  ενημερώνοντάς   τον με υπευθυνότητα, προάγοντας την επιχειρηματική διάσταση της αγροτικής οικονομίας  και αναδεικνύοντας και προωθώντας τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα», τόνισε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας.

   

Μετά το πέρας των εγκαινίων, ο Εκλεγμένος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης,  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης,  ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, κ.  Γιώργος Παπαθανασίου, οι Αντιδήμαρχοι Δίου-Ολύμπου, κ.κ.  Πέτρος Κιάφας και Μαρία Τσιμήτρη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δίου- Ολύμπου, κ. Γιώργος Κωτούλης, ο Ευρωβουλευτής   της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος  του Ε.Ε., κ. Γιώργος Παπαστάμκος, ο Διευθυντής του γραφείου του υπουργού Μακεδονίας Θράκης, κ. Γιάννης Ποδιώτης περιηγήθηκαν σε όλα τα περίπτερα της έκθεσης και συνομίλησαν με εκθέτες και επισκέπτες.