Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Στάση εργασίας των γιατρών του Νοσοκομείου Κατερίνης χθες από 11 π.μ. μέχρι 3 μ.μ.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΩΛΑΚΑΚΗ

Χθες οι γιατροί του νοσοκομείου Κατερίνης έκαναν στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις
15.00 που είναι και η λήξη του ωραρίου. Εμείς πετύχαμε την κυρία Δήμητρα Μανωλακάκη, Διευθύντρια Γενικής Χειρουργικής, υπεύθυνη για το Ιατρείο Μαστού στο νοσοκομείο Κατερίνης και πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κατερίνης, στην εφημερία της.


Ποιες θα είναι οι κινήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, αν δε δοθούν  τα χρήματα των εφημεριών;

Περιμένουμε τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αλλά  εμείς αρχικά ξεκινάμε ήπια. Όμως, το σώμα του σωματείου μπορεί να κρίνει πως τα μέτρα πρέπει να είναι πιο σκληρά. Έχουν προταθεί ομαδικές παραιτήσεις, κατάληψη των ταμείων των νοσοκομείων, επίσχεση εργασίας.


Τι να περιμένουν, δηλαδή, οι πολίτες και οι ασθενείς τις επόμενες ημέρες;

Αν ακολουθήσουμε τις προτάσεις που ήδη έχουμε στο μυαλό μας, σαν τοπική Ένωση, από σήμερα μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου στα περισσότερα τμήματα θα υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί. Δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νοσοκομείο.

Αφήνουμε δηλαδή, κάποιο χρονικό διάστημα στον Διοικητή, ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Αν δε γίνουν κι δεν πληρωθούμε, μετά τις 20 Σεπτεμβρίου δε θα υπάρχουν εφημερεύοντες, εκτός αν υπάρχει διαφορετική εντολή του Διοικητή. Και σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα, επίσχεση σημαίνει ταλαιπωρία των ασθενών. Αν κάνουμε κατάληψη των ταμείων των 5 ευρώ, θα σταματήσουν και τα έσοδα του νοσοκομείου.


Από πότε έχετε να πληρωθείτε;

Το κομμάτι που πληρώνεται από το νοσοκομείο, έχει να πληρωθεί από το Μάρτιο. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, έχει πει πως τα χρήματα υπάρχουν και μάλιστα ήταν να τα λάβουμε τη Δευτέρα που μας πέρασε. Δεν τα λάβαμε λοιπόν, καθώς ο διοικητής μας ενημέρωσε πως περιμένει την εντολή από την Περιφέρεια. Κάποιο κομμάτι των χρημάτων για τις εφημερίες μας, πληρώνεται από τα χρήματα που πληρώνουν οι ασθενείς, τα 5 ευρώ, δηλαδή. Περιμένει από την Περιφέρεια να ελέγξει πόσα από αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στις εφημερίες μας.  Αφού λοιπόν, υπάρχουν τα χρήματα, εμείς ζητάμε να μας δοθούν.


Ο νόμος τι λέει για τις εφημερίες;

Σαράντα οκτώ  ώρες εργασίας την εβδομάδα και για τις εφημερίες, σε ό, τι αφορά τη δική μας τη ζώνη, οι διευθυντές να έχουν 4 ενεργείς εφημερίες και 3 ετοιμότητας και οι Επιμελητές να είναι 5 εφημερίες ετοιμότητας.


Τώρα πώς εργάζεστε;



Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

olympio-bima.gr