Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Συμφωνία για τα μέτρα των 11,5 δισ.

Σε συμφωνία για το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και την φορολογία κατέληξαν στη χθεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών
Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει σήμερα τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, ενώ τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν λαγκάρντ είπε πως θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα, καθώς και επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters ανέφερε ότι θα η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13 -15 δισ. ευρώ, αν τελικά παραταθεί κατά δύο έτη η δημοσιονομική προσαρμογή.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό κενό -δηλαδή τα μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα εντός στόχων- είναι τελικώς 13,5 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί από τις περικοπές δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ και την αύξηση εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ.

skai.gr