Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Γίνονται προσπάθειες για την επιστροφή 160 εκατ. ευρώ του ΕΦΚ πετρελαίου και για προστασία των αγροτών που οφείλουν στην ΑΤΕ, όπως φάνηκε από τη συνάντηση ΠΑΣΕΓΕΣ - Τσαυτάρη

Προσπάθειες να δοθεί τελικά ολόκληρο το ποσό για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο φαίνεται ότι καταβάλει το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό
προκύπτει και από την συνάντηση που είχε προχθές Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας «Αυτό που βγήκε από την συνάντηση είναι ότι το Υπουργείο επισπεύδει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου και γίνονται προσπάθειες να δοθεί ολόκληρο το ποσό το οποίο φθάνει τα 160 εκατ. ευρώ».

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καραμίχας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τη βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού κλάδου, γεγονός που έχει άμεση σχέση με τη διατροφική επάρκεια της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα θα πρέπει να προχωρήσει ο διακανονισμός των ενυπόθηκων δανείων που έχουν στην ΑΤΕ περίπου 150.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς επίσης 600 συνεταιρισμοί και ΕΑΣ, να ενισχυθεί η ρευστότητα των παραγωγών και να υπάρξει μέριμνα για τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ έθεσε, επίσης και το θέμα της αδυναμίας της εξυπηρέτησης των δανείων – λόγω και της οικονομικής κρίσης – συνεταιριστικών οργανώσεων στην ΑΤΕ, ζητώντας πίστωση χρόνου προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες μπορούν να οδηγηθούν σε εξυγίανση. Επισήμανε, δε, πως θα πρέπει να υιοθετηθούν ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν τη διατήρηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων και υποδομών σε αγροτικές – συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

ΑΤΕ

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Καραμίχας σημείωσε σχετικά με το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας: «Για την ΑΤΕ υπάρχει ένα καλό κλίμα γι’ αυτούς που “πάνε” στην “κακιά” τράπεζα. Είχαμε και μία συνάντηση με τον εκκαθαριστή και προκύπτει ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν οι αγρότες που χρωστάνε. Από ότι κατάλαβα σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα δεν υπάρχει καμία διάθεση να “πάρουν” σπίτια και χωράφια των αγροτών που οφείλουν στην τράπεζα».

Νόμος 4015

Σε ερώτησή μας σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον νόμο 4015 για τους συνεταιρισμούς, ο κ. Καραμίχας μας δήλωσε: «Όσον αφορά το νόμο 4015 για τους συνεταιρισμούς θα περιμένουμε και οι δύο πλευρές το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής το οποίο αναμένεται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Όταν αυτό το πόρισμα δοθεί και στον υπουργό και σε εμάς θα ξανασυναντηθούμε ώστε να συζητήσουμε για την εξομάλυνση της κατάστασης».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr