Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι Πιερίας

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
   «Στην Περιφερειακή Ενότητα  Πιερίας γίνεται  μια μεγάλη προσπάθεια σύνδεσης  των τοπικών  ποιοτικών  αγροτικών  προϊόντων  με το τουριστικό προϊόν» επεσήμανε στην εισήγησή της η Σοφία Μαυρίδου
  
Με απόλυτη  επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Πανελλήνιου Συνεδριου
Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι Πιερίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου,  ο  υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- Καθηγητής,  Αθανάσιος  Τσαυτάρης.
Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου  παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό   η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου,  ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνοτροφίας Κεντρικής Μακεδονίας,  Δημήτρης Ευθυμιάδης, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης και  ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελατοχωρίου,  Νικόλαος Γκλάρας.
  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσέφερε  τη  θεσμική της βοήθεια προκειμένου η ΕΝΑ Πιερίας να διοργανώσει άριστα  το συνέδριο. Η παρουσία  του Περιφερειακού Συμβούλου  της Π.Ε.Πιερίας,  Δημήτρη Τσιμήτρη,  των Αντιδημάρχων Κατερίνης,  Νικόλαου Μπουρονίκου και Δημήτρη  Βαϊνά, του Αντιδημάρχου Δήμου Δίου-Ολύμπου, Πέτρου  Κιάφα,   του Ειδικού Συνεργάτη της Π.Ε.Πιερίας, Αθανάσιου  Μπαρμπαγεωργόπουλου, του Επιστημονικού Συνεργάτη της  Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρη Ρουκά, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κατερίνης, Βαλάντη Θεοδώρου,  της Προϊσταμένης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας,  Ευδοκίας Κίτσιου  καθώς και   Δημοτικών Σύμβουλων τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τις παρουσιάσεις των εισηγητών έδειξε τη  σημασία που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη της  αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επιτυχημένες δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα από νέους αγρότες που διατηρούν  υγιείς γεωργικές επιχειρήσεις, είτε καινοτόμες είτε  παλαιού τύπου, οι οποίες,  όμως,  λόγω σωστής διαχείρισης και προγραμματισμού χαρακτηρίζονται  πετυχημένες.
  
Τα αποτελέσματα του συνεδρίου ανέδειξαν ότι η αγροτική οικονομία αποτελεί για την Ελλάδα έναν από τους βασικούς πυλώνες  στους οποίους μπορεί να βασιστεί η οικονομική ανάπτυξη  της χώρας.
  Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας καλωσόρισε τους περίπου 150 συνεδρους -νέους αγρότες- από όλη την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι στην Περιφερειακή Ενότητα  Πιερίας γίνεται  μια μεγάλη προσπάθεια σύνδεσης  των τοπικών  ποιοτικών  αγροτικών  προϊόντων  με το τουριστικό προϊόν. Όπως, τόνισε,  αυτή η προσέγγιση της αγροτικής τοπικής  ανάπτυξης, μπορεί να διευρυνθεί και να επεκταθεί και σε άλλους οικονομικούς τομείς, αφού η Πιερία διαθέτει μια σειρά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. «Στόχος μας είναι η αγροτική παραγωγή  να  αποκτήσει τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα εγγυηθούν τη βιωσιμότητα και την προοπτική της. Καθημερινά γίνεται  κατανοητό ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην Ελληνική αγροτική παραγωγή, καθώς οι νέοι αγρότες  έχουν  τις δυνατότητες να ασχοληθούν με μοναδικά   προϊόντα , που διαθέτουν  ποιοτικά χαρακτηριστικά και  καθιστούν δυνατή τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα», επεσήμανε η Σοφία Μαυρίδου.

Παράλληλα, ανέφερε  ότι μια νέα ικανή γενιά επαγγελματιών αγροτών, με οργανωμένη συλλογική δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και  ευρωπαϊκό επίπεδο,  μπορεί να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, που θέλουν οι καταναλωτές.

 Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνοτροφίας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Ευθυμιάδης, κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε  ότι η  αγροτική ανάπτυξη αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα στην προσπάθεια της πατρίδας μας να εισέλθει και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης και ευρύτερης ανάπτυξης. Παράλληλα, ανάφερε ότι η Ελλάδα είναι τόπος της γνώσης, των ιδεών και της καινοτομίας και η ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας σημαίνει παραγωγή νέου πλούτου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. « Οι νέοι αγρότες αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για την ανασυγκρότηση-σε στέρεες βάσεις-της ελληνικής γεωργίας, ειδικά ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας έχει τη δυναμική να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμιάδης.

Η Σοφία Μαυρίδου, παρακολούθησε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου τις εισηγήσεις του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Καθηγητή,  Γιώργου Παπαστάμκου, που ανέφερε ότι  στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού  Λαϊκού  Κόμματος  διοργανώνεται η  απονομή ενός Ευρωπαϊκού βραβείου με τίτλο «Βραβείο για τον πλέον καινοτόμο νέο γεωργό». Το βραβείο θα απονεμηθεί επί τη βάσει των ακόλουθων κριτηρίων: χρήση νέας τεχνολογίας και νέων τεχνολογικών μεθόδων σε έναν γεωργικό τομέα ή σε μια περιοχή, μεταφορά καινοτομίας και βιωσιμότητα καινοτομίας. Την ίδια ημέρα η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας παρακολούθησε την εισήγηση του  αναπληρωτή  υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Μάξιμου Χαρακόπουλου,  που παρουσίασε  το πλαίσιο των ενεργειών που κάνει το υπουργείο για την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού τομέα.
  
 Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς ανέφερε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε  δίπλα στους Νέους Αγρότες και συνέβαλε  ουσιαστικά με το θεσμικό της  ρόλο να επιτύχει τη διοργάνωση του συνεδρίου στο Ελατοχώρι αλλά και με τη σημαντική αρωγή της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Π.Ε.Πιερίας να προσκαλέσει τους συνέδρους  από όλη  την Ελλάδα.

«Το 19ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι εντάσσεται  έμπρακτα σε εκείνες τις δράσεις που θέλουμε να αναπτύξουμε,  όπως είναι ο  συνεδριακός τουρισμός, η  επιμήκυνση  της τουριστικής περιόδου, η ανάδειξη  της αγροτικής επιχειρηματικότητας καθώς και η  προβολή  των τοπικών  παραγόμενων ποιοτικών προϊόντων μας», δήλωσε ο Δημήτρης Ρουκάς.

 Στο 19ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών  εισηγήσεις με την παρουσίαση των πετυχημένων επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων από την Πιερία είχαν: ο  Γιάννης Παντούλης,  αμπελουργός-οινοποιός, Περίσταση Πιερίας, ο Γεώργιος Φωτιάδης,  κτηνοτρόφος με εκτροφή του παραδοσιακού ελληνικού μαύρου χοίρου, προσφέροντας στην αγορά εκλεκτά προϊόντα φυσικής ωρίμανσης ΄΄ΦΑΡΜΑ ΦΩΤΙΑΔΗ΄΄, Εξοχή Πιερίας, ο Απόστολος Κούρτης αμπελουργός-οινοποιός με ονομασία ΄΄ΟΙΝΟΒΙΟΝ΄΄ Ράχη Πιερίας και ο Δημήτρης Ντούρος εκπροσωπώντας με την ιδιότητα του  προέδρου  τον Συνεταιρισμό Κερασοπαραγωγών ΄΄ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΄΄Ράχης  Πιερίας.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 με θέμα « Το μέλλον του αγροτικού κόσμου», στην τελετή λήξης του οποίου παρέστη ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς,