Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Κέρδισε τις εντυπώσεις το Πιερικό γεύμα του Γαστρονομικού Ινστιτούτου Πιερίας στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Η πρώτη παρουσίαση  της τοπικής  παραδοσιακής κουζίνας από το Ινστιτούτο  Πιερικής Γαστρονομίας με την αξιοποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων , πραγματοποιήθηκε,  την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 ,  στο Ελατοχώρι Πιερίας στο  πλαίσιο  του
Πανελλήνιου Συνεδρίου  Νέων Αγροτών.
 Την επιμέλεια των τοπικών παραδοσιακών γεύσεων ανέλαβε o executive chef Νίκος Φωτιάδης, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου και  την  εκτέλεση των συνταγών πραγματοποίησαν οι τοπικοί chefs,  Δημήτριος Τσανάκας και Νέστωρας Βαγγέλης,  στην κουζίνα του εστιατορίου ΄΄ΓΕΥΣΕΙΣ ΒΟΥΝΟΥ΄΄ στο Παλαιό Ελατοχώρι.  Το γεύμα παρέθεσε η Ένωση Νέων Αγροτών -και συγκεκριμένα το Προεδρείο της Ε.Ν.Α. Πιερίας, το Προεδρείο της Π.Ε.Ν.Α. και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Π.Ε.Ν.Α. ,  Δημήτρης Μιχαηλίδης- στο πλαίσιο του συνεδρίου τους και προς τιμήν  του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- Καθηγητή,  κ. Αθανάσιου  Τσαυτάρη και  του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής,  Δρ Δημήτριο Μελλά.
 Στην παρουσίαση του γεύματος ακόμη παραβρέθηκαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνοτροφίας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Ευθυμιάδης, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνης,  Νικόλαος Μπουρονίκος και  Δημήτρης Βαϊνάς, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελατοχωρίου,  Νικόλαος Γκλάρας,  ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κατερίνης,  Βαλάντης  Θεοδώρου, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Αντιπεριφέρειας, Δημήτρης  Ρουκάς  και μέλος της προσωρινής Διοικούσας  Επιτροπής, η Προϊσταμένη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας, Ευδοκία Κίτσιου.
 Στην παρουσίαση παρέστησαν επίσης  και οι Επιστημονικοί Σύμβουλοι του Ινστιτούτου Γαστρονομίας,  ο Καθηγητής της  Κτηνιατρικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου  Θεσσαλονίκης,  Δρ. Ιωάννης Αμβροσιάδης- με μεγάλη γνώση στα μυστικά των αλλαντικών και σκευασμάτων κρέατος - καθώς και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ,  Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου,  οι οποίοι από κοινού συνεργάζονται και πειραματίζονται με τη ΄΄ΦΑΡΜΑ ΦΩΤΙΑΔΗ΄΄ για να παράγουν το αρχαιοελληνικό ΜΕΛΑΝ ΑΚΡΟΚΟΛΙΟ.
 Το γεύμα περιλάμβανε οκτώ πιάτα που τα αποτελούσαν:
·       Ποντιακός καβουρμάς  σε μορφή τερίνας με τοπική σάλτσα τσαντσιμπέλ (Ποντιακής προέλευσης αναβοιωμένη ) από την τοπική ποικιλία ροζ ντομάτας Εξοχής και συνοδευμένος με σαλάτα από γλιστρίδες
·       Ένα βυζαντινό πιάτο με συκωτάκια Μαύρου Ελληνικού χοίρου Ολύμπου με δαμάσκηνα και μήλα σβησμένα με λιαστό κρασί.
·       Μια πολύχρωμη σαλάτα με παπαρδέλες κολοκύθας κίτρινης ψητό στήθος ορτυκιού με αυγό ορτυκιού σε <<φωλιά>> από άχυρο πράσου αρωματισμένο με σάλτσα εσπεριδοειδή και λάδι τρούφας Ολύμπου.
·       Ψητός Μαύρος Ελληνικός χοίρος Ολύμπου ( αναβοιωμένος και πιστοποιημένος από το Κέντρο γενετικής βελτίωσης της Κ. Μακεδονίας – υπ. Αγροτικής ανάπτυξης ) γκλασαρισμένος με βυζαντινό γάρο και γλυκάδι από κράνα
·       Δυο πιάτα γλυκών με πρώτο να είναι τάρτα με ανθότυρο μέλι και κράνα
και το δεύτερο γλυκό το γνωστό πεντανόστιμο Στιβαχτόν ( Ναπολεών ) με καρύδια και κανέλα.
Τα προϊόντα για την παρασκευή του μενού ήταν, Μαύρος Ελληνικός χοίρος Ολύμπου από τον κτηνοτρόφο,  Γιώργο Φωτιάδη, λαχανικά και γλιστρίδες από το Νέστωρα Ευάγγελο. Ορτύκια και αυγά ορτυκιού από το Γρηγόριο Ανανιάδη. Τα εξαιρετικά κρασιά Π.Γ.Ε. Πιερίας που συνόδευσαν τα πιάτα ήταν από τα τοπικά οινοποιεία:   Γιώργου Αδάμου (Κίτρος), Αποστόλη Κούρτη (Ράχη), Κώστα Παπαγιανούλη (Κατερίνη) και  Ηλία Χρυσοστόμου (Κίτρος). Για  την Παρασκευή των εδεσμάτων χρησιμοποιήθηκε Τρουφέλαιο Ολύμπου της Ελευθερίας Τζιάτζιου. Η κυρία Ελένη Δεληγιαννίδου προσέφερε  την τοπική ποντιακή σάλτσα <<τσαντσιμπέλ>> που παρασκευάζεται  από την τοπική ποικιλία ντομάτας- Ροζ ντομάτας Εξοχής- και μοσχοσίταρο.Τα γλυκά που προσφέρθηκαν παρασκευαστήκαν από το Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, ενώ τα κράνα που χρησιμοποιηθήκαν ήταν του κ. Ντούλα.
Τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων   όσο και  ο Γενικός  Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής σχολίασαν πολύ θετικά τόσο το γευστικό αποτέλεσμα των εδεσμάτων όσο και την εξαιρετική παρουσία και δήλωσαν  ότι το γεύμα αυτό θα μπορούσε να γίνει κορωνίδα για το γαστρονομικό τουρισμό.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  Σοφία Μαυρίδου,  τόνισε ότι η σύζευξη του τουρισμού, με τον πολιτισμό και τον αγροτικό τομέα είναι ένας από τους κύριους στόχους του Ινστιτούτου Πιερικής Γαστρονομίας, που μπορεί να οδηγήσει στην τοπική ανάπτυξη. «Είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το Ινστιτούτο Πιερικής Γαστρονομίας ως μοχλό για την προώθηση της εικόνας της περιοχής μας,  εντάσσοντας τη  γαστρονομία στο ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν της Πιερίας. Αντιλαμβανόμαστε τις σύγχρονες απαιτήσεις, διαφοροποίησης του τουριστικού μας προϊόντος έχοντας υπόψη ότι η γαστρονομία γίνεται ένας όλο και περισσότερο πολύτιμος τουριστικός πόλος  για την προσέλκυση επισκεπτών. Η ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα της Πιερίας απαιτεί την  άμεση ένταξή  της στο χαρτοφυλάκιο του τουριστικού μας προϊόντος»,  ανέφερε χαρακτηριστικά η Σοφία Μαυρίδου.

Ο chef Νίκος Φωτιάδης αναφερόμενος στους στόχους του Ινστιτούτου Πιερικής Γαστρονομίας επεσήμανε  ότι «προσανατολιζόμαστε προς τη σύνταξη ενός τοπικού εδεσματολογίου για την  Πιερία,  που θα αποτελέσει ένα χρήσιμο  εργαλείο για όλα τα τοπικά εστιατόρια, τις παραδοσιακές ταβέρνες, καθώς και τις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν χώρους εστίασης και έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να αναδείξουν τη γαστρονομική κληρονομιά και ταυτότητα της περιοχής μας».

Ο Γραμματέας του Ινστιτούτου, Νίκος  Φωτιάδης, δήλωσε ότι η πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου  σε συνεργασία με την Ε.Ν.Α. Πιερίας είχε απόλυτη επιτυχία. «Έγινε απόλυτα κατανοητό από τους νέους αγρότες η ανάγκη να ενταχθούν στο Ινστιτούτο,  του οποίου βασικός στόχος είναι να συνδεθούν παραγωγοί, μεταποιητές με τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Εντός του 2012 θα ολοκληρωθεί από το Πρωτοδικείο Κατερίνης η επικύρωση του καταστατικού, θα γίνει εγγραφή  νέων μελών και θα προχωρήσουμε σε εκλογές για τη διοίκηση του Ινστιτούτου. Καλώ τους επαγγελματίες του νομού μας να ενταχθούν στο Ινστιτούτο, κτηνοτρόφους, αγρότες, μεταποιητές, εστιάτορες, ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, σερβιτόρους, μάγειρες,  καθώς   η οικονομική κρίση είναι μία μοναδική ευκαιρία για συνεργασίες και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο κ. Φωτιάδης.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας,  Δημήτρης Ρουκάς,  ανέφερε ότι ένας από τους κύριους λόγους επιλογής της Πιερίας ως τόπο προορισμού διακοπών μπορεί να αποτελέσει και η καλή τοπική κουζίνα .  «Τα τοπικά μας εδέσματα μπορούν να γίνουν η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς προς τους επισκέπτες μας. Η γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν , όμως,  μπορεί να διευρυνθεί και πέρα από το συνδυασμό καλού φαγητού με καλό κρασί ή άλλα ποτά, όπως συνδυάζοντας, την αγορά αναγνωρισμένων τοπικών προϊόντων γαστρονομίας, την επίσκεψη σε χώρους παραγωγής τροφίμων ή ποτών (π.χ. σε τοπικά οινοποιεία ή τοπικά τυροκομεία) καθώς και άλλες δραστηριότητες», δήλωσε ο Δημήτρης Ρουκάς.

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πιερικού Γαστρονομικού Ινστιτούτου αποτελείται  από τους Ιωάννη Σιδηρόπουλο, Νικόλαο Φωτιάδη- Σεφ, Πλάτωνα  Τασχουνίδη, Ιωάννη Παπαδόπουλο,  Νικόλαο Φωτιάδη, Ηλία
Χρυσοστόμου,  Δημήτριο Ρουκά  και Καλλίστρατο Χαλκίδη.

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή εκφράζει τις ευχαριστίες της , στην Π.Ε. Πιερίας, στο  Δήμο Κατερίνης και  στην Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας,  που στο  πλαίσιο  του συνεδρίου τους,  ενέταξαν στο επίσημο γεύμα τους, την πρόταση του Ινστιτούτου. Επίσης,  ευχαριστεί θερμά  τον Πολιτιστικό  Σύλλογο  Ελατοχωρίου, το Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, τους παραγωγούς που προσέφεραν δωρεάν τα προϊόντα τους για την πλήρη επιτυχία της πρώτης παρουσίασης του Πιερικού Γαστρονομικού Ινστιτούτου καθώς και  όλους τους φορείς που συμπαραστέκονται   στο έργο του.