Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Κ. Σπηλιόπουλος στο attacktv.gr: Μη σοβαρά τα περί πραξικοπήματος - Τι δηλώνει ο τότε Υφυπουργός Άμυνας για τα γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου

Μας το έστειλε το attacktv.gr..... Ευχαριστούμε πολύ
Αίσθηση έχει προκαλέσει, και μόνο με την ολοσέλιδη προαναγγελία του, το δημοσίευμα στο "Βήμα της Κυριακής", που κάνει λόγο για το σχεδιασμό πραξικοπήματος, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2011, το οποίο,
όπως υποστηρίζει, απετράπη με διάφορες κινήσεις, μεταξύ των οποίων και οι μαζικές αποστρατείες ανωτάτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι εκείνες τις ημέρες, με αφορμή και πάλι την οικονομική κρίση, που είχε αρχίσει πια για τα καλά να δείχνει τα... δόντια της στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, είχε ξεχειλίσει η λαϊκή οργή.
Η οργή αυτή εκφράστηκε με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο -κάποιοι τον είχαν χαρακτηρίσει και κατευθυνόμενο- τόσο κατά τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, για τον τριπλό εορτασμό του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου, οπότε είχε αποδοκιμαστεί έντονα από πολίτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που είχε αποχωρήσει με μια οργισμένη δήλωση και μάλιστα -για πρώτη φορά στα χρονικά- ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση ενώπιον των επισήμων, ενώ αποδοκιμασίες είχε εισπράξει και ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης, όσο και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Πάτρας, όπου τα "βέλη" των αποδοκιμασιών είχαν στόχο τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην αχαϊκή πρωτεύουσα, Κώστα Σπηλιόπουλο (τότε υφυπουργό Άμυνας).
Παράλληλα, εντύπωση είχε προκαλέσει το κρούσμα απειθαρχίας σε μερίδα των ευέλπιδων, οι οποίοι είχαν επιχειρήσει να παρελάσουν, παρά τις εντολές των ανωτέρων τους, ενώ ακολούθησαν, ελάχιστα 24ωρα αργότερα, οι προαναφερθείσες αποστρατείες.

"Οι κρίσεις είχαν ήδη καθυστερήσει κατά πολύ"
Επειδή και τότε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα βαριά, τα σενάρια αναρίθμητα και μάλιστα ήδη σε δημοσίευμα γερμανικού εντύπου γινόταν λόγος περί προπαρασκευής στρατιωτικού πραξικοπήματος, το attacktv.gr είχε αναζητήσει τον κ. Σπηλιόπουλο και του είχε ζητήσει να σχολιάσει όλες εκείνες τις φήμες. Εκείνος τα είχε απορρίψει κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντάς τα ως "ανυπόστατα, ψευδή και συκοφαντικά".
Τώρα, με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα στο "Βήμα" και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Αχαιός πολιτικός δεν είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης και, άρα, θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, αποδεσμευμένος, να μιλήσει για τα πραγματικά περιστατικά εκείνης της περιόδου, τον αναζήτησε και πάλι.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η θέση του παραμένει ίδια και απαράλλακτη. Δηλαδή, χαρακτηρίζει ως "μη σοβαρά" τα όσα είδαν ήδη -ως προδημοσίευση- το φως της δημοσιότητας και υπενθυμίζει ότι οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που γίνονται πάντα στις αρχές του χρόνου, μέχρι το Μάρτιο, είχαν ήδη καθυστερήσει κατά πολύ.
Αυτό, όπως εξήγησε, είχε συμβεί λόγω της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόμενος δε στους αποστρατευθέντες (τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ), επισήμανε ότι "έκλεισαν κανικότατα τη θητεία τους και με το παραπάνω και τους τιμήσαμε, παρότι είχαν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή λίγο πριν τις εκλογές, για να δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".