Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

BBC: "Ελλάδα, η κρίση πίσω από την ομορφιά"


Τι αναφέρει νέο άρθρο του BBC για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση
Με τον τίτλο "The pain behind the beauty" υπογραμμίζει τις θυσίες και τις επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και στη μειωμένη τουριστική κίνηση της σεζόν του καλοκαιριού.
Ο Mark Lowen πέρασε το καλοκαίρι του στην Αθήνα, καλύπτοντας για το ειδησεογραφικό δίκτυο τις εκλογές και τις εξελίξεις. "Οι φίλοι μου που με επισκέφθηκαν", αναφέρει, " για μήνες έβλεπαν τις εικόνες των οδομαχιών και των διαδηλώσεων από το κέντρο της Αθήνας και άκουγαν ιστορίες για την κρίση χρέους και την ανεργία", παρατηρεί, σημειώνοντας πως η κοινή εντύπωση ήταν πως το να πας στην Ελλάδα, ήταν σαν να μεταβαίνεις σε μια εμπόλεμη ζώνη.
"Όταν ένας φίλος μου ανακοίνωσε πως θα πάει για διακοπές στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, πολλοί τον ρώτησαν αν υπάρχει ακόμα φαγητό στα καταστήματα...", αλλά όταν ένας άλλος πρώην συμφοιτητής του έφτασε στην Αθήνα, αναφώνησε, "μα που είναι η κρίση;".
Ο συντάκτης που φαίνεται πως έχει προσαρμοστεί πλήρως στα γηγενή τεκταινόμενα και συνήθειες, καταγράφει πως είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που δε γνωρίζει το πως πραγματικά έχει η κατάσταση να εντοπίσει την κρίση. Και αυτό είναι παράδοξο.
"Αν περάσεις μια βόλτα και καθίσεις σε κάποιο από τα αθηναϊκά εστιατόρια και τις καφετέριες του κέντρου, θα σκεφτείς πως δεν υπάρχει κρίση. Σε πολλά από αυτά τα μαγαζιά μάλιστα, δε βρίσκεις ούτε να κάτσεις", σημειώνει.
"Η Αθήνα δείχνει να συνεχίζει να ζει κανονικά, όπως και η υπόλοιπη χώρα. Δείχνει, να είναι "στα καλύτερα" της".
Και συνεχίζει περιγράφοντας ειδυλλιακές εικόνες από τα νησιά της χώρας, αναφέροντας πως δικαίως οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται από τους πιο ευλογημένους της Ευρώπης λόγω του τόπου στον οποίο διαμένουν.
Οι αντιλήψεις σχετικά με την κατάσταση στη χώρα αλλάζουν
"Μίλησα με τουρίστες που ήταν ένα βήμα πριν την ακύρωση των εισιτηρίων τους", γράφει ο Lowen. "Μετά από ένα ούζο σε μια από τις ελληνικές παραλίες, πρέπει να αισθάνονται ανακουφισμένοι που δεν το έκαναν τελικά".
Όλα αυτά τα ειδυλλιακά όμως, είναι και η πραγματική εικόνα; Η συνέχεια του άρθρου δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντική. Τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, οι περικοπές στις συντάξεις και η ένδεια έρχονται σε πρώτο "πλάνο".
Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

news247.gr/