Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ο εθελοντισμός στην Πιερία... της Ευγενίας Θ. Κορτσάρη/ Δ Μέρος

Σήμερα το  Δ Μέρος σε συνέχεια από το Γ Μέρος εδώ

Ο Ποντιακός Σύλλογος ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Στεγάζεται στις Εργατικές Κατοικίες Μυλαυλάκου με έτος ιδρύσεως το 1990
Ανάμεσα στα πολλά ζωντανά του τμήματα, ξεχωρίζω για τον εθελοντικό τους
χαρακτήρα και την κοινωνική τους προσφορά τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας με την ΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με γενικό κάλεσμα και νηστίσιμα φαγητά  καθώς και τις δύο δράσεις για αιμοδοσία που κάνει ο Σύλλογος κάθε χρόνο (το Μάρτιο και το Σεπτέμβριο) με μεγάλη προσέλευση μελών και φίλων !  Το σύνθημά τους :  «Δώσε αίμα μια στιγμή… για μια ζωή !»


Μία εξαιρετική και άκρως απαραίτητη παρουσία για τα δεδομένα της περιοχής μας αποτελεί ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ. http://benjaminorphans.com/
Ο «Σύλλογος Προστασίας Ορφανών Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ» είναι ένας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ φιλανθρωπικός φορέας, με έδρα την Κατερίνη, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1994.  . Πλαισιώνεται και διοικείται κυρίως από άτομα που μεγάλωσαν στο Ορφανοτροφείο Κατερίνης τη δεκαετία του 1950 . O BENIAMIN  έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ειδική τελετή για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε παιδιά που χρήζουν βοήθειας και φροντίδας.
Το τελευταίο επίτευγμα του ΒΕΝΙΑΜΙΝ  η «Αγκαλιά»
ένα νέο μοντέλο στέγασης παιδιών σε κίνδυνο, παιδιών που η φροντίδα και η επιμέλεια τους αφαιρείται από τους φυσικούς γονείς και αποδίδεται ΟΛΙΚΑ στον ΒΕΝΙΑΜΙΝ μετά από Δικαστική Απόφαση.


ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ “Ο ΑΡΓΟΣ” ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Είναι το αντιπροσωπευτικό όργανο των φιλόζωων της περιοχής με συνεχή παρουσία, δημοσιεύσεις, παρεμβάσεις και συμμετοχή σε  εθελοντικές δράσεις άλλων φορέων.  Το Σαββατοκύριακο, 9 & 10 Ιουνίου του 2012, στειρώθηκαν 23 ψυχές τετράποδες !!! 
Ναι, έχουμε και εθελοντές κτηνιάτρους στον τόπο μας που με ενδιαφέρον, αγάπη, πνεύμα συνεργασίας τόσο μεταξύ τους αλλά και με τη Φιλοζωική ΑΡΓΟΣ, γλύτωσαν τη ζωή στα αδέσποτα της πόλης μας παρακάμπτοντας τις αδυναμίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.      


Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης δημιουργίας εργαστηρίων εκμάθησης ζωγραφικής καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (για παιδιά από 8 ετών καθώς και για ενήλικές) ενώ πρόκειται να  ξεκινήσει και η λειτουργία τμήματος κατασκευής κοσμημάτων, με την εθελοντική συμμετοχή εκπαιδευτών.
 

Σπουδαία είναι και  η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» η οποία πήρε το όνομα του διακεκριμένου παγκοσμίως μουσικού που είχε καταγωγή από το Λιτόχωρο και συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις τόσο στο Λιτόχωρο όσο και φιλοξενούμενη σε επετείους άλλων πόλεων.
΄Εχει  επίσης παιδικό τμήμα αλλά και βυζαντινή και παραδοσιακή χορωδία.
Διαθέτει τράπεζα αίματος καλώντας τα μέλη και τους φίλους για αιμοδοσία δύο φορές το χρόνο με σχετικές δημοσιεύσεις .
Μέχρι σήμερα έχει προσφέρει αίμα σε πάρα πολλούς πολίτες και, κατά τους διοικούντες, έχει συμβάλει στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, γεγονός που αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία του Λιτοχώρου αλλά και ευρύτερα


Αξιόλογη η φιλανθρωπική δράση του Φιλοπτώχου Συλλόγου κυριών και δεσποινίδων Λιτοχώρου «η Αγία Μαρίνα».
Αναπτύσσεται όλο το χρόνο με συγκεντρώσεις των μελών, διάφορες εκδηλώσεις (πολλές φορές σε συνδιοργάνωση με τη Φιλόπτωχο της Βροντούς αλλά και με τον ΄Αγιο Νικόλαο Λεπτοκαρυάς), επίσης συγκέντρωση δεμάτων για αναξιοπαθούντες τις ημέρες των εορτών κλπ


Με ιστορία είναι και ο Σύλλογος Νικόλαος Λιούσης στον Κολινδρό στη Β.Πιερία, που όντως τα μέλη και οι φίλοι του είναι πρωτοπόροι στον εθελοντισμό.
Συνεργάζεται με το Σύλλογο Επαγγελματιών για να διοργανώσουν τα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας στην περιοχή,
για δημιουργία εορταστικού κλίματος τα Χριστούγεννα, διατηρεί την ιστορία της περιοχής με τη συλλογή φωτογραφικού και λοιπού αρχειακού υλικού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού (ένα καλοδιατηρημένο νεοκλασσικό κτίριο-καμάρι της περιοχής) και τη συνεχίζει.
Οι Κολινδρινοί αγαπούσαν και αγαπούν τα γράμματα και όλα τα χρόνια υπήρξαν κληροδοτήματα και δωρεές για την πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων.
Σπουδαία και η παρουσία των τοπικών ενοριών που υποστηρίζουν αδιάκοπα αδυνάτους αδελφούς μας με δέματα.
Εθελοντική είναι και η προσφορά από τη σελίδα kolindrinamaslatia.blogspot.gr κάθε διαφήμισης σε επαγγελματίες που θέλουν να γίνουν ευρύτερα γνωστοί.


Ο Σύλλογος Αιμοδοτών ΄Αγιος Δημήτριος στηρίζει τα μέλη του  σε δύσκολες στιγμές αλλά και εκτός συλλόγου συνανθρώπους μας. Πέραν από τις δύο προγραμματισμένες ημέρες αιμοδοσίας καλούν τα μέλη και σε έκτακτη (όπως και φέτος το καλοκαίρι)
 Από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν στην Ελλάδα και στη δωρεά οργάνων σώματος.
΄Ολες αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο ιστορικό
1ο Δημοτικό Σχολείο 
  
Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό να βοηθήσει, να στηρίξει, να προστατέψει με κάθε μέσο παιδιά που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα και επίσης να βοηθήσει τις οικογένειές τους.
Διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλη την Πιερία για τη διάδοση και ενίσχυση των σκοπών του όπως   πρόσκληση για αιμοδοσία, συγκέντρωση αιμοπεταλίων, εορταστικά μπαζάρ, θεατρικές βραδιές, συγκέντρωση βιβλίων για τα παιδιά.
Εκδήλωση αγάπης ήταν επίσης η συναυλία (19/7/2012) του Γιάννη Κότσιρα στο Almira της Παραλίας Κατερίνης.
Ο Σύλλογος είχε δημιουργήσει την αιματολογική πτέρυγα στο Παλαιό Νοσοκομείο Κατερίνης και έχει στείλει παιδιά στο εξωτερικό για νοσηλεία όπου χρειάστηκε.
  
Σχετικός με την υποστήριξη άρρωστων παιδιών και «Η ΛΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ».   Ο Σύλλογος φίλων παιδιών και εφήβων με καρκίνο, στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους με πολλούς τρόπους : Ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία, οργανώνει  εκδηλώσεις  (φιλανθρωπικό μπαζάρ στο Πάρκο Κατερίνης την άνοιξη, αποκριάτικους χορούς, πασχαλινές λαμπάδες στην Κεντρική Πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης κ.α)
Επίσης πραγματοποίησε μια πολύ επιτυχημένη ημερίδα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
με θέμα «Η θρόμβωση ως κοινωνικός κίνδυνος για τον άνθρωπο»
  
Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Βροντούς λειτουργεί από το 2003, στεγάζεται στην αίθουσα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και καλύπτει τόσο τις ανάγκες του χωριού όσο και της γύρω περιοχής.
΄Εχει σαν σύνθημα «Δώσε ζωή…….. Είναι στο αίμα σου !»
Τα μέλη του σταθεροποιήθηκαν στα 100 και πέραν από την καθιερωμένη τους αιμοδοσία, οργανώνουν εκδρομές για σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων (στον ΄Ολυμπο, στο Πήλιο κλπ)
  
Επ ευκαιρία της 10ης Πανελλήνιας λαμπαδιδρομίας εθελοντικής αιμοδοσίας έγιναν τόσο στον Κολινδρό όσο και στην Κατερίνη εκδηλώσεις τονίζοντας το νόημα της εθελοντικής αιμοδοσίας.





Συνεχίζεται....