Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβακλιωτών Αιγινίου (Ανατολική Ρωμυλία) στο Ηρώδιο

Την Κυριακή 9-9-2012 ο Δάσκαλος της Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης με το Αρχείο Μουσ/κής Παράδοσης "Χρόνης Αηδονίδης" στο ΗΡΩΔΕΙΟ


Μνήμη και παράδοση δίνουν τα χέρια στις 9 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο σε μια ξεχωριστή βραδιά που
θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό, με πρωτοβουλία της Ελισάβετ Παπαγεωργίου, που έχει συνδέσει το όνομά της με ξεχωριστά μουσικά γεγονότα στο Ηρώδειο τα τελευταία χρόνια.

Ο μεγάλος δάσκαλος και ερμηνευτής της ελληνικής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης, πλαισιωμένος από αυθεντικά παραδοσιακά συγκροτήματα, που θα έρθουν ειδικά για την συναυλία στην Αθήνα, από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θράκη, αλλά και τους μαθητές του, θα μας προσφέρει μια περιήγηση στην ιστορία και την μουσική παράδοση της Θράκης, στα νανουρίσματα της Μακεδονίας, στους εντόνους ρυθμούς του  Πόντου  και στα Μοιρολόγια της Σμύρνης.

Επί σκηνής επαγγελματίες δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων, αλλά και μια παιδική χορωδία με μικρούς ταλαντούχους χορωδούς ηλικίας πέντε έως δέκα ετών, διακόσιοι συνολικά συντελεστές, οι οποίοι θα συμπράξουν σε αυτή τη μεγαλειώδη παραγωγή, που θα φέρει το άρωμα της Θράκης, αλλά και της Σμύρνης. Στο πλευρό του Χρόνη Αηδονίδη και ο Δραμινός ερμηνευτής, που διατηρεί άρρηκτη τη σχέση του με την παράδοση, Πέτρος Γαϊτάνος. Επίσης στη συναυλία θα συμμετέχει και η ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα.

Ο Χρόνης Αηδονίδης, Θρακιώτης στην καταγωγή, θεωρείται ο Έλληνας μέγας δάσκαλος καταγραφέας και ερμηνευτής της ελληνικής παράδοσης με έμφαση στην παράδοση της γενέτειρας του της Θράκης. Στη συναυλία της 9ης Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, θα μας ταξιδέψει στις μελωδίες και τους ρυθμούς της Ανατολικής, της Δυτικής και της Βόρειας Θράκης, της Μακεδονίας και της Σμύρνης. Το μουσικό πρόγραμμα της συναυλίας αποτελεί μουσική κατάθεση που αντικατοπτρίζει την σχέση της Ελλάδας με την Ανατολή και έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στο Βυζάντιο. Περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης, τραγούδια της ξενιτιάς, της τάβλας, του γάμου, μοιρολόγια, βυζαντινούς ύμνους. Πρόκειται για μια  θεαματική παράσταση γεμάτη κρουστά, έντονους ρυθμούς, τραγούδι και χορό.

Συμμετέχουν χορωδοί, χορευτές, συνεργάτες και μαθητές, ακόμα και πέντε χρόνων, του κορυφαίου ερμηνευτή, μέλη του Συλλόγου «Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης», που θα έρθουν από την Θράκη και θα παρουσιάσουν με αριστουργηματικό τρόπο τόσο τον πολιτισμό της Ανατολικής, Βόρειας και Δυτικής Θράκης, όσο και την επιρροή τους στα παραδοσιακά τραγούδια της υπόλοιπης Ελλάδας. Ανάμεσά τους χορωδία 35 παιδιών από την Αλεξανδρούπολη, χορευτικό συγκρότημα πενήντα ατόμων που θα αναπαραστήσουν τελετουργικά έθιμα και σπάνια δρώμενα από την Θράκη. Στο Ηρώδειο θα εμφανιστούν πάνω από 200 συντελεστές, κάτοικοι και προσφυγές από τον Πόντο, την Θράκη και την Μακεδονία, οι οποίοι έχουν οργανωμένα λαογραφικά κέντρα και παρουσιάζουν αυθεντικά τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου τους. Επίσης τα  χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ανατολική Ρωμυλία” από το Αιγίνιο σε χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας σε χορούς Ανατολικής Θράκης με εντυπωσιακές αυθεντικές στολές.

Πρόκειται για ένα πλούσιο θέαμα όπου θα εναλλάσσονται οι μοναδικές ερμηνείες του Χρόνη Αηδονιδη με τελετουργικούς χορούς και, προβολή ιστορικών φωτογραφιών και slides από την Θράκη, παιδικές χορωδίες  με αυθεντικές στολές υπό την συνοδεία δυο ορχηστρών παραδοσιακών οργάνων. Μια παράσταση με προσεγμένη σκηνοθετικά επιμέλεια της Σίντυ Τριάντη με σκηνικά, κοστούμια και μια σειρά από εκπλήξεις. Χρώματα ρυθμοί γρήγορες εναλλαγές και ερμηνείες από τον Πέτρο Γαϊτάνο που θα ερμηνεύσει ποντιακά τραγούδια και την Γιώτα Νεγκα που θα εστιάσει στην ερμηνεία τραγουδιών από την Σμύρνη.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν στο Σύλλογο Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων «Συνεχίζω».

http://www.ant1online.gr/