Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Καταργούνται τα δωρεάν συγγράμματα σε φοιτητές


Τέλος στη χορήγηση των δωρεάν συγγραμμάτων σε φοιτητές ΑΕΙ - ΤΕΙ από το εαρινό εξάμηνο. Τι εξετάζουν στην κυβέρνηση

Από το εαρινό εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς αναμένεται να καταργηθεί η χορήγηση των δωρεάν συγγραμμάτων σε φοιτητές από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Η κατάργηση της χορήγησής τους, που συνδέεται με το νέο πακέτο μέτρων και τις απαιτήσεις της τρόικας, αναμένεται να βγάλει τους φοιτητές στους δρόμους, προκαλώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Η συζήτηση για το σύστημα που θα αντικαταστήσει το έντυπο σύγγραμμα, σύμφωνα με τον "Τύπο της Κυριακής", δεν έχει προχωρήσει.
Η επέκταση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών κοστίζει, το ηλεκτρονικό σύγγραμμα δεν απαλλάσσεται από πνευματικά δικαιώματα, που επίσης κοστίζουν, ενώ στο "πακέτο Στουρνάρα", το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να κόβει ολόκληρη τη σχετική πίστωση, ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στην ετήσια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για τη δωρεάν διάθεση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Αν δεν επιλυθούν πολύ γρήγορα νομικά και άλλα πρακτικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την άμεση μετάβαση από το έντυπο στο ηλεκτρονικό σύγγραμμα, η φοιτητική πελατεία εξωθείται στην ελεύθερη αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου υλικού.
Η διάθεση ηλεκτρονικών σημειώσεων από τους καθηγητές θεωρείται περιοριστική λύση, καθώς καταργεί την ελεύθερη επιλογή του φοιτητή και αναγορεύει τον διδάσκοντα σε αποκλειστική πηγή πανεπιστημιακής γνώσης.
Οι εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων από την άλλη, αφού διευκρίνισαν ότι "δεν απορρίπτουν το ηλεκτρονικό βιβλίο ως εχθρό του φυσικού εντύπου και δεν αποδέχονται παθητικά την καθολική εφαρμογή της playstationποίησης της Παιδείας", προσγείωσαν απότομα τον σχεδιασμό του υπουργείου:
"Η ανάρτηση ενός συγγράμματος στο Διαδίκτυο με ηλεκτρονική μορφή προϋποθέτει, εκτός των άλλων, και:


 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

news247