Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ΠΙΕΡΙΑΣ

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Με αφορμή το κάλεσμα της Επιτροπής Ενεργών Πολιτών Πιερίας προς όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις να πάρουν θέση για το επίμαχο θέμα της αποκατάστασης του λατομείου του Λιτοχώρου και με βάση:
·        την εισήγηση  - μελέτη της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δίου  - Ολύμπου (ΔΕΑΔΟ) για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και την «αποκατάσταση» τμήματος 15 στρεμμάτων του λατομείου του Λιτοχώρου
·        τις αντίστοιχες εισηγήσεις της Π.Ε. Πιερίας (Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων/ 10-5-2012 & Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας 30-5-2012)
·        τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Δίου – Ολύμπου
 
κι από την άλλη λαμβάνοντας υπόψη:
·        το νόμο 4001 / 2011, για την αποκατάσταση περιβάλλοντος σε λατομεία, σύμφωνα με τον οποίο «επιτρέπεται η απόθεση, επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων που προέρχονται από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)». Η αποκατάσταση δηλαδή των λατομείων θα πρέπει να γίνεται με φυσικά, αδρανή υλικά κι όχι με βιομηχανικά απόβλητα ή κάθε λογής «παραπροϊόντα».
·        Το νόμο 4042 /  2012 και συγκεκριμένα το άρθρο περί «διασυνοριακής μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων»
·        την Ενιαία Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της ΠΚΜ της 21.12.2010 για τη συνέχιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου λατομείου, σύμφωνα με την οποία η αποκατάσταση του λατομείου θα πρέπει να γίνει με φυσικά αδρανή υλικά (που θα προέρχονται και από την ίδια την εξόρυξη // σημεία 2.14 & 2.17.8)
·        την έλλειψη υδρογεωλογικής μελέτης για την περιοχή
 
 
θεωρούμε ότι:
·        υπάρχει τεράστιο νομικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό κενό μεταξύ της πρώτης απόφασης για τη συνέχιση της λειτουργίας του λατομείου του Λιτοχώρου (21.12.2010) και την έγκριση της μελέτης της ΔΕΑΛ για την τροποποίηση της αρχικής ΜΠΕ και  την «αποκατάσταση» του λατομείου με το «παραπροϊόν» της TOSOH. Ως εκ τούτου, θα γίνει αναζήτηση και τυχόν ποινικών ευθυνών.
·        εγείρονται αναπάντητα ερωτήματα για τους λόγους και τη μέθοδο που ακολουθήθηκε για την κατηγοριοποίηση του βιομηχανικού αποβλήτου της TOSOH ως «μη επικίνδυνου», τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που κάνουν λόγο ακριβώς για το αντίθετο
·        ως βιομηχανικό απόβλητο θα πρέπει να αποτεθεί σε ειδικά κατασκευασμένο χώρο απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων κι όχι στους πρόποδες ενός περιβαλλοντικά προστατευόμενου χώρου
·        η αποκατάσταση του λατομείου θα πρέπει να γίνει με φυσικά αδρανή υλικά που υπάρχουν άφθονα στη γύρω περιοχή (πράγμα που προβλέπεται κι από την απόφαση της 21.12.2010)
 
 
κατά συνέπεια:
·        απαιτούμε την απόσυρση της απόφασης για την τροποποίηση της ΜΠΕ όσον αφορά τη λειτουργία του λατομείου. Δεν θα αφήσουμε σε καμιά περίπτωση το λατομείο κι ο Όλυμπος να μετατραπούν σε ΧΥΤΑ ή ακόμη χειρότερα σε ΧΥΤΕΑ.
·        θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για την αποτροπή του συγκεκριμένου αμφισβητήσιμου -αν όχι εγκληματικού- σχεδιαζόμενου έργου.
 
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους (και για ακόμη περισσότερους)στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής και της Επιτροπής Ενεργών Πολιτών Πιερίας (και κατά της απόθεσης αποβλήτων στο Λιτόχωρο). Καλούμε επίσης με τη σειρά μας όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τα κόμματα να τοποθετηθούνανοιχτά και δημόσια για το ζήτημα.
 
Σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του περιβάλλοντος και των ζωών μας θα μας βρουν μπροστά τους.
 
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!
 
 
 
Επιτροπή Περιβάλλοντος ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ. Πιερίας