Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις ζητά η τρόικα

Στο τραπέζι όλα τα θέματα που περιλαμβάνονταν στο περίφημο email
Με καθυστέρηση δύο ωρών λόγω του αποκλεισμού του Υπουργείου Εργασίας από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα. Παρά τα χαμόγελα
κατά την έξοδο τους, οι επικεφαλής της τρόικας απαίτησαν από τον υπουργό Εργασίας να πάρει μέτρα που ξεπερνούν σε σκληρότητα όλα εκείνα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει νέα συνάντησή του με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας ενώ το πρωί της Τετάρτης θα βρίσκεται στο υπουργείο Εργασίας το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών.

Οι επικεφαλείς της τρόικας ξεκαθάρισαν ότι ως αποδοτικά μέτρα θεωρούν μόνο τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Γι' αυτό και αρνήθηκαν να συναινέσουν με την πρόθεση του Υπουργού να «παγώσει» νομοθετικά τον κατώτερο μισθό στα 586 ευρώ. Αντιθέτως, ζήτησαν:

- Αύξηση του χρόνου εργασίας κατά 1 ημέρα χωρίς οκτάωρο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με μόνη δέσμευση ξεκούρασης των εργαζομένων κατά 11 ώρες ημερησίως, επιτρέποντας δηλαδή την εργασία να φτάσει στο ανώτερο στις 13 ώρες την ημέρα και στις 78 την εβδομάδα.

- Επέμειναν στην μείωση τουλάχιστον στο μισό, του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή του 50% της αποζημίωσης, που σήμερα βρίσκεται στους τέσσερις, πέντε ή και έξι μήνες ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας.

- Οι δανειστές μας απαίτησαν την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, στα 67, μέτρο που αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 1 δισ. στα ταμεία. Μάλιστα η τρόικα απαιτεί να μην υπάρξει καν περίοδος προσαρμογής, που σημαίνει ότι ακόμη και ασφαλισμένοι που περιμένουν να συμπληρώσουν μέσα στο 2013 τα συντάξιμα έτη, θα βρεθούν εντελώς ξαφνικά να πρέπει να δουλέψουν άλλα δύο χρόνια.

Έτσι, το πακέτο των μέτρων του Υπουργείου Εργασίας είναι σίγουρο πλέον ότι δεν θα περιοριστεί στα 5 δισ. όπως ήταν ο αρχικώς σχεδιασμός, αλλά ενδέχεται να ξεπεράσει τα έξι, καλύπτοντας πολύ περισσότερα από τα μισά των 11,5 δισ. που ακόμη αναζητά η κυβέρνηση.

http://www.skai.gr