Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι μισθοί μειώνονται και οι τιμές αυξάνονται


Ρεπορτάζ: Χριστούλιας Δημήτρης

Το πιο «καυτό» φθινόπωρο υποστηρίζουν ότι θα είναι το φετινό για την αγορά, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, εκτιμώντας ότι η ολοένα και μεγαλύτερη
συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος αλλά και η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και στο κλείσιμο χιλιάδων ακόμη επιχειρήσεων.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, η κατανάλωση στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εμφανίζεται μειωμένη κατά 5,5%, με τους καταναλωτές να έχουν περιορίσει αυστηρά τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία.

Παράγοντες του κλάδου, εκτιμούν, ότι «με δεδομένο ότι οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν φέτος αυξημένους φόρους, την στιγμή μάλιστα που έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα τους, είναι λογικό να περικόψουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες τους, ακόμη και αν πρόκειται για την αγορά βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα».

Την ίδια στιγμή όμως που η ύφεση έχει επηρεάσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, η ακρίβεια καλά κρατεί, με τον πληθωρισμό τον Αύγουστο να διαμορφώνεται στο 1,7% από 1,3% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνονται σε πάγιους και τακτικούς λογαριασμούς που καλούμαστε να πληρώσουμε, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 19,8% το κόστος του φυσικού αερίου, κατά 16,3% το ηλεκτρικό ρεύμα, κατά 15,6% το πετρέλαιο θέρμανσης, 10% τα νωπά λαχανικά, 9,4% τα αναψυκτικά, 6,3% οι χυμοί φρούτων ενώ 2% ακρίβυναν οι τιμές στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά.

Και όπως όλα δείχνουν τα χειρότερα έπονται, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr αναμένεται και νέο κύμα ανατιμήσεων τις επόμενες ημέρες, από μεμονωμένες ωστόσο εταιρίες στα αλλαντικά, στα απορρυπαντικά, στα αλκοολούχα ποτά και τα σνακ, σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 16%.

Πτώση των τιμών ζήτησε η τρόικα 

Nα πέσουν οι τιμές στην αγορά ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον Κωστή Χατζηδάκη. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη λειτουργία του ανταγωνισμού, την απελευθέρωση αγορών και την άρση ρυθμιστικών και κανονιστικών εμποδίων σε λιανεμπόριο, καύσιμα και φάρμακα προκειμένου να επιτευχθεί και η μείωση των τιμών.

Αναφορικά με τις στρεβλώσεις στην αγορά, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου επιστολή σε όλους τους παράγοντες της αγοράς και τους καταναλωτές, προκειμένου οι τελευταίοι έως το τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους σχετικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε τη σύμβαση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέσω της οποίας ο Οργανισμός θα παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά για τους τομείς παρεμβάσεων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Επιπλέον, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν θετικοί στην προσπάθεια του υπουργείου για ρύθμιση των δανείων, χωρίς να ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα. 

http://www.real.gr