Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Προέδρου ΣΕΒΕ κ. Δημήτρη Λακασά με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στα γραφεία της ΕΣΕΕ

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πολύ

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλη Κορκίδη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρη Λακασά. Στη συνάντηση, η οποία διενεργήθηκε σε
ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζητήθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματική δράση, τα προβλήματα των επιχειρήσεων και πιθανές προτάσεις διεξόδου από την υφεσιακή πορεία στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία.  Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο ζήτημα της εξωστρέφειας και στη σημασία του υπό σύσταση Εθνικού Οργανισμού Εξωστρέφειας, ο οποίος θα προέλθει κατόπιν συγχώνευσης ΔΕΘ, HELEXPO και ΟΠΕ και στόχος του θα είναι να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο διαχείρισης και συντονισμού των εθνικών μας εξαγωγών.
Ο κ. Λακασάς τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της ρευστότητας και της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, την ανάγκη υποκατάστασης των εισαγωγών και σύνδεσης με την επιχειρηματική ομογένεια, τη χαρτογράφηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την καταγραφή εμποδίων εισόδου ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.  Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης από την πλευρά του τόνισε ότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής αγοράς θα πρέπει να είναι η βασική μας έγνοια, αφού αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε τη σημασία της μετατροπής των βιομηχανικών πάρκων σε επιχειρηματικά και εξαγωγικά, της εγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων σε εμπορικά κέντρα πόλεων του εξωτερικού, της δημιουργίας ειδικών οικονομικών περιοχών όπου θα μπορούν να εγκαθίστανται μόνο ελληνικές επιχειρήσεις και τέλος της διευκόλυνσης της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω του συμψηφισμού του ΦΠΑ. Η ανάπτυξη, όμως, των εξαγωγών θα είναι μία μακρά και επίπονη διαδικασία που θα απαιτεί σχέδιο και αφοσίωση στην εφαρμογή του και σ’ αυτό το σημείο ο Εθνικός Οργανισμός Εξωστρέφειας θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Η ελληνική μικροεισαγωγική εμπορική επιχείρηση επιβάλλεται να γίνει και μικροεξαγωγική. Η εξωστρέφεια θα είναι ένας βασικός δίαυλος για την κρίση και γι’ αυτό οφείλουμε να προετοιμάσουμε μια νέα γενιά εμπόρων που θα έχει στραμμένο το βλέμμα της προς το εξωτερικό. Για τις παραδοσιακές εξαγωγές, όπως τις έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, χρειάζεται ένα πλέγμα συντονισμένων ενεργειών, οι οποίες θα προωθούν την καλύτερη ανάπτυξη των οικείων δραστηριοτήτων.