Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Έληξε την απεργία ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

από Τίμος Παπαδόπουλος

Mε 70 ψήφους υπέρ και 64 κατά, τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισαν, έπειτα από μία πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση, την άρση της αναστολής πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, και από Δευτέρα αρχίζουν να χορηγούν
φάρμακα και να εκτελούν συνταγές του Οργανισμού.
Οι φαρμακοποιοί έκριναν πως το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ίδιους τους καλύπτει, και αποφάσισαν να λήξουν την κινητοποίησή τους. Προειδοποιούν ωστόσο πως αν παρατηρηθεί και πάλι, καθυστέρηση στην εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ, θα βάλουν και πάλι λουκέτο στα φαρμακεία τους.
Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί στους φαρμακοποιούς 130 εκατ. ευρώ για τις συνταγές του Ιουνίου και μένουν άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις συνταγές Ιουλίου και Αυγούστου.

Συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας
Ωστόσο οι φαρμακοποιοί της Αθήνας «τραβούν διαφορετικό δρόμο» και συνεχίζουν κανονικά τις κινητοποιήσεις τους, καθώς δεν συμφώνησαν με την απόφαση που έλαβε ο Π.Φ.Σ., ενώ οριστικές αποφάσεις αναμένεται να λάβουν τη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Λυκουρέντζο ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι πρόβατα και δεν υπακούουν σε κομματικές πιέσεις και εντολές, από οπουδήποτε και αν προέρχονται», τονίζεται σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
«Καλούμε τον Υπουργό Υγείας αντί να ζητά κατανόηση από εμάς, να κατανοήσει ο ίδιος τις ευθύνες της πολιτείας απέναντι στους ασφαλισμένους, να φροντίσει να είναι το κράτος συνεπές στις υποχρεώσεις του και να εξασφαλίσει την λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας μας, το οποίο καταρρέει», προσθέτει η ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους, τις ιατρικές επισκέψεις. Οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας τους, έως την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου.