Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος.  Η ΄΄ μαύρη΄΄ αυτή σελίδα  στην  ιστορία του
ελληνικού έθνους ζωντανεύει την τραγωδία που βίωσαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας. Την τραγωδία του  ολοκαυτώματος, του θανάτου, των βασανιστηρίων, του ξεριζωμού, της εξαθλίωσης.

Με σεβασμό αποτίνουμε  φόρο τιμής στους Έλληνες που έχασαν άδικα  τη ζωή τους  με τον πιο άγριο τρόπο μόνο και μόνο επειδή ήταν Έλληνες. Ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια, έγιναν πρόσφυγες,   διασκορπίστηκαν  στις πέντε ηπείρους, αφήνοντας πίσω σπίτια, περιουσίες, παρελθόν αλλά κυρίως την ίδια τους την ψυχή.  
  
Χρέος μας η διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού και της παράδοσης που μας κληροδότησαν και που αποτέλεσαν τη δύναμή τους  προκειμένου να ορθοποδήσουν, να επιβιώσουν και να ΄΄χτίσουν΄΄  από την αρχή τις ζωές τους στις νέες εστίες που εγκαταστάθηκαν.
  
Με υπομονή, επιμονή, προκοπή,  εργατικότητα, πόνο, θυσίες  και κόπο κατάφεραν και δημιούργησαν νέα ζωή, σε νέες πατρίδες. Με αγάπη και πίστη στις ρίζες τους, στα ήθη, στα έθιμα, στις παραδόσεις που έμειναν ζωντανά  μέσα στις καρδιές τους, προσέφεραν και συνέβαλαν στην ανάπτυξη των περιοχών που εγκαταστάθηκαν.

Περισσότερο από ποτέ η ημέρα αυτή πρέπει να διδάξει και να στείλει σε όλους ισχυρά μηνύματα. Για να επιβιώσει ένας λαός οφείλει να γνωρίζει την ιστορία του και  να την προστατεύει.
  
Η ιστορική γνώση  πρέπει να είναι  φάρος καθοδήγησης  για ένα καλύτερο μέλλον. Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα,    αποτελεί πληγή που δεν θα επουλωθεί ποτέ, πληγή που  αξιώνει το σεβασμό της παγκόσμιας κοινότητας.

                             Η Αντιπεριφερειάρχης   Πιερίας

                                  Σοφία Μαυρίδου