Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Μπορούν αν θέλουν να πατάξουν το λαθρεμπόριο καυσίμων

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (Π. Οφθαλμίδη, πρόεδρος, Θ. Κωστόπουλο, οργανωτικός γραμματέας και Αθ. Σταμούλη, γενικός γραμματέας) είχαν σήμερα στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Ευγενία Ουζουνίδου και Θανάσης Πετράκος. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα καυτά θέματα του λαθρεμπορίου καυσίμων, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και για τη σημασία που έχει για το κοινωνικό σύνολο ο Δημόσιος χαρακτήρας των Ελληνικών Πετρελαίων.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια υπογράμμισαν:
1. Τα ΕΛ.ΠΕ. μαζί με την Δ.Ε.Η. είναι οι ποιο σημαντικές εταιρείες του δημόσιου τομέα αφενός λόγω του μεγέθους και αφετέρου λόγω της σπουδαιότητας του αντικειμένου. Μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση έχει δείξει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα από την είσοδο των ιδιωτών στην επιχείρηση αλλά στην ουσία σώθηκε ο ιδιώτης (Λάτσης) ο οποίος σταδιακά απέκτησε τον έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας. Τα ΕΛ.ΠΕ. παρά την μείωση της εσωτερικής ζήτησης ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξημένα κέρδη EBIDTA 272 εκατομμύρια ευρώ έναντι 217 εκατομμύρια ευρώ το 2011 (αύξηση 25%). Τα κέρδη για το 2013 αναμένονται ακόμα μεγαλύτερα λόγω του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου της Ελευσίνας το οποίο θεωρείται από τα πιο σύγχρονα της Ε.Ε. και το κόστος αναβάθμισής του ήταν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

2. Σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, ότι προφανώς οι κυβερνώντες δεν επιθυμούν να το πατάξουν, καθώς, όπως είπαν, υπάρχουν οι ελεγκτικοί εκείνοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να το πετύχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Οι ίδιοι τόνισαν ότι τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω είναι μεγάλα και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Σημείωσαν μάλιστα ότι δυο είναι οι βασικές «πύλες» του λαθρεμπορίου, η θαλάσσια περιοχή της χώρας και τα τελωνεία στα σύνορα.

3. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η αντιπροσωπεία του σωματείου ανέφερε ότι η κατάσταση με την αύξηση της τιμής του θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αλλά και στους βιοτέχνες και επαγγελματίες και για αυτό η απόφαση δεν πρέπει να ισχύσει.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σημείωσαν:

1. Tην προκλητική ολιγωρία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και της τωρινής σε σχέση με την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, δεδομένου ότι ακόμη και το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει δεν εφαρμόστηκε ποτέ επί της ουσίας. Παράλληλα τόνισαν ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι μια βαριά και επικερδής για τους λαθρέμπορους βιομηχανία, από την οποία τα ετήσια διαφεύγοντα κέρδη του Δημοσίου υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δημιουργεί προφανώς και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο. Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από τον Απρίλιο και προβλέπουν:
•    GPS και σήμανση στα μεταφορικά μέσα.
•    Μοριακούς ιχνηθέτες στα καύσιμα.
•    Συστήματα εισροών-εκροών.
•    Ταυτόχρονα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις.
•    Να συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με τις αντλίες.
•    Να είναι αυστηρότατες οι ποινές για τους παρανομούντες. Την ελεγκτική ανικανότητα ή και απροθυμία του κράτους, να πάψει να την πληρώνει ο καταναλωτής.

2. Σε ότι αφορά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η Ε. Ουζουνίδου και ο Θ. Πετράκος επισήμαναν ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο χαράτσι στους πολίτες και προσέθεσαν πως η εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να γίνει προς τα κάτω. Άμεσα πρέπει να παγώσει η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα να θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

3. Σε σχέση με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των. ΕΛ.ΠΕ. οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου τόνισαν την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. στο ξεπούλημα της επιχείρησης. Επίσης υπογράμμισαν ότι οι επιπτώσεις από την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., θα είναι τραγικές και θα κάνουν τη χώρα ευρωπαϊκή μπανανία διότι πέραν των άλλων θα δημιουργηθεί ένας ιδιώτης κολοσσός με τεράστια δύναμη οικονομικής και πολιτικής παρέμβασης στα πράγματα της χώρας καθώς θα ελέγχει το 70% περίπου της εγχώριας αγοράς καυσίμων. Για το λόγο αυτό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα προσπαθήσει να δημιουργηθεί ένα πανενεργειακό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής για να αποτραπεί το ξεπούλημα των ενεργειακών εταιρειών.

ΑΠΟ ΤΟ LEFT.GR



ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ
Νομού Πιερίας
Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr