Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

«Τοξικό κοκτέιλ» στον κάμπο του Κιλελέρ

Του Γιάννη ΜύττηΣε τοξική χωματερή έχει μετατραπεί ο χώρος συλλογής επικινδύνων αγροχημικών στην περιοχή του Πλατύκαμπου, στον δήμο Κιλελέρ της Λάρισας. 

Ισχυρά ζιζανιοκτόνα, συσκευασίες από αγροχημικά, υπολείμματα από
εντομοκτόνα και άλλα σκευάσματα εξαιρετικής επικινδυνότητας για το περιβάλλον και τους υδρόβιους οργανισμούς έχουν ξεχειλίσει από την περίφραξη του χώρου, με αποτέλεσμα να «ποτίζεται» με το επικίνδυνο φορτίο τους το περιβάλλον της περιοχής.

Τα επικίνδυνα χημικά βρίσκονται στη θέση τους εδώ και τρία χρόνια, καθώς κανένας φορέας δεν έχει ενδιαφερθεί να τα συλλέξει. Ως εκ τούτου, το ύψος του σωρού των συσκευασιών ξεπερνά τα τρία μέτρα. Αγρότες και φορείς καταγγέλλουν στη Real planet την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή τους και κάνουν έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να περισυλλέξουν το βλαβερό φορτίο.

«Απευθύνουμε έκκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να συλλέξουν τα επικίνδυνα αγροχημικά, καθώς έχει δημιουργηθεί μια οικολογική βόμβα που απειλεί το περιβάλλον και την υγεία των αγροτών της περιοχής», αναφέρει στην «R» o Γιώργος Χαρίσης, πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού «Γαλήνη». «Το επικίνδυνο τοξικό κοκτέιλ απειλεί τον υδροφόρο ορίζοντα, ρυπαίνει ασύστολα το οικοσύστημα της περιοχής και απειλεί τη δημόσια υγεία», επισημαίνει η γεωπόνος του συνεταιρισμού Βάσω Αδαμούλη, συμπληρώνοντας: «Πολλές από αυτές τις συσκευασίες είναι εξαιρετικά εύφλεκτες». 

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2010, όταν οι αγρότες του τοπικού συνεταιρισμού πήραν την πρωτοβουλία να συλλέξουν τις συσκευασίες τους στον περιφραγμένο χώρο. Το εγχείρημα βρήκε ανταπόκριση από όλους τους αγρότες του δήμου Κιλελέρ, οι οποίοι, δείχνοντας πρωτόγνωρη περιβαλλοντική συνέπεια, απέρριπταν τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ολα αυτά, όμως, δυστυχώς μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Εκτοτε, ο κάδος ξεχείλισε και πλέον δεν μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα, αναγκάζοντας τους αγρότες να αδειάζουν ξανά δεξιά και αριστερά τα υπολείμματα των αγροχημικών τους ρυπαίνοντας ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Αλλωστε, αυτή η κατεύθυνση είχε δοθεί ήδη από το 2009 από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της τότε νομαρχίας Λάρισας με σαφή οδηγία προς τους δήμους της περιοχής να τοποθετούν πλαστικούς κάδους ανακύκλωσης σε εμφανή σημεία κοντά στις ζώνες καλλιέργειας, ώστε να εξυπηρετείται η διαδικασία συλλογής των αγροχημικών συσκευασιών και να αποφεύγεται η ρύπανση τους περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο, όμως, δυστυχώς δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός να αναλάβει δράση.

Στο... πάρα πέντε
To πρόβλημα άρχισε να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και άρχισε να ενοχλεί αρκετούς από τους δημότες της περιοχής. Πριν από μερικούς μήνες και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των αγροτών στον δήμο και στην αποκεντρωμένη διοίκηση να μαζευτούν τα αγροτικά απορρίμματα, άγνωστοι προσπάθησαν να «κουκουλώσουν» το πρόβλημα. 

Συγκεκριμένα, με ένα εκσκαπτικό μηχάνημα προσπάθησαν να ανοίξουν έναν μεγάλο λάκκο και να αδειάσουν το επικίνδυνο φορτίο βαθιά μέσα στο έδαφος. Βέβαια, οι δράστες δεν ολοκλήρωσαν ποτέ το έργο τους, αφού έγιναν αντιληπτοί από αγρότες της περιοχής, που απέτρεψαν έτσι μια ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με στοιχεία του συνεταιρισμού, μέσα στον περιφραγμένο χώρο βρίσκονται επικίνδυνες συσκευασίες, ποτισμένες από δηλητήρια, όπως το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο 4-D, το fluometuron το chlorpurifos, το emamectin benzoate, το deltamethrin κ.ά., που είναι εξαιρετικά τοξικές ουσίες για τους υδρόβιους οργανισμούς και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στους υδάτινους αποδέκτες. 

«Το κοκτέιλ όλων αυτών των ουσιών έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην εντομοπανίδα, όπως οι μέλισσες κ.ά., που είναι ωφέλιμες και για την ευφορία των χωραφιών της περιοχής», επισημαίνει η γεωπόνος Β. Αδαμούλη, υπογραμμίζοντας: «Οι επικίνδυνες ουσίες που βρίσκονται εκεί πάνω από τρία χρόνια εγκυμονούν περαιτέρω κινδύνους στο οικοσύστημα, καθώς οι βλαβεροί μικροοργανισμοί γίνονται πιο ανθεκτικοί στα επικίνδυνα δηλητήρια, γεγονός που θα επιβαρύνει με επιπλέον χημικές ουσίες το οικοσύστημα».

real.gr