Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Δημήτρης Λακασάς: Να μην χαθεί η ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη...


Σύννεφα πάνω από την τριπλή συγχώνευση ΔΕΘ-Ηelexpo-ΟΠΕ
Τι μετέφεραν οι φορείς της πόλης προς τον Κ.Χατζηδάκη, τι ζήτησε ο υπουργός. Να μην χαθεί η ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δ.Λακασάς
του Γιώργου Χατζηλίδη
Σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο υλοποίησης της τριπλής συγχώνευσης ΔΕΘ, Helexpo
και ΟΠΕ, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, εξέφρασαν εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε το προσχέδιο της συγχώνευσης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί του οποίου, άπαντες οι φορείς, συμφώνησαν ότι παρουσιάζει μεγάλα κενά σε οικονομοτεχνικό επίπεδο.
Πάντως, οι περισσότεροι ομονόησαν ότι κυβερνητική προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η συγχώνευση των αδελφών εταιρειών ΔΕΘ και Helexpo. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως μετέφεραν οι φορείς προς τον υπουργό, θα μπορούσε να εξεταστεί, ακολούθως, η δυνατότητα συγχώνευσης του νέου, ενοποιημένου εκθεσιακού φορέα με τον ΟΠΕ για τη δημιουργία του υπέρ-οργανισμού εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αλλά, όπως επισημάνθηκε, αυτό το τελευταίο, θα πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένου business plan που θα δίνει λύσεις σε όλα τα νομικά και οικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν. Επί παραδείγματι, όπως συζητείται, ένα τέτοιο ζήτημα είναι το εάν η χρηματοδότηση των δράσεων του νέου φορέα εγείρει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού στην εκθεσιακή αγορά.
Παράλληλα, επανέρχεται στο προσκήνιο το ερωτηματικό σχετικά με το κατά πόσο ο νέος φορέας θα μπορέσει να ανταποκριθεί αφενός στο εκθεσιακό αντικείμενο και αφετέρου στην προώθηση των εξαγωγών.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς, τόνισε ότι οι ενδοιασμοί εδράζονται σε τεχνικά ζητήματα που μπορεί και πρέπει να ξεπεραστούν, για να μην χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για τη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του ο κ.Χατζηδάκης άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις των παριστάμενων εκπροσώπων των φορέων και ζήτησε να καταρτίσουν μία συγκεκριμένη πρόταση, υπό τον συντονισμό του Υ-ΜΑΘ Θ.Καράογλου, ώστε να την υποβάλουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, προς το υπουργείο Ανάπτυξης, για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που καίει την πόλη(και όχι μόνο) το ταχύτερο δυνατό.


voria.gr