Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ


Με αφορµή την αναστάτωση που έχει δηµιουργηθεί από την πρόσφατη σφράγιση καταστηµάτων στον Κολινδρό και τα σχετικά δηµοσιεύµατα σε τοπικές διαδυκτιακές σελίδες,  περιγράφουµε παρακάτω συνοπτικά τη Νοµοθεσία που αφορά στην Προσωρινή Αφαίρεση Άδειας, στην Ανάκληση Άδειας και στη Σφράγιση Άνευ Απαιτούµενης Άδειας καταστήµατος.

Αρχικά,  οφείλουµε να ενηµερώσουµε πως αρµόδιο όργανο ελέγχου της νόµιµης λειτουργίας των
καταστηµάτων είναι η ∆ηµοτική Αστυνοµία και όπου δεν υπάρχει αυτή η Υπηρεσία, αρµόδια είναι η Αστυνοµία.
• Εφ’  όσον υποβληθούν από την Αστυνοµία εντός του ίδιου έτους  τρεις (3) βεβαιώσεις παραβάσεων, ο ∆ήµος είναι υποχρεωµένος µέσα σε διάστηµα 15 ηµερών να προβεί σε Προσωρινή Αφαίρεση της Άδειας του καταστήµατος (το οποίο πρακτικά σηµαίνει τη σφράγιση αυτού) από δέκα (10) έως εξήντα (60) ηµέρες ανάλογα µε τη βαρύτητα της παράβασης.

• Οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόµος για τους παραβάτες των διατάξεων που αφορούν την ορθή λειτουργία των Καταστηµάτων Υγειονοµικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ),  είναι η Ανάκληση της Άδειας Λειτουργίας και η αφαίρεση αυτής, µέχρι την έκδοση της νέας τροποποιηµένης άδειας.
Μερικοί από τους λόγους ανάκλησης είναι η αλλαγή και γενικότερα η ουσιώδης τροποποίηση των όρων των ΚΥΕ.

• Τέλος, στην περίπτωση όπου η παράβαση αφορά σε λειτουργία ΚΥΕ Χωρίς την Απαιτούµενη Άδεια,  τότε γίνεται άµεση σφράγιση του καταστήµατος έως ότου εκδοθεί η σχετική άδεια από την αρµόδια Αρχή.

Και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, εάν ο ∆ήµαρχος δεν προβεί στη σφράγιση των καταστηµάτων εντός της νόµιµης προθεσµίας,  τότε παρεµβαίνει η Εισαγγελία και καλεί το ∆ήµαρχο σε απολογία καθώς από τη στιγµή που υποβληθούν οι σχετικές µηνύσεις στο ∆ήµο,  είναι εκείνος υπεύθυνος για την επιβολή των νόµιµων κυρώσεων.

Εκ του Γραφείου Τύπου ∆ήµου Πύδνας – Κολινδρού